KDE 4.1

KDE is zich behoorlijk aan het ontwikkelen. De huidige KDE 4.1 versie ziet er in ieder geval behoorlijk strak uit.

Digiplace met een KDE jasje aan
Digiplace met een KDE jasje aan

Het is eenvoudig om KDE ook eens uit te proberen. In principe kan dat al met de standaard sources van Ubuntu. Maar specialisten hebben een eigen bron gemaakt met meer up to date pakketten. Dit is geen zgn. “vertrouwde bron” die wordt beheerd door Ubuntu dus je krijgt een waarschuwing dat je geen sleutel hebt voor deze bron. Als dit je niet afschrikt voeg je onderstaande bron toe aan je softwarebronnen:

deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-members-kde4/ubuntu hardy main

Ervaren gebruikers weten dan dat ze daarvoor /etc/apt/sources.list moeten bewerken, gevolgd door een sudo apt-get update. Maar het kan ook vanuit Gnome. Ga daarvoor naar je menu, Systeem, Beheer en kies daar voor Softwarebronnen. Als je het programma hebt geopend klik je op het tweede tabblad “software van derden” en klikt vervolgens op “Toevoegen. Voer dan die regel toe in het scherm zoals je hieronder ook afgebeeld ziet staan.

Software bronnen toevoegen
Software bronnen toevoegen

Als je dat hebt gedaan worden de software bronnen bijgewerkt en kan je onderstaande opdracht in een terminal geven om deze KDE versie te installeren. (Ja, dat kan ook via Synaptic, maar via een terminal gaat wel veel sneller!)

sudo apt-get install kubuntu-kde4-desktop

Tijdens de installatieprocedure komt er dan een vraag of je gebruik wil maken van GDM (Ubuntu) of KDM (KDE) inlogmanager. Het advies is om GDM te behouden.

Om de KDE programma’s niet in je Gnome menu te zien kan je eenvoudig met Systeem, Voorkeuren, hoofdmenu de vinkjes verwijderen bij die applicaties.

En met behulp van Opstart-manager (sudo apt-get install startupmanager) kan je de usplash van Kubuntu weer terugzetten naar Ubuntu. Want dat is het nadeel als je een Kubuntu-desktop metapackage installeert. De eerstvolgende keer dat je de computer opstart is Ubuntu schijnbaar vervangen voor Kubuntu. En dan is de Opstart-manager het makkelijke hulpmiddel om Ubuntu weer terug te toveren. Onderstaande screenshot laat zien hoe je dat moet doen.

Verander Usplash thema
Verander Usplash thema

3 reacties op “KDE 4.1”

  1. Heb je KDE 4.1/4.2 dev (is op Opensuse via de “build service” te krijgen -> net iets mooier dan 4.1 vind ik) al geprobeerd met de nVidia beta driver met experimentele optie’s aan? Dat zorgt voor een grote snelheidsvebetering in zowel GNOME als KDE4.

  2. Hoi, kan je na de installatie van KDE ook nog de programma’s die zijn geinstalleerd in GNOME gebruiken? 😉
    Dat lijkt me wel vet namelijk 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top