64 bit Ubuntu Intrepid Ibex (8.10)

Begin oktober had ik al een recensie van Ubuntu 8.10 voor Digiplace geschreven. Toen ging het nog om de beta uitvoering van de 64 bits uitvoering. Helaas ondervond ik tijdens het gebruik van die versie de nodige problemen met het gebruik van Flash onder Firefox. Dat was voor mij aanleiding om toch de 32 bits versie weer te installeren. Het leek mij toentertijd niet zo’n issue. Maar gaandeweg de rit begon ik toch te merken dat er wel degelijk een merkbaar verschil bestaat tussen die twee verschillende architecturen.

De 64 bits versie is gewoon iets pittiger in gebruik. Een klein verschil overigens, maar op den duur wel merkbaar. Dat verschil wordt groter als je processor intensieve taken gaat uitvoeren. Ik merkte b.v. dat het indexeren van Google Desktop onder de 64 bits versie veel sneller verliep. Of het inlezen van al mijn foto’s onder F-Spot of Google’s Picassa. Dat zijn welliswaar geen dagelijkse routines, maar alles bij elkaar zijn het wel verschillen waar je voor wilt gaan.

Om die reden was ik dan ook blij om te lezen dat Adobe een pre-release heeft uitgebracht voor een native 64 bits versie van Flash onder Linux. Dat was de directe aanleiding om wederom de 64 bit versie te installeren. Hieronder een verslag van mijn ervaringen.

Installatie:

Er is al genoeg geschreven over de installatie van Ubuntu. Je hebt 7 stappen te doorlopen en binnen de korste keren staat daarna Ubuntu op de harde schijf te pronken. De installer van Ubuntu Intrepid is niet echt veranderd ten opzichte van de vorige versie. Alleen het onderdeel partioneren is grafisch verbeterd. De presentatie is duidelijk en het zal ook voor beginnende gebruikers geen grote problemen opleveren.

De tijden dat je trots kon verhalen over een succesvolle installatie van Linux zijn vandaag de dag voorbij. Het is verbazingwekkend eenvoudig en vooral snel uit te voeren. Additionele cd’s met allerhande drivers voor randapparatuur heb je in de regel niet nodig.

Eenmaal geïnstalleerd zijn er altijd nog wat handelingen te verrichten. Ubuntu wordt standaard niet voorzien van closed source software. Als je die wel wilt gebruiken (en dat willen de meeste van ons) dan zijn een paar extra handelingen gewoon noodzakelijk. Zelf begin ik altijd met het updaten zodat alles is voorzien van de nieuwste versies. Daarna klik ik snel op de “Hardware Drivers” (Systeem-Beheer) om de aanbevolen NVIDIA drivers voor mijn systeem te installeren.

Als dat is gebeurd ga ik naar het menu en kies daar voor de optie “installeren/verwijderen” (onder “Toepassingen”). Ik maak dan alle beschikbare programma’s zichtbaar en geef “restricted” als zoekgegeven in. Het dan zichtbare pakket “Ubuntu restricted extras” wordt dan als eerste geïnstalleerd.

Dat is wel een beetje omslachtig omdat je dan ondermeer de 32 bits versie van Flash gaat installeren. Maar dat is snel opgelost. Open daarna Synaptic en zoek daar naar Flash nonfree en verwijder dat pakket. Download vervolgens die pre-release van de 64 bits Flash versie en pak het uit. Je treft daarin 1 bestand (libflashplayer.so) en dat bestand kopieer je naar /usr/lib/mozilla/plugins (sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/mozilla/plugins).

Voor zover ik het nu kan zien werkt die oplossing uitstekend. Er is nog geen enkele crash voor gekomen en de zaak draait stabiel. Je kan alleen niet met je muis over een flash animatie scrollen. Een klein ongemak die ongetwijfeld in latere versies opgelost gaat worden.

Met deze oplossing zie ik volstrekt geen problemen meer om niet onder een 64 bit architectuur te werken. Bijna alle software is voorhanden. Mocht je desondanks een 32 bits pakket willen installeren dan is het soms mogelijk om het te forceren met het volgende commando:

sudo dpkg -i –force-all package_name.deb

Conclusie:

Met de introductie van de 64 bits uitvoering van Adobe Flash zijn er (voor mij) geen redenen meer aan te voeren om niet te gaan werken met een 64 bits versie van Ubuntu. Het ziet er naar uit dat de definitieve overstap naar dit platform nu is gemaakt. Eindelijk!

9 gedachten over “64 bit Ubuntu Intrepid Ibex (8.10)”

  1. Wow, goed nieuws! Hier wacht ik nu al 4 jaar op, sinds ik m’n laptop heb (een van de allereersten met een 64 bits processor; ik kon me destijds niet inhouden, had verwacht dat het wat vlotter zou lopen met de invoering van 64 bits software). Nu kan ik uiteindelijk toch nog eens uitproberen waar ik toentertijd die grofweg 100 euro extra aan besteed heb, voor ik eindelijk eens een nieuwe koop 😉

  2. Heeft iemand enig idee of file transfers ook profiteren van de overstap van 32 naar 64 bit? Ik vind deze namelijk niet vreselijk snel op het moment in hardy of intrepid.

  3. Marcel schreef:

    Heeft iemand enig idee of file transfers ook profiteren van de overstap van 32 naar 64 bit?

    Volgens mij niet Marcel. Ik herken het overigens ook niet. Filetransfers gaan net zo snel als voorheen. Je hebt het over transfers vanaf het internet? Of vanuit andere machines vanaf je eigen netwerk?

  4. Sorry, nee ik heb het over transfers tussen harde schijven en van en naar usb schijven/sticks. Met usb haal ik niet veel meer dan 4-5 MB en met mn harde schijven blijf ik ergens tussen de 6-7 MB hangen. Zeker als ik grote bestanden aan het verplaatsen ben voelt dat toch niet echt snel aan.

  5. Ik heb net een bestand van 800 MB gekopieerd vanaf mijn data partitie naar een externe harde schijf die is verbonden met een USB2.0 verbinding. Die harde schijf is voorzien van een ext3 filesysteem. Behaalde snelheid: 32 MB/sec. Dat ging dus prima!

  6. Dat soort snelheden heb ik hier echt al lange tijd niet meer gehaald onder ubuntu. Ik weet niet precies wat voor hardware je hebt, maar dan nog, ik heb hier een bestand van 700 mb verstuurd van een ext3 partitie naar een andere ext3 partitie op een andere harde schijf en zelfs dan haal ik maar 6,8 MB/sec. Beide schijven zijn sata, geloof dat één van beide sata1 is en de ander sata2, maar dan nog.
    Maar es kijken of er nog meer mensen zijn die hier last van hebben.

  7. Transfer snelheid kan verschillend zijn van usb ide naar sata 4Mb. Cash in het systeem haalt 70Mb/sec of van sata in het systeem naar usb ide. 1Mb cash haalt 40Mb/sec en van sata met 4mb cash data schijf naar een andere sata 0.5 Mb cash data schijf is dan maar 35 Mb/sec.

    Maar de ruimte op de schijf is ook van belang. Of er b.v. moet worden gezocht naar open plaatsen of dat er in één keer op een plaats weg kan worden geschreven. Mijn specs:4Gb 800Mhz en de CPU AMD 6000+ X2 3Ghz.

    Er zijn dus allerlei factoren die de snelheid beïnvloeden. Vooral de hardware die dat bepaald. De files die ik heb getest waren 1.4Gb in een map met 6 files.

  8. Ik ben inmiddels ook overgestapt op de 64bits versie (mede met dank aan de 64bits versie van flash uiteraard) en ik moet zeggen dat het me prima bevalt. Kan niet echt zeggen dat ik er veel van merk qua snelheid, maar het is zeer zeker niet langzamer.
    Verder heugelijk nieuws op het 64bit front is dat sun nu ook een 64bits jre heeft uitgebracht. Installeren is nog een beetje onhandig (geen deb’s beschikbaar) maar toch is het een goede eerste stap.
    Info over die 64-bits jre kun je hier vinden:
    https://jdk6.dev.java.net/6uNea.html

Reacties zijn gesloten.