Linux Mint 12 i.p.v. Ubuntu 11.10?

Linux Mint is een afgeleide van Ubuntu. Ze staat dus op de schouders van een reus maar ze vullen het wel op hun eigen manier in. Daarbij wordt vooral de focus gericht op elegantie en gemak. Niet voor niets is de slogan van Linux Mint “from freedom come elegance“.

Persoonlijk heb ik daar altijd een beetje mijn neus voor opgetrokken. Er waren weliswaar eigen oplossingen ontwikkeld maar het kon mij óf niet bekoren óf het was ook wel op die manier onder Ubuntu te regelen.

GNOME 3

Het werd spannender toen Ubuntu zich uitsprak over de toekomst van Gnome 3.0. Ubuntu was niet tevreden over de windowmanager Mutter en heeft vastgehouden aan Compiz. Daarnaast heeft Ubuntu uitgesproken ideeën over de Gnome Shell en dat heeft geleid tot de ontwikkeling van Unity. Linux Mint heeft al vroeg geroepen dat ze niet gecharmeerd is van Ubuntu’s Unity oplossing. Er werden uitspraken gedaan waaruit opgemaakt kon worden dat verstokte Gnome 2 liefhebbers zich straks bij Linux Mint thuis kan gaan voelen. Dat schept nogal wat verwachtingen. Want hoe denkt Linux Mint dat dan te gaan doen?

MGSE en/of MATE

Recent kwam een antwoord op die vraag. Een duidelijk antwoord. Er kwam namelijk een bericht over dit onderwerp op het officiële Linux Mint Blog. Daarin werd duidelijk gemaakt dat er voor Gnome 3 een speciale set van Mint Gnome Shell Extensions (oftewel MGSE) werd gemaakt. Deze extensions geven een extra functialiteit aan de standaard Gnome 3 Shell.

For this, we developed “MGSE” (Mint Gnome Shell Extensions), which is a desktop layer on top of Gnome 3 that makes it possible for you to use Gnome 3 in a traditional way. You can disable all components within MGSE to get a pure Gnome 3 experience, or you can enable all of them to get a Gnome 3 desktop that is similar to what you’ve been using before. Of course you can also pick and only enable the components you like to design your own desktop.

The main features in MGSE are:

  • The bottom panel
  • The application menu
  • The window list
  • A task-centric desktop (i.e. you switch between windows, not applications)
  • Visible system tray icons

MGSE also includes additional extensions such as a media player indicator, and multiple enhancements to Gnome 3

En of dat niet genoeg is komt er ook nog een echte Gnome 2.32 fork die Linux Mint gaat aanbieden.

MATE is a fork of Gnome 2.32, it looks and behaves exactly as Gnome 2.

The problem with Gnome 2.32 is that it conflicts with Gnome 3. It creates a lot of problems within the repositories and it would not be possible for users to run both Gnome 2 and Gnome 3. MATE on the other hand is supposed to be compatible with it. So you could have both MATE and Gnome 3 installed on your computer and be able to switch between desktops from the login screen.

In practice, MATE is a brand new project and it does conflict with Gnome 3 in many areas. We’re currently working hard in collaboration with the MATE developers to identify and fix these conflicts so that we can have both Gnome 3 and MATE installed by default on the DVD edition of Linux Mint 12.

Dankzij een uitgebrachte Release Candidate van Linux Mint 12 werd ook de mogelijkheid geboden om deze uitspraken te toetsen aan de praktijk. Dé vraag is vooral om te zien of Linux Mint iets meer te bieden heeft dan Ubuntu met haar Unity óf standaard GNOME oplossing.

Preview Linux Mint 12 (Release Candidate)

De installatie procedure laat ik hier achterwege. De focus van dit artikel is puur op de desktop gericht. Om te beginnen via de Linux Mint standaard oplossing die wordt aangeboden met behulp van hun Mint Gnome Shell Extensions (MGSE). Het plezierige van deze oplossing is dat je daarbij gewoon werkt én gebruik maakt van voorzieningen die door Gnome worden aangeboden.

De extensies zijn deels door Gnome en deels door Linux Mint ontwikkeld. Je bent als gebruiker volledig in controle en bepaald zelf welke extensies je wilt toevoegen. Het toepassen van die extensies gaat heel eenvoudig via “Advanced Settings”. In deze applicatie kan je verschillende eigenschappen van de Gnome 3 shell naar eigen hand zetten. Zo bepaal je via dit programma met welke fonts je wil werken, het thema, de venster eigenschappen én de zgn. Shell Extensions.

Als je alle Shell extensies uitzet werk je dus met een klassieke Gnome 3 Shell. Maar als je de extensies juist aan zet komen er een paar extra mogelijkheden bij.

Zo verschijnt er links beneden een Menu systeem. Daarvoor is een panel noodzakelijk en dus staat die daar ook weer op haar vertrouwde plaats. En je krijgt weer je vertrouwde Window List terug en een venster georiënteerde Alt Tab  (ipv de groepsgewijze applicatie variant).

Het ziet er naar uit dat Linux Mint hier een heel goede zet heeft gedaan. Want je krijgt als gebruiker de techniek van Gnome 3 én de ervaringen van Gnome 2 aangeboden. Natuurlijk is het weer even wennen. Een menu links onderaan is (voor mij) vreemd. Het is zelfs weer wennen om de vensterknoppen rechts te gebruiken. Maar het is lang niet zo’n overstap als je nu bij Unity krijgt aangeboden. En het grappigste is eigenlijk dat deze opzet mij dichter bij Gnome 3 heeft gebracht. Ik was zo gewend om naar links boven te gaan dat ik dat nu ook nog steeds doe. Ondanks het feit dat links beneden het menu staat. Door met je muis naar links boven te gaan activeer je de standaard Gnome 3 shell. Je standaard applicaties zijn dan meteen aanroepbaar, je ziet alle openstaande schermen en bent snel waar je wezen wilt.

Maar als je een applicatie wilt zoeken of gewoon via het menu wilt werken dán kan dat ook. En dankzij de vensterlijst beneden is het heel eenvoudig om “op de klassieke manier” naar een openstaand venster te springen.

Is dit nou een vooruitgang? Ik denk persoonlijk van wel. Je werkt hier met de idealen van een Gnome 3 Shell omgeving. Door gebruik te maken van extensions krijg je een extra mogelijkheid aangeboden waar Linux Mint handig gebruik van weet te maken. De hele desktop werkt snel en is via MGSE venstergericht en functioneel. Daarnaast zijn er wel andere opvallende eigenschappen. Zo gebruikt Linux Mint een prachtig font: Cantarell.

Formeel moet Linux Mint 12 nog uitkomen (eind november?) en als je dan nu al met deze oplossing kan aankomen dan geeft dat vertrouwen voor de toekomst.

Er zijn natuurlijk mensen die menen dat Linux Mint niet in staat is om de rol van Ubuntu over te nemen. Er zijn bijvoorbeeld maar een handjevol developers actief voor Linux Mint en hun server capaciteit is niet vergelijkbaar met die van Ubuntu. Allemaal waar. Maar Linux Mint is eigenlijk gewoon Ubuntu. En Gnome. En met een paar extra extensies en hulpprogramma’s maak je wel degelijk kans om trouwe Ubuntu gebruikers naar je toe te halen. Hoewel ik verwacht dat deze MGSE via een PPA ook wel naar Ubuntu zal worden overgezet.

Er is ook nog MATE. Die installeer je door een simpele opdracht: “sudo apt-get install mint-meta-mate” Vervolgens log je uit en kiest dan niet voor een Gnome maar voor een MATE sessie. Helaas is in deze fase van ontwikkeling MATE nog niet  erg stabiel. Bij mij wil die bijvoorbeeld niet meer opstarten. Dus plaatjes kan ik nu niet laten zien. Maar het is absoluut de klassieke Gnome 2 desktop. Alleen mis ik nog wat panel applets. Dat geldt ook voor Gnome overigens.

Kortom, het beloofd een spannende strijd te worden. Blijft een Ubuntu gebruiker Ubuntu trouw? Gaat Unity het redden van Gnome Shell óf omgekeerd? Of zal de Linux Mint oplossing hoge ogen gaan gooien? Vooralsnog denk ik het laatste. Voorlopig blijft het bij mij even staan. De toekomst zal het leren.

10 gedachten over “Linux Mint 12 i.p.v. Ubuntu 11.10?”

  1. Ik weet nog goed dat we hier destijds de allereerste Mint installeerden. Opstartscherm, vormgeving, alles was puur Ubuntu met alleen een sausje van multimediacodecs die je anders zelf op moest snorren omdat het pakketje restricted-extras nog niet bestond. Dat was voor veel mensen een uitkomst. Intussen zijn de Mintjongens, met name Clem, erg ver gekomen. Ze voorzien duidelijk in een behoefte. Ik gun hen het succes van harte.

    Ik vind Gnome3, van wat ik er van gezien heb, op dit moment eigenlijk een draak die ons enorm in ons doen en laten beperkt. Veel oude functies zijn verdwenen. Nog geen icoon “mag” ik meer zelf in het paneel of op het bureaublad zetten. Totdat iemand dat dmv een extensie gaat regelen. Een minimaal basissysteem dat van vele losse onderdeeltjes aan elkaar gaat hangen. Een bouwpakket voor doehetzelvers. Ik ben benieuwd hoe dat zich zal gaan ontwikkelen. Hopelijk stort het op den duur niet als een kaartenhuis in elkaar.

    Veel respect voor Clem! Hij heeft veel lef. De verwachtingen zijn hoog gespannen en hij staat in dit stadium voor een moeilijke taak. Ik hoop en verwacht dat er met de release van 12.04 volgend jaar al veel vooruitgang zal zijn geboekt.

  2. Ik vind Gnome 3 helemaal niks, maar Mint 12 is naar mijn mening helaas ook maar een halfbakken poging om enkele zaken te corrigeren middels extensions.

    In dit artikel is men er ook niet tevreden over Linux Mint 12: http://www.omgubuntu.co.uk/2011/11/linux-mint-12-rc-the-greatest-hits/

    Het wordt gewoon tijd dat men aan Gnome 3 allerlei mogelijkheden toevoegt om te configureren, inclusief de mogelijkheid tot het gebruiken van een ‘normale’ taakbalk en startmenu (panel). Dan geef je de mensen de keus op welke manier ze willen werken, in plaats van mensen geforceerd te laten overschakelen.

    Bij Windows XP was dat goed geregeld: nieuw startmenu was mogelijk, maar je kon het oude startmenu ook gewoon blijven gebruiken. Een van de weinige voorbeelden waarbij Linux wel een voorbeeld kan nemen aan Windows.

    Geef mij maar een wat meer traditionele omgeving, zoals Gnome 2. Helaas voldoet XFCE niet voor mij (geen fast user switching aanwezig, voor mij een vereiste) en LXDE evenmin (idem, plus geen indicator applets, die ik erg pretting vind i.p.v. allemaal losse iconen in de system tray).

  3. December 2005 installeerde ik voor het eerst Ubuntu, vanaf dat moment vrijwel niets anders meer gebruikt thuis. Nu na een dikke maand 11.10 heb ik Ubuntu verwijderd en Mint 11 geïnstalleerd. Doet toch wel een beetje pijn na al die jaren trouwe dienst. Heb ook niet meer het gevoel dat ze bij Ubuntu een idee hebben wat de vaste gebruikers willen.

    1. Dat doet zeker pijn. Ik ben inmiddels toch weer terug bij Ubuntu en heb Unity iets anders ingesteld en anders beoordeeld dankzij wat filmpjes en tips van derden. Binnenkort laat ik dat wel zien.

      Ter oveweging nog even dit. Het punt is dat Ubuntu ooit heeft gekozen voor Gnome als werkbladomgeving En het is de vraag of Gnome nu wel doet wat gebruikers willen.

      Ubuntu heeft op enig moment vastgesteld dat Gnome Shell niet de oplossing was voor hun visie op het gebruik van de desktop. Unity is niet ideaal, maar dat is Gnome Shell dus ook niet.

      We zien nu allemaal ontwikkelingen die zowel Gnome Shell als Unity moeten verbeteren. Ik switch ook van links naar rechts in dat spanningsveld maar moet nu langzamerhand wel een keuze maken en daar aan vast blijven houden. Ik wil zelf eigenlijk niet bij Ubuntu weg. Hun visie is Unity en ik ben bereid om dat nog even een kans te geven. Ik merk in ieder geval dat na verloop van tijd er wel degelijk mee valt te werken.

  4. Installeer Cinnamon op je Mint 12 en oordeel dan nog eens!!
    Het werkt hier heel stabiel op 2 verschillende computers en het is veel innovatiever dan die hele Unity van Ubuntu.
    Ik werk met Ubuntu vanaf 7.04 maar vind het tegenwoordig maar niets. Het is voor mij ondoordacht, niet fijn om mee te werken en onhandig tegelijk. Daarom ben ik al gauw naar Mint 9 over gegaan en nu zit ik met Mint 11. Maar omdat Mint 12 al uit is, draai ik nu Mint 12 i.c.m. Cinnamon. Probeer het, ervaar het, zie en merk het verschil!

  5. I tried the latest Mint out on a HP compaq. Compared to Ubuntu 10.4 LTS it was slow and buggy. So I quickly reinstalled Ubuntu.

  6. Om al die redenen heb ik hier nog steeds 11.04
    Het is absoluut geen oplossing zo, nu komen er nog wel even updates maar mis je natuurlijk wel het nieuwe wat er aan komt maar deze omgeving vind ik prettig werken.

    Mint heb ik ooit jaren gelden wel eens geprobeerd, toen was het een slap aftreksel, misschien nog eens proberen

  7. Ik moet maar weer eens een artikel schrijven als vervolg op dit onderwerp. Een voorschot kan ik vast geven. Ik ben sinds de beta van Ubuntu 12.04 zeer tevreden met Ubuntu én Unity. Het is heel even wennen en ik wil nu absoluut niets anders meer. Geen Gnome Shell, Mate, Cinnamon XFCE, KDE of Gnome 2.* voor mij. Unity is het voor mij helemaal geworden.

  8. Wellicht dat ik het uiteraard weer eens ga proberen, ben opzich geen gewoonte beesie, maar Gnome2 vond ik gewoon prettig werken en daar werk ik dus nog mee.

    Hopelijk is het dan met 12.04 weer een goed werkbaar alternatief, het overschakelen heeft wel zo veel ophef veroorzaakt dat het ook Ubuntu geen goed heeft gedaan

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven