Spelen met Ubuntu 9.10 (Alpha 5)

Op 29 oktober verschijnt een nieuwe vrijgave van Ubuntu. Gisteren heb ik de Alpha 5 geïnstalleerd als vervanging van mijn stabiele Ubuntu 9.04. Kan lastig zijn, maar wel leuk om even te kijken naar de ontwikkelingen. Later volgt wel een uitgebreid verslag van mijn bevindingen.

Op het eerste gezicht lijkt er niet heel erg veel veranderd. Maar dat is maar schijn. Een default ext4 partitionering, een andere GDM, een verbeterde geluidsvoorkeuren, Firefox 3.5.2 (erg snel in gebruik), Empathy i.p.v. Pidgin, integratie van Ubuntu One, cosmetische veranderingen van Nautilus en de meeste software opgewaardeerd naar de meest recente versie.

screenshot_003050909

screenshot_002050909

Zoals het vaak gaat met een Alpha versie zijn er nog de nodige problemen op te lossen. Zo krijg ik b.v. segfaults bij Empathy en gFTP maar over het algemeen werkt het wel goed.

Ik heb nu ook een mooie wallpaper gevonden die goed past bij het oranje Human Theme en alles bij elkaar blijf ik de ontwikkelingen waarschijnlijk volgen.

karmic-desktop

6 gedachten over “Spelen met Ubuntu 9.10 (Alpha 5)”

  1. Ik vind die nieuwe GDM maar een merkwaardig beest. Het schijnt dat hij automatisch inlogt op een account dat puur bestaat om een inlogomgeving in het GTK theme en alles te laten zien. Erg inefficient en het heeft ook als resultaat dat Xubuntu het vooralsnog met de oude GDM moet doen tot een vervangende display manager gevonden is…

    1. Ik herken dat niet moet ik zeggen. Je krijgt een nieuw gdm scherm te zien waarbij je inderdaad (zoals een face browser) een account te zien krijgt (naam gebruiker, niet de usernaam) en dan moet je uiteraard het wachtwoord invoeren om in te kunnen loggen.

      Onder Menu-Beheer heb je een Login Screen Settings scherm en daar zijn twee opties in te stellen:

      * Show the screen for choosing who will log in (default)
      * Log in as … automatically

      Dat laatste is waar jij mogelijk op doelt, maar is niet heel anders dan vorige GDM, want dat kon je daar ook instellen.

  2. Kubuntu is ook weer eens een stuk beter geworden. KDE draait nu stabieler dan gnome in alpha 5 bij mij. Empathy crasht bij mij zo vaak dat ik het niet meer gebruik en ik ben weer terug bij pidgin/kopete.

    btw: als je dev versie’s van programma’s wil proberen, neem dan opensuse, want die hebben veel in hun buildservice zitten.

  3. Karmic doet het hier goed na een standaard installatie. Echter, na het installeren van de pakketselectie die op mijn Jaunty box heb geinstalleerd (wel de Karmic versie uiteraard), hangt Karmic zo’n 30 seconden voordat er kan worden ingelogd op GDM en bij het afsluiten blijft Karmic ook een tijd hangen…

    1. Het zijn bij mij zeker geen 30 seconden, maar ik herken wel het beeld wat je schetst. Maar het is Alpha kwaliteit, zelfs Gnome is nog niet naar 2.28 gegroeid. En in mijn /var/crash zie ik ook nog teveel problemen opduiken. Ik heb inmiddels wel het gevoel dat de overgang van 9.04 naar 9.10 niet de meest schokkende overgang gaat worden. Maar wie weet..gaat dat gevoel nog veranderen.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven