Marktaandeel

Op Webwereld is een artikel verschenen dat verwijst naar een onderzoek van Net Applications over het gebruik van Linux op de desktop. (Marktaandeel Linux-desktop gelijk aan Windows 2000) Uit die gegevens blijkt dat Linux een marktaandeel heeft verkregen van 1,02%. Het is natuurlijk verheugend om te mogen lezen dat Linux voor het eerst boven de 1% is uitgestegen.   Maar in absolute getallen stelt het natuurlijk bar weinig voor.

Wat moet er gebeuren om Linux een meer dominante positie te laten innemen? Kan je als gebruiker daar aan mee werken? Laat ik eens met enige pathetiek  John F. Kennedy aan halen:

Vraag je zelf niet af wat Linux voor jou kan betekenen maar vraag je zelf af wat jij voor Linux kan doen!

Wat je zou kunnen doen?

  1. Mocht je (nog) met een dual boot systeem werken: start default met Linux op
  2. Nog beter: verwijder Windows van je harde schijf
  3. Als andere mensen je om raad vragen bij computer problemen: installeer Linux op hun Windows machine (dual boot)
  4. Deel Live-cd’s uit
  5. Meld je aan als steunpunt van computergebruikers in je eigen buurt
  6. Doneer geld aan b.v. Gnome Foundation of soortgelijke mogelijkheden

En natuurlijk ook:

We kunnen toch niet blij zijn met een marktaandeel van maar 1%?

6 gedachten over “Marktaandeel”

  1. Voor mijn gevoel is het tot nul gedaald, ik ken niemand meer die Linux op de *desktop* gebruikt. De afgelopen twee jaar heb ik nogal wat Linux desktop gebruikers zien overstappen naar Mac OS X waaronder ikzelf.

  2. Ik gebruik het zelf nu een jaar of vier op m’n desktop, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik naast mij ook niet heel mensen ken die het gebruiken, een stuk of twee maar geloof ik….
    Eigenlijk jammer, ik ken nog wel een paar mensen die het wel es geprobeerd hebben, maar die zijn veelal uiteindelijk toch weer terug gegaan naar windows (xp), wat dan nog weer jammerder is.

  3. In mijn omgeving zie ik wat meer gebruikers. Voor het merendeel ben ik daar overigens zelf verantwoordelijk voor.

    En ik merk ook een steeds grotere belangstelling.

    Ik heb mijzelf b.v. als steunpunt opgegeven voor Ubuntu en krijg verzoekjes voor cd’s, raad en daad en ontvang regelmatig rechtstreeks berichten vanuit Digiplace van wildvreemden die met allemaal vragen zitten m.b.t. een overstap vanuit Windows naar (voornamelijk) Ubuntu.

    Neemt niet weg dat het merendeel van familie, vrienden en kennisen gewoon werken met Windows. Over het algemeen gesproken zie ik dat mensen die niet zijn geïnteresseerd in techniek of computers volstrekt geen weet hebben van alternatieven.

    Die mensen nemen de ongemakken van Windows
    gewoon voor lief. Letterlijk: ze denken dat het onlosmakelijk verbonden is met ‘computeren’.

    De oplossing zou voorlichting, promotie, campagne, marketing zijn. Hoe je het ook wil noemen, de FOSS wereld moet zich beraden, samenwerken en hun voordelen naar buiten moeten brengen.

  4. Ik ben het helemaal eens met de stelling dat mensen de ongemakken van Windows als een noodzakelijk kwaad zien. Ik repareer vaak Windows computers van vrienden en kennissen die meestal niet technisch onderlegd zijn. De problemen die ik dan tegenkom zijn meestal windows-gerelateerd: virussen, defragmentatie, ontbreken van een goede 3rd party firewall, programma’s die elkaar in de weg zitten, ontbreken van goede open source programma’s, waardoor men gekraakt spul gaat installeren enz.

    Om zo’n systeem te repareren moet ik soms het hele systeem wissen en alles opnieuw installeren. Dat betekent dan gechoochel met allerlei software DVD’s die weer uit de kelder gehaald moeten worden, als ze die DVD’s nog niet hebben weggegooid tenminste. Ik moet virusscanners, firewalls, en systeemutilities downloaden en installeren vanaf verschillende websites, alle instellingen opnieuw invoeren. Echt een behoorlijke klus.

    Als ik het dan over Linux ga heben en erbij vertel dat dit soort dingen onder Linux allemaal veel beter geregeld is, dan krijg ik het verwijt “maar Linux is moeilijk en jij weet alles van computers”. Het is voor veel mensen toch lastig om de voordelen van Linux te zien, men denkt misschien “ik heb al zo veel problemen met het gebruikersvriendelijke Windows, wat moet dat dan wel niet worden met het moeilijke Linux?”. Linux wordt nog steeds als “moeilijk” gezien, alle promotie van Linux-fanaten ten spijt. Er moet een of ander genie aan te pas komen om dat te veranderen denk ik.

    Maar sommigen heb ik wel succesvol aan de Linux-bak gekregen. Dat scheelt dan een hoop gedonder, want die computers blijven jarenlang zonder problemen draaien, weet ik nu uit ervaring.

    Overigens vind ik wel dat Linux nog steeds ongeschikt is voor veel multimedia-editing. Audacity werkte niet onder Ubuntu, Rezound had een fix nodig, en Kdenlive crasht voortdurend. Ik snap echt niet dat men daarmee een Ubuntu-studio versie heeft gebouwd. Voor video werk moet ik zelf nog steeds naar Windows booten, jammer toch… Wat dat betreft begrijp ik wel dat sommige mensen teruggrijpen naar XP.

Reacties zijn gesloten.