Android 4.0.3 (ICS) op je HTC Sensation

(Dit artikel is een vervolg op het eerste artikel dat hier staat gepubliceerd. Uiteraard geldt ook hier dat het opvolgen van deze instructies volledig voor eigen risico is). Deze handelingen werden uitgevoerd op een Ubuntu desktop computer. Handleidingen voor onder Windows zijn hier te vinden.

Android 4.0 (ICS) op je Android telefoon.

Na het succesvol uitvoeren van de  zgn. Recovery S-Off en het installeren van een Recovery tool op mijn HTC Sensation was ik tevreden over de gebruikte custom Roms. Er worden regelmatig nieuwe versies aangeboden via bijvoorbeeld dit overzicht: http://www.htcsensationroms.com/

De laatste tijd duiken daar ook Roms op voor Android 4.0.3 Die zijn zowel te verkrijgen met óf zonder HTC Sense 3.6.

Helaas kan je niet zonder meer dezelfde werkwijze als voorheen gebruiken. Er zijn nu eerst extra stappen noodzakelijk om die Android 4.0.3 Roms te installeren. Als je dat niet (goed) doet loop je een serieuze kans om je telefoon te “bricken”.

Er zijn twee extra stappen te ondernemen:

Installeren van een nieuwe Recovery image én het zgn. Super CID maken van je telefoon.

CID staat overigens voor “Carrier IDentification. Deze identificatie bepaald welke software geïnstalleerd kan worden op je telefoon. De Super CID heeft als voordeel dat je telefoon iedere Rom, ongeacht de gebruikte (providers) firmware zal accepteren.

Voor je gaat starten ga je eerst op je toestel bladeren naar instellingen, applicaties, Ontwikkeling en plaatst een vinkje bij USB-foutopsporing. Daarna ga je terug en naar het onderdeel Energie en verwijderd het vinkje bij Snel opstarten.

Nieuwe recovery installeren

Op dit moment heb je Recovery – v.5.0.08 nodig. Die is verpakt in een bestand met de naam PG58IMG.zip is o.a. hier te vinden. Zorg ervoor dat dit bestand wordt verplaatst naar je SD card van je telefoon. Zet daarna je telefoon uit. Start vervolgens je telefoon op door de volumeknop naar beneden te drukken en tegelijkertijd de powerknop in te drukken.

Soms werkt dat niet, dat is mede afhankelijk van welke custom rom je op dat moment draait. Soms kan je kiezen voor telefoon herstarten en dan wordt er een keuzemenu gegeven om naar Recovery te booten. En je kan altijd nog een app installeren “Quick boot” of gebruik maken van de adb setup (die volgt hierna).

Als je dan in bootmenu bent aangekomen doe je een volume UP en krijg je vanzelf de vraag “Do you want to start the update”. Die update duurt even en als alles klaar is kan je de telefoon herstarten en daarna (niet vergeten) het PG58IMG.ZIP bestand van je sdcard verwijderen.

Maak je toestel geschikt voor SUPER CID

Download adb tools voor Linux. Pak ze uit en plaats ze in een map “adb” in je eigen Home map. Open vervolgens een terminal en ga naar die map toe (cd adb).

Sluit je telefoon aan via usb aan je computer. Laat gewoon in “opladen” modus taan.

Tik in:

./adb devices

Dat commando moet een terugkoppeling geven van jouw telefoon met daarin o.a. het serienummer.

Als dat niet gebeurd doe je het volgende:

sudo gedit /etc/udev/rules.d/99-android.rules

tik je wachtwoord in en plaats de volgende opdrachtregel in het tekstbestand in:

SUBSYSTEM==”usb”, SYSFS{idVendor}==”0bb4″, MODE=”0666″

en sluit daarna dit bestand af. Start daarna je computer opnieuw op en voer opnieuw het commando ./adb devices uit.

Als het dan wel netjes meldt kan je verder.

Tik vervolgens in:

./ adb reboot-bootloader

Daarmee wordt je telefoon opnieuw opgestart en start op in de bootloader van je telefoon. Op het scherm staat een rood blokje met daarin vermeld “fastboot USB”

If it doesn’t you can Manually put the phone in the bootloader/hboot mode
Navigate to fastboot by pressing volume down and pressing power button to select (power off > vol down + power on)
It will take you to the fastboot bootloader screen on your phone
Connect your phone via USB
Your Screen should now read fastboot USB

Tik in je terminal vervolgens de volgende opdrachten in:

./fastboot oem writecid 11111111
./fastboot reboot-bootloader (wacht tot het is rebooted)
./fastboot getvar cid (moet bevestigen dat het gaat om 11111111
./fastboot reboot

En daarmee ben je klaar.  Vanaf dat moment kan je elke custom ROM installeren op de gebruikelijke manier (zie ook het 1e artikel). De Recovery tool is nu grafisch en touch ondersteund.

Welke Custom ROM?

Goede vraag, lastig antwoord. De ontwikkelingen gaan soms dagelijks door. Ik heb zelf goede ervaringen met

Elegancia ICS Rom Series

InsertCoin ICS

Maar dat zijn dan wel ROMS met HTC Sense 3.6. Dat is prima natuurlijk. Toch vind ik het ook leuk om ANdroid zo puur mogelijk te krijgen. Dat gaat erg goed met behulp van deze ROM:

Virtuous Inquisition v3.0.0 :: AOSP-Experience Senseless ICS (4.0.3)

Ik had wel problemen met het toetsenbord (priegelig en geen ondersteuning Nederlandse taal). Maar in Market kan je Go Keyboard vinden en daarmee werd ook de juiste taalmodule aangeboden.

 

 

Al met al een geslaagde operatie. De nieuwste Android met gezichtsherkenning, uitstekende spraak herkenning, energiezuiniger dan veel andere ROMS en het ziet er uitstekend uit.

11 gedachten over “Android 4.0.3 (ICS) op je HTC Sensation”

 1. @Boboko92 (twitter). De ROM van Virtuous Inquisition bevalt heel erg goed. Het grootste voordeel is de snelheid én de batterijduur. Dat laatste is echt een heel groot verschil t.o.v. een Sense interface. Wat een struikelblok kan zijn is de nog niet (in de aangeboden versie) gefixte bug waarbij je niet kan zien wie je belt als het scherm nog is geblokkeerd. Je moet dus eerst de blokkering opheffen om te zien wie je belt.

  Er zijn overigens meer Roms beschikbaar die Senseless aanbieden. Kijk bijv. eens naar OnceICS. Net als bij Virtuous Inquisition wordt daar een thema met Shnizlon’s AOSP aangeboden. En daar is de bug zoals hierboven is vermeld al opgelost. Er wordt daar echter weer een andere Launcher gebruikt.

  Kortom…het is best lastig. Op dit moment speel ik met InsertCoin en dat werkt op zich helemaal perfect, maar de batterijdrain is gewoon te zwaar. Ik wacht dus -met smart- op de komst van een nieuwe versie van Virtuous Inquisition en ik vermoed dat dit dan mijn definitieve versie wordt.

 2. Kan je mij vertellen wat op dit moment de aller beste rom is. Ik ben nieuw met het rooten van de sensation en wil het morgen gaan doen…. maar ik wil het graag in 1x goed doen. Ik wil graag dat mijn telefoon sneller gaat en wat apps er op zetten die reclame en licenties van apps af kan halen. Sense het uiterlijk vind ik wel mooi maar is niet al te belangrijk aangezien je ook een launcher daar voor kan gebruiken. kan je mij helpen???

 3. Hey Jos!

  Ik zit met een probleem als ik revolutionary start en hij vindt mijn htc en begint krijg ik naar een minute de volgende tekst “filed to get root ”
  weet jij wat ik nu moet doen??

  i40.tinypic.com/1f8zg8.jpg

  • Ik neem aan dat je alles hebt gevolgd zoals in dit artikel staat vermeld? https://www.digiplace.nl/2011/10/16/een-custom-rom-op-je-android-telefoon/

   Vooral dit onderdeel:

   “Voor je gaat starten ga je eerst op je toestel bladeren naar instellingen, applicaties, Ontwikkeling en plaatst een vinkje bij USB-foutopsporing. Daarna ga je terug en naar het onderdeel Energie en verwijderd het vinkje bij Snel opstarten.”

   is van belang. En heb je ook de juiste HBOOT versie gebruikt? Gebruik je de Linux of de Windows werkwijze? Onder Windows heb ik er geen ervaring mee. Wel weet ik dat je onder Windows eerst speciale drivers moet installeren anders gaat het niet werken. Onder Ubuntu hoeft dat niet omdat die drivers al standaard worden ondersteund.

  • Aan het screenshot zag ik dat je e.e.a. via Windows aan het doen was. Daar heb ik geen verstand van. Kan ik je niet mee helpen. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? HTC heeft android 4.0.3 vrijgegeven voor de Sensation. Dus je kan je toestel gewoon updaten. Dit gedoe is dus niet meer nodig.

 4. Mijn mob kan op het moment dus niet gewoon aan? Kan ik hem dan wel super cid geschikt maken? En kan dat dan de oplossing zijn?

Reacties zijn gesloten.