Bubba|two: introductie en inleiding

Tegenwoordig is het plaatsen van een zgn. home server redelijk normaal aan het worden. En dat is best logisch als je kijkt naar de voordelen die een dergelijke server je biedt. Je gebruikt een home server b.v. als centrale opslag voor al je digitale bestanden. Maar je kan een home server ook gebruiken voor het maken van automatische backups van de op je netwerk aangesloten computers.

Als die server goed is ingesteld en ook veilig toegang tot het internet heeft verkregen dan kan je ook op andere locaties over je bestanden beschikken.

Maar je kan een home server ook inzetten als een mail-  web- of FTP server. Als je regelmatig via BitTorrent of vanaf Usenet bestanden download dan kan je dat ook rechtstreeks vanaf die server gaan doen.

IRC gebruikers kunnen hun online aanwezigheid in hun favoriete chat kanaal vereenvoudigen. Denk ook aan mogelijkheden als print server, router, firewall of als streaming media server.

share

Het is dan wel slim om goed na te denken over de hardware van die server. Hij staat in beginsel 24 uur, 7 dagen per week aan en dus stel je eisen aan de geluidsproductie en aan het energie verbuik. Er zijn zat mensen die dan zelf een computer inrichten en een eigen server gaan draaien.

Maar het kan veel makkelijker en waarschijnlijk ook veel goedkoper. Er zijn immers kant en klare oplossingen op de markt te vinden. Dat zijn vaak kleine en zeer energiezuinige home servers die prima in staat zijn om alle hierboven beschreven taken uit te voeren.

Digiplace heeft bij Mingos een Bubba|Two server besteld en ontvangen. Bubba|Two is de tweede versie van Bubba, een product dat vanuit Zweden op de markt wordt gebracht door fabrikant Excito.

Achterzijde van Bubba|Two met beschikbare aansluitingen
Achterzijde van Bubba|Two met beschikbare aansluitingen

Bubba|Two draait op een 333 MHz Power PC en is voorzien van 256 MB aan DDR2 geheugen. Je kan hem kant en klaar met een (eSATA) harde schijf van max 2 TB  verkrijgen. Verder is Bubba|Two voorzien van 2 x 1000 Mbit/s lan- en 2 USB 2.0 poorten. En je kan er eventueel nog twee extra (externe) eSATA schijven aan hangen.

Dat alles is verpakt in een doosje die -pak hem beet-  niet veel groter is als de gemiddelde externe harde schijf. Omdat Bubba|Two is voorzien van een Power PC processor is als besturingssysteem voor de PPC uitvoering van Debian gekozen.

En hoewel Debian een vertrouwde omgeving is voor gebruikers van Ubuntu (waar Digiplace normaal gesproken over schrijft) is deze Bubba| Two ook zeer geschikt voor gebruikers van Windows en/of Apple OSX systemen.

Je bedient deze home server vanuit je browser en op Digiplace zal de komende maanden uitvoerig worden geschreven over al haar mogelijkheden.

bubbaopbureau290609 Tot slot een mooie conclusie van Linux.com over Bubba|Two die in ieder geval bij mij heeft bijgedragen tot het besluit om Bubba te verkiezen boven andere alternatieven:

Simply put, Bubba Two is as good as a simple server appliance gets. It can handle pretty much any task you throw at it, while the easy-to-use Web interface makes server configuration and maintenance a breeze. The tiny size and discrete design coupled with low power consumption and low noise level make Bubba Two a perfect solution for home and small offices. In other words, if you are looking for a small and versatile Linux-based server, Bubba Two should be at the very top of your list.

28 gedachten over “Bubba|two: introductie en inleiding”

  1. Lijkt me inderdaad een heel leuk systeem, maar ik maak me wat zorgen om de performance. Stel dat je de Bubba|Two als fileserver gebruikt voor al je pc’s in huis, wat voor lees- en schrijfsnelheden haal je dan? Het apparaat heeft wel Gigabit Ethernet, maar is de processor geen bottleneck? Het lijkt me interessant als je dat eens kan testen.

  2. Koen Vervloesem schreef:

    Het apparaat heeft wel Gigabit Ethernet, maar is de processor geen bottleneck?

    Natuurlijk! De zwakste schakel bepaald uiteindelijk het totale beeld. Maar vergis je aan de andere kant weer niet in de kracht van deze RISC processor architectuur.

    De eerste ervaringen heb ik inmimddels opgedaan met het streamen van mp3/ogg via een Squeezebox en dat gaat helemaal perfect! Het overpompen van muziek vanaf mijn desktop over het netwerk naar Bubba|Two gaat met circa 10 Mb/s. (sFTP via Nautilus, “pleur en sleur”.

  3. @ Koen

    Nog niet geprobeerd maar dat ga ik nog wel eens doen. Ik zeg er bij dat ik mijzelf die Bubba niet daarvoor zie gebruiken.

    Als die behoefte er zou zijn dan zou ik een server met hdmi hebben verkozen voor het koppelen aan mijn televisie.

    Want streamen van video van PC 1 naar PC 2 binnen mijn netwerk zie ik mijzelf niet doen. En met een XS4ALL only account zie ik het nut ook niet naar buiten toe.

  4. @ Koen

    Getest. Afspelen van een divx film (DIVX MPEG-4 version 5 – resolutie van 688×272 en omvang van 700 MB) werkt net zo gemakkelijk als vanaf mijn desktop met een AMD Athlon 64×2 dualcore 4600+ processor. Het duurt circa 4 seconden voor film start en dat is eigenlijk het enige verschil. Speel de film af met behulp van Totem die film rechtstreeks benaderd vanuit Nautilus over ssh (!)

    Eigenlijk zwaar onder indruk over deze prestatie.

    • Mplayer doet dat inderdaad beter. Verder kan het mij niet zo boeien moet ik bekennen. Ik ga geen 1080p of 720p movies downloaden om ze vervolgens te streamen vanaf die Bubba. Als ik ze al zou downloaden dan bekijk ik dergelijke content niet achter mijn computer maar vanachter mijn televisie. Daar heb ik die bubba -nogmaals- niet voor staan.

  5. ps. hoeveel zinvoller is die Bubba t.o.v. een eeepc?
    Die eeepc heeft als voordeel dat er meer usb poorten opzitten, er een ingebouwde ups inzit, je hem in kunt zetten als wifi ap, er een scherm op zit, een ingebouwde webcam, dat hij goedkoper is en een snellere cpu heeft en meer geheugen. Ook is de eeepc een x86 computer (dus kun je er alles op draaien wat je ook op een normale pc draait, want volgens mij zijn er voor i386 meer packages dan voor ppc).

    • Je vraagstelling is verkeerd. Het is net alsof je als automobilist aan een fietser vraagt of het zinvol is om een fiets te gebruiken. Dat zijn twee verschillende grootheden, die niet met elkaar vergeleken moeten worden.

      Een netbook is een kleine en handzame computer die je gebruikt voor alledaagse toepassingen als je niet achter je gewone desktop zit.

      Een Bubba is een kleine, stille en zeer zuinige server oplossing die voor meerdere taken is in te zetten. Dat kan een mail- web of FTP server zijn, of als een ordinaire file server. Daarom is die ook uitgerust met een specifieke webinterface en bijbehorende backend. Een gui is immers in deze opzet nutteloos. Waarom er in jouw visie dan een scherm of webcam op zou moeten zitten is mij vooralsnog een groot raadsel 🙂

      Maar goed, als je wilt vergelijken: Die Bubba heeft bij mij een opslag van 1 TB aan boord. Dat is wel prettig als fileserver. Mijn eeepc heeft een SSD van 4 GB (!) Bubba kan overigens een HD tot 2 TB aan en kan daarnaast nog twee externe eSATA schijven aansturen voor een eventuele RAID oplossing.

      En dat allemaal zonder hem open te hoeven klappen! Nee…dat was een grapje hoor! 🙂

      Dat een EEE PC meer software kan aanbieden zal best, maar een heel groot deel van die software is bedoeld om te draaien binnen een desktop/GUI omgeving. Die is niet nodig voor een server. Overigens is het gewoon een Debian OS en dus kan ik als ik dat zou willen extra repo’s in haar sources.list pompen.

  6. Het hangt er vanaf die EEE pc kun je gebruiken voor allerlei toepassingen etc, maar je kunt hem ook met het scherm dichtgeplaatst op de plek van een bubba zetten (eeepc klinkt beter dan bubba vind ik maar dat is mijn mening). In een eeepc 90xSD kun je een traditionele hd plaatsen tot hoe ver de techniek ook maar gaat via SATAII (dus niet als bij die bubba. Op de eeepc kun je prima een server os draaien dat je bedient via je browser. Aan eSata heb je toch iet veel op die bubba, want de doorvoer van die bubba zal toch niet ver boven de 480mbit komen. Met raid heb je een punt. Hier kan alleen een Asrock bord van 35 euro tegenop.. Een eeeepc is ook zuinig ( 5W op ethernet met het scherm uit).
    En je hebt het over Debian os en sources.list, dat heb ik wel gelezen, alleen sommige programma’s zijn er gewoon niet voor powerpc.
    Een scherm vind ik handig omdat je dan even met het ding zelf kunt prutsen als je geen pc bij de hand hebt o.i.d. (of de netwerkdriver gemold hebt).
    Het hele punt is dat de Bubba best duur is. Voor 100 euro minder heb je eeen eeepc met 160GB hd. Die Bubba heeft dan “maar” een 80GB harddisk.

    • Zinloze discussie bij mij. Maar om toch even met je mee te gaan:

      Mijn opa kon in zijn auto fietsen (ja, dat werd inderdaad een skelter).

      En ik ken iemand die een auto stuur op zijn fiets had gemonteerd.

      Dat het allemaal kan is geweldig! Maar ik gebruik mijn desktop voor mijn dagelijkse werkzaamheden, mijn netbook voor op vakantie, mijn laptop voor mobiele werkzaamheden, mijn android voor eigenlijk alles, mijn pda gebruik ik helemaal niet meer 😉 en ik gebruik mijn lieve kleine stille Bubba als homeserver.

    • En je hebt het over Debian os en sources.list, dat heb ik wel gelezen, alleen sommige programma’s zijn er gewoon niet voor powerpc.

      Mijn werkcomputer is een PowerMac G5 (met PowerPC-processor dus) die draait op Debian Lenny, en ik kan meer dan 25.000 pakketten draaien, alles wat ik nodig heb.

  7. @Koen:
    Ik wil ook niet zeggen dat er te weinig programma’s voor zijn, maar toch.

    @digiplace:
    Die vergelijking met die fiets en die skelter ontgaat me.
    Het is eerder zo dat je die bubba kunt vergelijken met een Golf 1.9 TDI die je gebruikt, terwijl je ook een BMW 335d voor 1/3 minder geld had kunnen kopen.

    Eventueel koop je een 2e eeepc die je inzet als server. Een EEE pc is gewoon veelzijdiger. Jij claimt dus zoiets als: een Chevrolet Epica is niet geschikt om een aanhanger te trekken, want een Daihatsu Terios is ervoor gemaakt.

    Zeker op plaatsen waar de stroom nogal eens uitvalt is die Bubba minder geschikt als homeserver t.o.v. een EEE pc omdat die een ingebouwde accu heeft.

    Ook heeft mijn eeepc bluetooth (maarja, niet iedere eeepc is een 901/1000/1000H/1000HE), zodat je ook met een mobiele telefoon er foto’s op kunt dumpen.
    Ook heeft mijn eeepc een geluidsuitgang zodat je er muziek op kunt afspelen en als je een hdtv kun je hem ook gelijk gebruiken als HTPC.

    • Een eeepc is niet veelzijdiger omdat je er een server op kunt installeren. Een server moet stabiel, duurzaam en betrouwbaar werken. Elke laptop die server speelt (ik heb het geprobeerd, geloof mij) wordt zo heet dat op enig moment de zaak instort. Oftewel (skelter) je gebruikt een machine waar het voor is gebouwd.

      • Laten we dat maar eens proberen dan.
        Heb mijn eeepc aanstaan als server.
        Eens zien hoe het loopt met stabiliteit etc.

        • Aanstaan is niet genoeg ikkefc3, dat is veel te gemakkelijk.

          Je moet hem gebruiken als server.Gewoon zoals Bubba dat ook doet, niet meer, maar ook niet minder. Dus:

          Automatische en regelmatige backups maken van alle computers in je netwerk.

          Bittorrents binnen trekken (of aanbieden) op vooraf geselecteerde tijden.

          Een website, ftp en mail (imap, pop, webmail) server draaien en remote ook gebruiken.

          Inzetten als gateway, router, UPNP en DAAP sharing instellen en indien aanwezig SqueezeCenter – Squeezebox™ and Transporter® streaming regelen (geweldig!)

          En dan ergens neerzetten en niet meer aankomen. Je weet wel, een uptime van 365 dagen per jaar. En als dat allemaal is gelukt, (ik hoop dat je dan niet je handige netbook gaat missen voor de handige taken waar een netbook handig voor is) dan .. ja dan pas kan ik je gelijk gaan geven.

          Nogmaals…gebruik het juiste gereedschap voor een klus. Ik kan met een schroevendraaier ook een spijker in het hout slaan en die schroevendraaier is goedkoper dan mijn hamer, maar .. dus.

  8. Denk je soms dat ik hem niet gebruik, natuurlijk trek ik torrents binnen. Een goede gateway heb ik al dus dat zal ik niet doen.
    Voort remote HTTP/FTP etc. heb ik hier een te trage upload verbinding (512kb/s). Muziek delen zal ik wel doen, alleen niet via DAAP/UPNP, omdat dat niet handig werkt vind ik.
    Voor die backups moet ik dan een nieuwe (externe) harddisk halen, want alle computers backuppen zou hier ruim 2TB per keer betekenen, wat ik niet ga doen omdat ik het onzin vind om zoveel te backuppen, alles wat belangrijk is, is een mapje met documenten van amper 100mb en een paar gb foto’s die om de zoveel maand op een USB stick de brandkast in gaat (die Bubba is denk ik niet bestand tegen vuur).
    Die SqueezeCenter heb ik niet want ik heb geen Sqeezebox (niet nodig want in iedere kamer staat een computer en anders kan mijn pda muziek afspelen via luidsprekers over wifi van de eeepc). Ik ga mijn netbook niet missen, want als ik hem nodig heb dan pak ik hem gewoon, want, in tegenstelling tot een Bubba zit een eeepc niet vast op een plek.
    Die uptime zal ik wel niet halen want ’s nachts gaan hier de stekkers eruit (als iedere pc uitstaand 4W neemt en ieder scherm 4W dan scheelt dat hier al 32W en we hebben 2 routers dus als iedere router ook nog eens 4W zou nemen en die eeepc 5W dan scheelt dat 45W, je laat ’s nachts toch ook niet alle lampen aan?).
    Het verschil is misschien dat jij gewoon teveel geld hebt en het jouw dus geen moer kan schelen hoe duur ie is, als het maar doet wat ie moet doen. Ik heb eigenlijk € -25,- over voor een homeserver.

    • Zo is het knul. Goed je best doen dan kan je later mooie dingen kopen. Niet bezuinigen en/of troep aankopen, maar gaan voor kwaliteit. Nou..mooi, dat is dan ook weer uit de wereld geholpen. 🙂

  9. Hihi. Wat een vage discussie is dit zeg. Een netbook als server?! Dat ontgaat me een beetje. Die dingen zijn niet gebouwd om 24/7 aan te staan, dus daar krijg je geheid problemen mee.

    Dus kopen veel mensen een homeserver. En Jos geeft hier zijn review van de Bubba. En dan probeert iemand hem te overtuigen dat je beter een netbook neer kan zetten? Je wilt een homeserver, dus koop je een homeserver.

    Iets met schoenmaker en een leest volgens mij.

  10. Een netbook als server gebruiken en het dan ’s avonds uitzetten omdat het stroom kost? Kostelijk verhaal, maar die ikke is gewoon gek.

  11. Ik heb mijn asus ee901 hier ook een tijdje als (niet al te drukke) webserver en shoutcast server laten draaien.
    Ging prima, lekker zuinig (12 watt oid) maar nog ff een emule erbij vond ie afentoe een beetje teveel van het goede. 🙂

  12. Daar is juist die Bubba zo handig in. De webserver draait prima terwijl tegelijkertijd squeezeserver staat te spelen. Maar ook het automatisch binnenhalen van bittorrents of nzb bestanden levert geen probleem op.

Reacties zijn gesloten.