Leestips..

Op Linuxweblogs verschijnen dagelijks artikelen die in heldere taal uitleg geven van soms complexe handelingen. De afgelopen dagen (!)  hebben wederom nuttige bijdragen laten zien. Een korte bloemlezing:

Linux documentatie project van L4L

Op dit weblog verscheen een artikel met de titel: VMWare Tools onder Ubuntu 9.04:

auteur: Frederik Vos

Overzicht

  • Getest onder: VMware Workstation 6.5; VMWare ESX 3.5.x en 4.0; VMWare Server 2.0x
  • Geteste versies: Ubuntu 9.04 alle versies

Wat…

Men is er bij Ubuntu Jaunty voor de zoveelste keer op rij een bende van te maken. Een open-vm-tools versie meeleveren die niet wil werken… De standaard VMWare Tools die maar half werken en een onstabiele situatie opleveren. Er zijn 2 manieren om het werkend te krijgen:

Uiteraard staan er nog veel meer nuttige zaken vermeld op de website van het Linux documentatie project van L4L

Linuxuser LigLog

Op dit weblog werd een oplossing aangeboden voor het aanspreken van een tweede sd kaart in een Acer Aspire One.

In eerste instantie komt er geen reaktie op de ingestoken SD kaart (van een fototoestel). De SD-kaartlezer wordt blijkbaar niet herkend in deze geïnstalleerde Linux (1).
Oplossing: (zoals elders beschreven in Eng):
– ga naar /etc/modprobe.d/
cd /etc/modprobe.d/
– maak bestand
touch pciehp …..

Kletskous

Maar er is nog heel meer te vinden. De tip van Kletskous over het laatste nummer van Full Circle en de introductie van een nieuw magazine over Ubuntu trok mijn aandacht.

Editie 25 van Ubuntu’s Online Magazine “Full Circle” is net uit. Met daarin o.a. een artikel hoe je een ander besturingssysteem virtueel binnen Ubuntu kunt draaien met behulp van Virtual Box. Een tutorial (deel 2) over Inkscape. Een verhaal van niet zo flitsende start van een Nederlander met Kubuntu en een book review Over Getting Started with Open Office .org 3.0: OpenOffice.org v3.0. (lees verder)

En we zijn er nog niet hoor. We zijn pas 10 dagen op dreef in deze juni maand maar er staat al een behoorlijke verzameling van nuttige en handige tips. Bram Schoenmakers toont b.v. KDE gebruikers hoe ze metadata gegevens van Okular kunnen opruimen:

Bramschoenmakers.nl

Okular, het KDE-programma om PDF-bestanden mee te bekijken, slaat metadata op over documenten die ermee zijn geopend. Het slaat bijvoorbeeld de positie op van wanneer je een document hebt gesloten, of de aantekeningen die je gemaakt hebt bij het doornemen van een document.

Helaas wordt deze metadata niet automatisch opgeruimd, wat tot het gevolg heeft dat er veel gegevens rond blijven slingeren over bestanden die je al een hele tijd geleden hebt verwijderd. Het onderstaande scriptje schoont alle metadata op van bestanden die niet meer bestaan. (lees verder)

Linux Ontdekt

Dit weblog heeft een goede traditie om zeer uitgebreide documentatie aan te bieden in de vorm van een pdf. Zijn laatste bijdrage over het gebruik van een Backup Linux script in Bash is zeer informatief!

Back-up. Een kort woord, een woord met veel betekenis, maar eveneens een doe-woord wat in vele gevallen niet actief wordt uitgevoerd. Door laksheid van zowel systeembeheerders als thuisgebruikers verdwijnen nog al te vaak belangrijke bestanden van de harde schijven.

Met de juiste programma’s en een kleine moeite om de configuratie ervan te overlopen kan back-uppen echter heel eenvoudig zijn. Hierbij denk ik aan volwaardige programma’s zoals BackupPC en Bacula. Voor kleinere netwerken kan men ook werken met eenvoudigere toepassingen zoals Rsnapshot, gebaseerd op Rsync.(lees verder)

Kortom, de Nederlandstalige Linux gemeenschap laat zich niet onbetuigd en werkt ieder op zijn of haar eigen manier om gebruikers een helpende hand aan te bieden. Als je mee wilt helpen:

Wij schrijven over Linux!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top