Alles wat u moet weten over Linux en Ubuntu

Academic Service heeft met de pakkende tekst “Alles wat u moet weten over Linux en Ubuntu” inmiddels drie boeken uitgebracht die zijn geschreven door Jan Stedehouder. Of die boeken genoeg zijn om “alles te weten” lijkt mij een beetje zwaar aangezet. Maar als je op zoek bent naar boeken met inhoud over Linux en open source software dan ben je wel heel goed op dreef met een boek van zijn hand. Vandaag is Jan niet actief aan het werk voor een boek. Althans, daar zou hij geen tijd voor moeten hebben. Hij is namelijk aanwezig in Utrecht op het NOiV jaar congres 2009.  Dit congres wordt georganiseerd door programmabureau NOiV (Nederland Open in Verbinding) in samenwerking met ECP.NL en Media Plaza.

Hij zal daar een lezing verzorgen waarin hij dieper zal ingaan op Ubuntu als besturingssysteem. Jan openbaart zich hiermee wederom als een echt ambassadeur en dat verdient alle lof. En laten we ook niet vergeten wat de achtergronden zijn van het congres. In april 2008 heeft de Nederlandse overheid zich verplicht om allen nog maar met open standaarden te werken en daarbij vooral gebruik te willen maken van open source software.

Een verheugende ontwikkeling die echter in de praktijk zal moeten worden getoetst. Niet in de laatste plaats omdat er nog veel onduidelijk is over het toepassen van open source toepassingen. De discussie die is ontstaan over een rapport van het Centraal Plan Bureau is daar een goed voorbeeld van. (zie artikel op Livre & Webwereld).

Een goede manier om dit soort discussies te vermijden of -op zijn minst- met meer gewicht te kunnen voeren is het vergroten van het gebruik van open source software. Op www.linuxweblogs.nl worden meerdere weblogs gebundeld om de inspanningen van gebruikers meer te promoten. Doe mee, schrijf over jouw ervaringen met het gebruik van Linux en open source toepassingen.