Classic Ubuntu

De afgelopen weken ben ik in een kleine desktop crisis terecht gekomen. Zoals bekend heeft Ubuntu met de introductie van versie 11.04 haar Unity als default desktop verkozen. Een breuk met het verleden omdat Ubuntu zich altijd met Gnome heeft verbonden.

De gebruikte afwegingen van Ubuntu kan ik best begrijpen. Er bestaat sowieso geen “beste” desktop of gebruikers interface. In eerste instantie ben ik huiverig in de Unity ervaring gestapt. Ik kwam er vrij snel achter dat het allemaal best wel meevalt. Er valt mee te werken, maar je moet even doorzetten. Maar na verloop van tijd begint het toch te kriebelen.

Er zijn teveel zaken die ik wil gebruiken en die vooralsnog niet mogelijk zijn onder de Unity desktop. Mogelijk niet de belangrijkste zaken, maar daarom mis ik ze niet minder. Zo mis ik bijv. mijn originele werkbladwisselaar,mijn sensor-applet en mijn processorsnelheid applet. Maar uiteindelijk mis vooral ik de vertrouwde omgeving, de vormgeving of interface waarbinnen ik mij thuis voel.

En dat is uiteindelijk het grote gemis, ik voel mij  niet meer thuis onder een Unity desktop. Het is dat die applicatiebar links in het scherm staat. Had het onderaan het scherm gestaan dan lijkt het haast een  een open source OSX geworden. En als ik met OSX had willen werken dan had ik wel een  Apple gekocht.

Ten lange leste heb ik de afgelopen dagen meerdere alternatieven geprobeerd. Fedora 15 beta met Gnome 3.0, OpenSuse met Gnome 3.0 en haar rolling release module. Ja, ik heb zelfs Kubuntu met KDE als desktop de revue laten passeren.

Die exercitie heeft mij weer bevestigd dat ik een Debian based distributie prefereer. In die zin zit ik dus goed met Ubuntu of een van haar afgeleiden. En ik heb ook gezien dat Kubuntu helemaal zo gek niet is. Alles wat je zou willen instellen valt onder Kubuntu ook in te stellen. En met alle beschikbare widgets en voorzieningen valt er een schitterende desktop mee te gebruiken.

Maar een overgang van Gnome naar KDE is best wel een overgang. En dan komt ook het gevoel van ‘niet thuis voelen’ weer boven drijven. Daarom ben ik toch maar weer terug naar Ubuntu 11.04 en start ik haar op met Classic Ubuntu. Met een KDE wallpaper 😉 De komende tijd zal ik regelmatig onder Unity inloggen om te kijken hoe het zich verder ontwikkeld.

In oktober van dit jaar volgt dan de volgende uitdaging. Blijf ik dan doorwerken onder 11.04 of gebruik ik tegen die tijd Gnome 3.*, Unity  of toch KDE? De tijd zal het leren. Voorlopig kan ik het komende half jaar zonder problemen genieten van mijn favoriete Gnome 2.32.* desktop.

Reacties

 1. zegt

  Je kunt ook Debian 6 gaan gebruiken: kun je zo ongeveer tot begin 2014 met Gnome 2.30 werken :-)

  (er vanuit gaande dat Debian 7 begin 2013 uitkomt, zodat een jaar later de ondersteuning van 6 stopt)

 2. zegt

  Ik zit zowat met hetzelfde probleem. Linux Mint valt in mijn smaak. Het Mint Menu is heel goed en practisch. Ubuntu wordt ook als classic gebruikt want Unity kan ik maar niet gewoon worden.

 3. JdG zegt

  Al enkele maanden over naar Linux Mint Debian (rolling distro) Wel regelmatig veel updates maar werkt naar tevredenheid.

 4. Tom zegt

  Geef mij maar KDE4.
  heeft veel meer mogelijk heden dan het 10jaar oude Gnome.
  En Debian is zooooo traag met zijn updates. Soms duurt het maanden vooraleer een package voor Debian beschikbaar is, terwijl die al lang onder ubuntu beschikbaar is.

 5. Daniel zegt

  Na een korte flirt met Linux Mint ben ik weer terug bij Ubuntu (Classic). De manieren waarop Mint geld probeert te verdienen bevallen me niet, bijvoorbeeld de aangepaste Google-zoekmachine in Firefox die extra veel reclame aan je zoekopdrachten toevoegt. Dat zijn adware-praktijken. Ja, ik weet dat je dat evt. kan verwijderen, maar het gaat me om het principe.

 6. Ed zegt

  Nou ik heb precies hetzelfde meegemaakt, heel veel distro’s geprobeerd maar ik kom steeds weer bij Ubuntu uit.
  Maar ik heb nu de mini cd ontdekt, minimal Ubuntu en ik heb daarbij Gnome en Gnome core geïnstalleerd en daarbij alleen de pakketten geïnstalleerd die ik nuttig vind en wat schertst mijn verbazing, het loopt als een trein,evolution heb ik nog nooit zo snel gezien en firefox start sneller op dan bij alle andere normale uitvoeringen.
  Ik ben voorlopig helemaal blij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *