Gwibber: een Gnome Microblogging client

Ubuntu heeft in haar softwarebronnen meerdere clients klaar staan voor het gebruik van Twitter of Identi.ca. Onder Ubuntu 9.04 blijkt vooral Gwibber (versie 0.8-0ubuntu5) de beste oplossing te zijn.  In de praktijk blijkt echter al snel dat deze versie erg onstabiel is en dat sommige functies (zoals Retweet) niet worden ondersteund.

In eerste instantie ben je dan mogelijk geneigd om gebruik te maken van de laatste stabiele versie die je kan downloaden vanaf de PPA van het Gwibber development team. En die beslissing is zeker de moeite waard want met Gwibber 0.9.2 gaat het echt een stuk beter. Totdat je er achter komt dat Gwibber na een paar uur bevriest in je paneel. Maar gelukkig is er nog een andere oplossing om dat probleem om te lossen.

Er is namelijk ook een zgn. Trunk versie van Gwibber te vinden. Dat lijkt een vreemde oplossing want een daily build versie is niet meteen een voor de hand liggende oplossing als je stabiliteit nastreeft.

Gwibber daily builds, updated at ~5pm UTC if there are new commits available upstream. It is totally untested. Please don’t use this PPA if you feel unsure.

Maar in dit geval blijkt het wel een prima oplossing te zijn.  Niet alleen stabiel (!) maar ook nog eens voorzien van functionaliteiten die je in de vorige versies moest missen.

gwibberprefs030809

En tot slot ziet het er ook nog eens een heel stuk beter uit dankzij een drietal ingebakken skins (hieronder gebruik ik de Dark-Gwilouche variant).

gwibber030809

Deze versie ziet er dus goed uit en het is dan ook geen wonder dat versie 1.2.0 op de verlanglijst staat voor Ubuntu 9.10.