Netbooks

Vanmorgen vond ik dit bericht in mijn mailbox.

Hallo,

Al enige tijd lees ik met plezier uw stukken op Digiplace.nl. Van beroep ben ik autojournalist, (Autozine.nl) maar omdat ik werk voor een Internet-uitgever heb ik veel interesse in techniek.

Als dank hierbij een copyright vrije bijdrage voor uw website.

Ivo Kroone

Een dergelijk gebaar mag niet onbeantwoord blijven. Vooral niet als blijkt dat er een zeer uitgebreide review is geschreven over Linux based netbooks. Daarom hieronder de bijdrage van Ivo Kroone.

Netbooks

Inmiddels hebben vele fabrikanten een mini laptop in het programma, ook wel bekend als “netbook”. Voor mij als reizend journalist is zo’n kleine laptop ideaal. Het neemt minder ruimte en is lichter in m’n handbagage. Bovendien is het makkelijker te gebruiken in het vliegtuig. Maar welke moet het worden? Na veel testen, vergelijken, lezen en rondvragen heb ik gekozen voor de MSI Wind. Waarom?

Lees het zelf.

Zoveel wensen, zoveel netbooks. Daarom zal ik eerst uiteen zetten wat ik met een netbook wil doen en wat mijn eisen zijn. Voorop staat dat mijn mini laptop klein moet zijn, want tot voor kort sleepte ik rond met een Apple iBook. Die weegt 2,5 kg en vraagt om een forse rugtas.

Ik werk als journalist en gebruik mijn laptop daarom voornamelijk voor tekstverwerking. Daarbij kopieer ik mijn foto’s naar de laptop, om te kunnen beoordelen of ze bruikbaar zijn (scherp, correcte witbalans, etc.). Tenslotte gebruik ik het als draagbare werkstation om te chatten, mail te lezen en eventueel te browsen.

Mijn werkgever (een kleine multinational) werkt 100% met Linux. Windows wordt sterk afgeraden. Van desktop tot server, alles draait bij ons op Linux. Dus bij voorkeur gebruikt de laptop ook Linux. Omdat tot voor kort geen Linux-laptops te koop waren, werd ik gedwongen voor Apple te kiezen dat met OS X het dichtst in de buurt komt.

GEEN EEE PC

Mijn eerste keuze viel op een Asus eee PC (eerste generatie).

Asus Eee PC
Asus Eee PC

Deze bleek ik de praktijk een aantal nadelen te hebben. De belangrijkste is de labiele accu. Na een volle nacht laden ging deze soms 3 uur mee, maar een enkele keer gaf de accu na 30 minuten al de geest. Erg lastig tijdens een 3 uur durende vlucht.

De resolutie van 800×600 is net iets te laag. Veel dialogen (“ok”, “cancel”) passen net niet in beeld, met als resultaat dat de gebruiker moet gokken wat een druk op de [return]-toets of [tab]-toets zal doen. Het toetsenbord blijft het grootste struikelblok; met name het ontbreken van een tilde/backtick naast de [1] blijft onhandig.

De harddisk van 4 GB is kleiner dan de geheugenkaart in mijn fotocamera en dat gaf de doorslag. De eee PC heeft enkele maanden meegereisd en heeft een goed deel van de wereld gezien, maar uiteindelijk koos ik toch weer voor de grote, zware, Apple iBook.

OOK GEEN …

Daarna begon het grote lezen van fora, doorbladeren van tests en uitspitten van technische specificaties. Met name de website NotebookReview.com bleek een goede bron van informatie (voor wie door de reclames heen kan spitten).

De Acer Aspire One schijnt een enorme partij lawaai te maken. In een review stond dat docenten voor de klas studenten achterin de collegezaal vroegen die luidruchtige laptop uit te zetten. Hierbij afgekeurd.

Acer Aspire One
Acer Aspire One

De chique, maar kostbare, HP Compaq 2133 was daarna de favoriet. Deze heeft veruit de hoogste resolutie (1280×768) en een forse harddisk (120 G).

HP Compaq 2133
HP Compaq 2133

Maar ook deze zou volgens een review veel kabaal maken. Bovendien zou de gebruikte VIA chip storend traag zijn. Omdat ik intensief gebruik maak van The Gimp kan dat vervelend worden.

Op Radio 1 vertelde een medewerker van Dell over hun kleine laptop. Maar wat blijkt: deze is alleen in Amerika te koop. Op Dell.nl geen spoor van dit enthousiast aangeprezen miniatuurtje. Waarom zo’n heel verhaal op de radio voor een product dat hier niet te koop is?

De “Medion” netbook wordt alleen geleverd met Windows. Jammer. Ook de kleinste Sony Vaio’s vallen af omdat deze alleen met Windows worden geleverd; eeuwig zonde want de specificaties zijn om van te likkebaarden.

MSI WIND, DE HARDWARE

Dan blijft over de MSI Wind. Deze wordt geleverd met Linux, maar het is wel even zoeken. Menig winkel voert alleen het dure, Windows model. De versie met SuSE Linux kost 299 en is te vinden bij Informatique.nl (vreemd genoeg WEL bij het overzicht van MSI, maar NIET bij het overzicht van netbooks) en op Schiphol bij de elektronicawinkel achter de Gate.

MSI Wind
MSI Wind

De specificaties zijn precies wat ik zocht. De resolutie van 1024×600 is net genoeg om een website op volle breedte te bekijken. Ook vallen dialogen nu niet meer buiten beeld (op enorme preference schermen van bijvoorbeeld Evoution na). De harddisk is voldoende om al mijn reisfoto’s op te kopiëren.

De Intel Atom processor blijkt in de praktijk razendsnel te zijn. YouTube filmpjes spelen zelfs sneller en soepeler dan op m’n oude Apple iBook! De koeler is extreem stil. Het toetsenbord blijft klein, maar went snel. De vormgeving van het apparaat deugt en er wordt een keurig draagtasje meegeleverd om het toestel mooi te houden.

Eerste indruk: 100% tevreden!

MSI WIND, DE SOFTWARE

Maar er zitten addertjes onder het gras. Zo heeft MSI gekozen voor “SuSE Enterprise Desktop 10“. Dit is een distributie die is gericht op de zakelijke gebruiker. Er worden relatief oude versies van programma’s aangeboden omdat die door-en-door getest zijn. Tegelijkertijd wordt te veel en te weinig software meegeleverd.

Zoals bij iedere SuSE release wordt standaard een wagonlading overbodige rommel geïnstalleerd. Denk daarbij aan utilities voor ADSL (de MSI Wind heeft geen ADSL model), het branden van CD’s (de MSI Wind heeft geen CD brander), manpages in het Japans en meer futiliteiten die nergens voor nodig zijn.

Tegelijkertijd is het aanbod van “grote” pakketten gering. Voor tekstverwerking wordt alleen OpenOffice aangeboden. Mijn favoriete AbiWord is niet geïnstalleerd. Ook Gnumeric, GQView, VSFTPD, PostgreSQL of een Apache server behoren niet tot het aanbod. Zelf installeren is lastig, zo niet onmogelijk. SuSE wordt geleverd op DVD-ROM, maar een losse USB DVD-speler is nog nauwelijks te koop (alleen kostbare BlueRay apparaten). Op de meegeleverde DVD staan geen losse packages (RPM), maar alleen 1 GB grote “suse” files.

Voor de eindgebruiker is SuSE Enterprise ook niet ideaal. Alle mogelijke applicaties zijn beschikbaar, tot projectplanning en ontwerp van vector graphics. Maar het configureren is verwarrend voor eindgebruikers. Een deel van het systeem wordt geconfigureerd met SuSE’s Yast, de desktop juist met de Gnome configurator.

Voor details is men aangewezen op losse preference-programma’s. Voor de gewone, alledaagse gebruiker is Xandros Linux op de Asus eee PC heel veel gebruikersvriendelijker. In dit licht gezien heeft Asus z’n huiswerk veel beter gedaan en zal MSI veel supportaanvragen van verwarde ex-Windows gebruikers gaan ontvangen.

Een gemiste kans, want Asus laat zien hoe Linux succesvol kan zijn bij het grote publiek.

MSI WIND, DE ALTERNATIEVEN

Andere distributies zijn vooralsnog niet te installeren op de MSI Wind. Mijn favoriet, Gentoo, komt nauwelijks door de boot-procedure heen. Zowel de grafische kaart als de netwerkkaart worden niet herkend. Het is mij te veel werk om op een half geboote machine zelf de patches uit SuSE te
gaan toevoegen. Ik ben journalist, geen programmeur.

Ook Ubuntu start niet en blijft halverwege de boot sequence hangen.

Vooralsnog heb ik SuSE daarom zoveel mogelijk geconfigureerd. Gelukkig is wel voorzien in een FTP server en is rsync aanwezig (standaard binnen ons bedrijf in gebruik voor data-uitwisseling). Als vanouds schrijf ik m’n teksten (inclusief deze) in VI en uiteraard is ook die standaard
geïnstalleerd.

Conclusie: de hardware krijgt een 9. Als de accu iets langer mee zou gaan was dat een 10 geweest. Gezien de uiterst vriendelijke prijs, levert MSI sublieme hardware. SuSE Enterprise krijgt een 7. Het voldoet allemaal wel, maar de Linux-kenner wil meer mogelijkheden terwijl de buitenstaander
juist meer gebruiksgemak zou wensen.

13 gedachten over “Netbooks”

  1. Leuk artikel. Overigens heeft een van mijn klasgenoten een Aspire One, en ik heb niets gemerkt van lawaai (hoewel het niet doodstil was).

    Hoelang gaat de accu van de Wind nu eigenlijk mee?

  2. @artikel:
    Een EEEPC 701 heeft een schermresolutie van 800×480 en niet 800×600.
    En waarom heb je geen EEE pc 901/1000 als keuze overwogen (die van mij doet 6,5 uur op de batterij met wifi aan)?

    @qball:
    Of Ubuntu Intrepid, want op mijn eeepc werkte 8.4.1 nog steeds niet 100% met Intel Atom, maar intrepid wel.

    @Vincent: 2,5 – 3 uur

  3. Heel leuk artikel. Hoewel ikzelf niet echt op zoek ben naar een netbook, zou m’n persoonlijke voorkeur ook naar de Wind uitgaan. (Ik heb een MSI PR200 laptop en ben daar zeer tevreden van).

    Verder zal ik ook maar eens een distro aanraden:
    Aangezien je een Gentoo liefhebber bent zou ArchLinux je misschien ook kunnen bevallen.
    http://wiki.msiwind.net/index.php/Arch_Linux

  4. Leuk stukje, en zeer zeker interessant. Ik denk er namelijk over om over een tijdje een netbook aan te schaffen.

    Zeker ook leuk om te horen van bedrijven die linux op de desktop gebruiken.

  5. Ik vond deze
    link voor het installeren van Ubuntu op de MSI Wind.
    Er wordt ook doorverwezen hoe te installeren van een usb stick als je geen usb disc drive hebt.

    Ik zou zeggen probeer het eens en laat ons eens weten hoe het verliep.

  6. Zelf heb ik een Asus eepc met 8 GB flashgeheugen en Xandros besturingssysteem). Ik werk met mobiel internet (3G) en dat is eigenlijk de hoofdreden waarom ik een netboek wou. Ik bekijk hem als een opgegroeide pda waarvan ik er drie heb, maar deze liggen nu aan de kant omdat het netbook niet alleen een groter scherm heeft maar ook meerdere usb-poorten. De kantoortoepassingen gebruik ik niet, dat is te onhandig. Het toetsenbord is geschikt voor internetgebruik maar ook niet meer. Als ik hem mocht ruilen voor een iPhone zou ik dat niet doen omdat ik toch niet graag mijn persoonlijke gegevens meesleur en dus liever een aparte gsm gebruik. Ik heb ook nog een laptop waarmee ik alles kan doen wat de netboek niet kan. De schermresolutie van de netboek is ten opzichte van die van de laptop laag, maar 1024 x 768 lijkt mij toch niet zo handig voor het kleine scherm. Uiteindelijk ben ik tevreden met de netboek omdat ik met mobiel internet niet meer afhankelijk ben van de statische installaties en toch vrij hoge hotspottarieven.

  7. Goed artikel, maar waarom Suse zo beoordeeld wordt is mij een raadsel. Suse Linux Enterprise Desktop is de beste Linux distro ter wereld. Ubuntu doet erg zijn best en komt redelijk in de buurt.

    Yast is het centrale configuratiecentrum waar alle systeemwijde instellingen van enig relevantie geregeld kunnen worden. Verder wordt Suse zeer compleet geleverd voor algemeen zakelijk gebruik en qua software kan je alle kanten op, als je de repositories maar weet te vinden…

    MSI VR 600.

    Zelf werk ik met de MSI VR 600 en Suse Linux Enterprise Desktop 10 sp1. Ben zeer tevreden. Deze laptop was standaard voorzien van Vista home premium, maar daar ben ik heel snel vanaf gestapt.

    Wat mobiel internet betreft, dat gebruiken wij dagelijks, hebben we een nieuwtje:

    Wij hebben zelf een handleiding geschreven en de benodigde software in een pakketje gezipped voor de Option Globetrotter GT Max 7.2 Ready om mobiel internet in SLED 10 sp1 mogelijk te maken.
    zie http://www.combeon.org (zie inhoud –> Linux Tips )

  8. Heb een packard bell netbook gekocht 6cell=ong 6 uur levensduur batterij wat al pakken beter is dan de 3 cells=3 uur maar is in feite iets minder zelfs.Ik raad iedereen allesins een 6cells of meer te nemen en een scherm niet groter dan 8,9 inch + een harde schijf van 160gb minimum en minimum 1,6 ghz kloksnelheid.Dat zijn voor mij de 4 belangrijkste zaken bij een netbook.

    Voor de rest is het gewoon handiger natuurlijk dan overal zo een grote laptop te gaan meesleuren.Je kan met je netbook evenzeer heel makkelijk internetten,wia wi-fi,emailen enz….
    De kleinere toetstenbord is niet echt een probleem,na een aantal keer lukt dat zeer goed,geen probleem dus mee.

    Ik heb er zelfs ook nero 8 kunnen op installeren;heeft eventjes geduurd maar werkt perfect want dienen windows media player vind ik geen vetten.

    Om films te bekijken of muziek te beluisteren neem ik een stick mee waar veel op kan bv 8gb of 16/32gb,steek ik in usb poort en voila,je kan meteen films en muziek bekijken en beluisteren zonder probleem.

    De kwaliteit als je een film afspeelt is zeer mooi ook wat ik niet had verwacht.

  9. Ik heb dus een Aspire One, een van de eersten, de linuxversie met een ssd van 8gb.
    Na aanvankelijk problemen met wifi bleek dat ik een defecte netadapter had, deze is onder garantie omgeruild. Na enige tijd wilde ik meer met Linux doen, daaruit kwam naar voren dat de standaard Linpus lite versie beperkt is. Uiteindelijk draait er nu Ubuntu 8.0.4.1 op en dat gaat goed.
    Ik heb een 3 cells batterij, onder Linpus hield hij het ruim 3 uur vol, onder Ubunti ruim 2,5 uur.
    Ik gebruik de one voor email, surven, tekstverwerking(openoffice 2.4), skype en presentaties(ook Oo).
    Het toetsenbord is het sterke punt t.o.v. de Asus, het typt gewoon beter. Toch, als ik de forums bekijk, heb ik het idee dat de Acer softwarematig problematischer is, met name het wifi gedeelte. Video afspeler gaat zeker onder Ubuntu gewoon goed. Skype instellen is een lastiger verhaal, maar lukte uiteindelijk wel.
    Al met al ben ik tevreden over de Acer One.

Reacties zijn gesloten.