Spotify en Linux

De muziekindustrie ondergaat grote veranderingen. Toen vinyl werd vervangen voor cd kwam ook de digitalisering op gang. Daardoor gingen veel mensen een  mp3 verzameling aanleggen want je wilde immers “alles hebben”. Maar het lijkt erop dat we nu genoegen kunnen nemen met het beschikbaar krijgen van muziek.

Met een dienst als Spotify kan je immers altijd naar jouw favoriete muziek luisteren. Achter de computer, vanaf je mobiele telefoon of vanaf bijv. je mediaserver.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof alleen Windows & Apple gebruikers worden bediend. Maar er is ook een een zgn. preview build voor Linux aanwezig. Je moet dan wel een premium of een unlimited account hebben.

Er staan instructies op Spotify’s downloadpagina voor Linux en daarmee is de speler snel geïnstalleerd en staat het daarna ook keurig vermeld in je Toepassingen menu (onder Audio en video)

Er is nog wel ruimte voor verbeteringen maar Spotify is zeer bruikbaar gebleken. Om het goed te kunnen testen heb ik een premium account afgesloten zodat ik ook vanaf mijn HTC Desire HD kan luisteren. Maar ik had vooral behoefte om Spotify te gebruiken vanaf mijn Logitech Squeezebox Classic.

Dat is op zich niet zo lastig ware het niet dat je daarvoor een plugin moet installeren onder Squeezebox server. Tot voor kort had ik altijd begrepen dat die plugin alleen maar beschikbaar was Intel aangedreven hardware. Bij Digiplace staat echter een QNAP TS-419P en daarin zit een ARM processor.

Gelukkig is daar nu verandering in gekomen en wordt ook die ARM cpu ondersteund. De plugin staat zelfs gewoon klaar in je Squeezebox server. Vinkje plaatsen, account gegevens en voorkeuren invullen, server opnieuw opstarten en spelen maar.

In 1e instantie lijkt het niet te werken. Je moet echter naar je Internetradio scrollen om daar Spotify te vinden. In 1e instantie heb ik het geactiveerd op de webinterface van Squeezebox maar de Android applicatie “Squeeze Commander” biedt ook hier uitkomst.

Daarmee is je Android telefoon een prachtige grafische remote afstandbediening geworden en die is prima geschikt om ook je Spotify aan te sturen.

Mocht je muziek met mij willen delen dan ben ik als Digiplace te vinden onder Spotify en Last.fm.

7 gedachten over “Spotify en Linux”

  1. Ik vind Spotify fantastisch. Net zoiets als onbeperkt spare ribs eten, alleen met een hele grote menukaart en de hele maand door :-). Als muzikale alleseter is dit smullen. Circa 90-95% van de muziek die ik zoek is te vinden bij Spotify. Notoire uitzondering is The Beatles. Maar daar heb ik toch de complete discografie van.

    V.w.b. Last.fm: “Your musical compatibility with digiplace is SUPER” 🙂 Lijkt me leuk om zo nieuwe muziek te leren kennen! Het is me alleen nog niet duidelijk hoe ik muziek kan delen in Spotify (user: “wilboard”).

  2. Delen onder Last.FM kan als betalende gebruiker. Vooral met behulp van hun eigen speler (ook onder Ubuntu): Last.fm Je kan dan naar je friends radio luisteren. Ik schrijf er binnenkort wel een artikeltje over. Ik luister nu naar jouw radio 🙂

  3. Ik ben ook erg tevreden over mijn spotify (unlimited) account. Vroeger werkte de linux-versie alleen met een premium account, maar tegenwoordig is een unlimited account voldoende. Een premium account heb ik ook niet nodig, want ik heb geen smart phone en gebruik de offline mode ook niet. Momenteel gaat de muziek nog via een laptop naar de stereo, maar een squeezebox is natuurlijk een mooiere oplossing. Helaas lijkt deze weer alleen te werken met een premium account! Het zou mooi zijn als iemand kon bevestigen dat dit ook met een unlimited account werkt. Dan koop ik direct een squeezebox…

    1. Je moet inderdaad een Premium account hebben voor de combinatie van Spotify en Squeezebox. Maar het kan ook anders Harold. Je kan overwegen om een kleine zuinige server te gebruiken met een arm of intel processor. Daarop installeer je een OS naar keuze en daaronder installeer je Spotify. Die server verbind je met je stereo. Vervolgens koop je een Android smartphone (of verlengt je abonnement met een dergelijk toestel) en zet daar een gratis applicatie op als Spotify Remote. Daarmee kan je grafisch Spotify bedienen en dat allemaal voor 5 euro p/m. Die server hoeft echt niet veel te kosten. De nieuwste Bubba server heeft een arm processor en kost 350 euro incl. een 1 TB harde schijf.

      1. Ik lees het zelf terug en bedenk dat de Bubba geen interface voor geluid heeft. Je hebt dus ook een squeezebox nodig met deze opstelling. Aan de andere kant is een squeezebox alleen maar prettig te gebruiken als de squeezeboxserver software beschikbaar is en dan is een laptop niet de aangewezen hardware.

  4. Het blijft toch merkwaardig dat je met een computer (of laptop) onbeperkt naar spotify kunt luisteren met een unlimited account, maar als je daar een squeezebox aan toevoegt moet overstappen op een premium account. De logica hiervan ontgaat mij.

    1. Een gratis spotify account is inderdaad voldoende om onbeperkt (weliswaar met reclame) muziek te beluisteren. Om dit via de squeezebox radio te doen, moet je echter een premium account hebben. Heel spijtig.

      Heeft er iemand een idee hoe je dit kan omzeilen? Bestaat er de mogelijkheid om alle geluiden van je laptop door te sturen naar de squeezebox?

      Je zou een kabeltje kunnen trekken tussen laptop-OUT en squeezebox-IN. Maar kan er een dergelijke verbinding ook draadloos opgezet worden?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven