Shiretoko

Update: Problemen bestaan nog steeds. Inmiddels wel oorzaak getraceerd. Het doet zich alleen maar voor als de combinatie van browser en een Adobe Air applicatie (Tweetdeck) actief zijn. Je kan standaard geen Adobe Air gebruiken onder 64 bits Linux dus de kunstgrepen om dat wel voor elkaar te krijgen spelen mogelijk op.

Mijn Ubuntu 9.10 desktop draait in de 64 bit uitvoering.  Wel heb ik gekozen om te werken met de specifieke 64 bit uitvoering van Adobe’s flash. De standaard flash configuratie heb ik dus overboord gegooid. De werkwijze om dat te verkrijgen staat beschreven in de bespreking van Ubuntu 8.10. Die werkwijze is nog steeds te gebruiken.

Maar de laatste tijd ondervond ik regelmatig problemen met Firefox. Ik kon Gmail of b.v. de Volkskrant niet openen of er kwam een segmentatiefout. Dat riep om een oplossing. Terug naar de 32 bits uitvoering van Flash vond ik geen gelukkige keuze.

Uiteindelijk was dit een geschikte remedie:

Voeg de volgende regel toe aan (Systeem, Beheer) Softwarebronnen:

http://ppa.launchpad.net/ubuntu-mozilla-daily/ppa/ubuntu

Zorg daarna voor een sudo apt-get update en een sudo apt-get upgrade en accepteer maar even dat er geen handtekening bestaat. Binnen de korste keren is je Firefox omgezet naar de laatste versie van Shiretoko met versie 3.5.6pre (Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; en-US; rv:1.9.1.6pre) Gecko/20091112 Ubuntu/9.10 (karmic) Shiretoko/3.5.6pre) en loopt de zaak daarna als een speer. En dan bedoel ik inderdaad dat niet alleen het geconstateerde probleem is opgelost, maar dat de browser ook aanzienlijk sneller werkt.

14 gedachten over “Shiretoko”

  1. Met snelheid/crashes heb ik geen last. Flash werkt echter niet goed. Ook de 64 bit versie niet…. dit maar even proberen dan.

      1. Nee, bleef precies hetzelfde dus heb hem eraf gegooid weer. Mijn probleem is alleen dat flash af en toe, niet eens altijd, niet helemaal goed werkt. De problemen die jij hier schetst had ik juist steeds onder 9.04 Shiretoko icm TweetDeck. Wanneer ik bijvoorbeeld naar leeuwardercourant.nl ging, of Gmail, verdween de browser. TweetDeck even afsluiten, naar Gmail surfen, en TweetDeck aanzetten zodra Gmail volledig geladen had loste het probleem op… tja..

        1. Ok..ik heb inmiddels even een verse install gedaan van 9.10, ik had hiervoor een updates alpha release draaien. Ook dit keer met 64 bit versie van flash, laatste java (handmatig doen..komt niet via updates binnen) en GEEN Adobe Air geinstalleerd. En gewoon Firefox. Ah..en Tweetdeck dus vervangen voor Gwibber. Bevalt ook goed. En dit werkt nu allemaal probleemloos. Jammer..maar Adobe Air werkt imo gewoon niet goed onder 64 bit Karmic.

  2. Ik heb met shiretoko problemen met random “hangs” van firefox. steeds 4-6 seconden. erg irri. Verder wel veel beter dan vorige.

  3. Gebruik je 64 bit flash of 32 bit flash in nspluginwrapper?
    Trouwens, heb je al weer eens Chromium geprobeerd, Digiplace?

    1. Ik had al in tekst geschreven dat ik gebruik maak van de 64 bits flash oplossing. Chromium geprobeerd, ik verkies echter FF als default browser ivm sommige plugins.

  4. Hmm vreemd, hier werkt 64bit Flash in de standard Firefox (3.5.5) prima… Nog nooit een crash gehad…

    Niet toevallig een andere plugin die iets vernaggeld icm Flash?

    1. Ik heb bovenaan dit artikel een update geplaatst. Als ik Tweetdeck heb draaien (Adobe Air applicatie) dan komen die problemen om de hoek kijken. Ik zag overigens op ubuntuforums.org gelijkluidende problemen. Je kan Adobe Air niet zondermeer installeren op 64 bits linux en dus zijn er kunstgrepen nodig om e.e.a. de praat te krijgen. Ik vermoed dat die combinatie in samenhang met de laastste release van Firefox problemen heeft gegeven.

  5. mis ik iets, bij schone install van ubuntu 9.10.
    dan eerst de upgrade, maar dat weeten jullie wel.
    daarna ubuntu restricted exstras.
    en dat allemaal onder 64 bits
    daarna volledig functioneel flash en java en alle codecs.
    werkt alles prima

    1. Als je de 64 bits versie van Ubuntu installeert dan krijg je helaas geen 64 bits Flash erbij kado. Je krijgt dan -met de door jouw omschreven “restricted-extra’s” de 32 bits versie. Dat werkt niet zo goed als je zou willen. Daar is genoeg informatie over te vinden.

      Gelukkig heeft Adobe voor Linux een 64 bits versie van Flash gemaakt. Dat noemen ze dan Alpha, maar het werkt desondanks heel erg goed.

      Kijk hier naar informatie: http://labs.adobe.com/technologies/flashplayer10/64bit.html

      Downloaden vanaf deze plek:
      http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer10_64bit.html

      Verwijder eerst de huidige versie van Flash. Kijk dan naar het gedownloade bestand. Je treft daarin 1 bestand (libflashplayer.so) en dat bestand kopieer je naar /usr/lib/mozilla/plugins (sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/mozilla/plugins).

      Tot zover geen probleem. Sterker nog..die versie is de beste die ooit door Adobe is gemaakt en had gewoon bijgesloten moeten worden wat mij betreft.

      Echter..als je ook Adobe Air wil gebruiken dan moet je helaas werken met een 32 bits versie van Adobe Air. En dan heb je aanvullende acties te ondernemen om die versie te laten functioneren. Op Digiplace staat hier informatie te lezen over die werkwijze:

      https://www.digiplace.nl/2009/02/02/adobe-air-onder-ubuntu-810-64-bits/

      En nu blijkt dus dat die combinatie van 32 bits Adobe Air een confict veroorzaakt met die 64 bit versie van Flash.

      Oplosssing: geen Air gebruiken. Ik gebruikte Air voor Tweetdeck maar kan gelukkig leven met Gwibber.

      En wat Java betreft: Ubuntu levert versie JRE 6 update 15 en geeft geen updates naar nieuwere versies. En dat is jammer want versie 15 is niet veilig. Daarom moet je gewoon zelf upgraden naar versie 17 of hoger. Een manier om dat te doen is te vinden op http://sites.google.com/site/computertip/java

      1. Ik heb ubuntu 9.10 64 bits geinstalleerd en ook de 64bits versie van flash en de ppa voor firefox. als ik een video probeer af te spelen op http://www.trouw.nl/video dan speelt deze 9 van de 10 keer niet af. you tube en volkskrant.nl doen het prima (ookal werkt het op pauze zetten van hetfimpje niet altijd) heb jij dit probleem ook op de trouw site? kan ik wellicht nog iets anders doen?

        1. Vincent, ik heb onlangs Ubuntu opnieuw opgezet (64 bits, incl. de alpha 64 flash van adobe) en gewoon met de standaard meegeleverde Firefox. Dit keer geen Adobe Air geïnstalleerd en vanuit die situatie werkt alles werkelijk uit de kunst. Ik kan dus ook zonder enig probleem de video’s (en bijbehorende reclame) afspelen op trouw.nl

          1. Bedankt voor je antwoord. Ik heb firefox opnieuw geinstalleerd en opnieuw de alpha 64 flash van Adobe geinstalleerd. nu werkt alles na behoren.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven