Fedora 25

Al eerder heb ik met de gedachten gespeeld om over te stappen van Ubuntu naar Fedora. Sterker nog…ik heb het al eens gedaan. Maar uiteindelijk kwam ik dan toch weer terug bij Ubuntu. Maar nu Canonical bekend heeft gemaakt dat vanaf Ubuntu 18.04 ook Ubuntu weer met 100% GNOME gaat werken komt die drang om over stappen weer terug. Want Fedora 25 is gewoon top en sowieso is Fedora dé GNOME distributie. En natuurlijk kan Ubuntu die rol gaan overpakken. Maar de vraag is of ik het ze nog wel gun. Er is zoveel tijd en moeite verspild met de ontwikkeling van Unity 7, Unity 8, Touch, Mir en Snaps terwijl anderen al lang overtuigd waren van de voordelen van GNOME, Wayland en flatpak. En ook hebben bewezen dat ze echt aandacht hebben voor een desktop gebruiker.

Maar wat vooral meespeelt is buitengewoon goede indruk die Fedora 25 op mij heeft gemaakt. Vooralsnog werk ik via een aparte HDD tray op mijn desktop onder Fedora 25. Maar ik overweeg om binnenkort de sprong te maken naar de SSD en daarmee Fedora default te maken op mijn systeem. De workflow, de grafische presentatie, stabiliteit én het gegeven dat ik alles kan wat onder Ubuntu werd gedaan maakt het niet zo lastig om over te stappen. En met een paar kleine ingrepen zijn er zelfs nog wat Unity indrukken bewaard gebleven.

Nog even een paar dagen testen maar als dat goed gaat….

https://discussions.apple.com/thread/5665320?tstart=0

4 gedachten over “Fedora 25”

 1. Alles hangt natuurlijk af van wat je met je machine doet.

  De stap naar Fedora heb ik ook al af en toe gedaan, maar ben toch telkens er weer op teruggekomen voor mijn thuislaptop. Het gebruik maken van niet open graphic drivers gaat moeizaam en copr (https://copr.fedorainfracloud.org/) is toch nog niet een volwaardig alternatief voor de verschillende ppa’s.

  Uiteindelijk uitgekomen bij Manjaro waar ik zeer tevreden van ben (Manjaro ~ user-friendly Arch). De AUR (https://aur.archlinux.org/) is zo uitgebreid dat het PPA’s en copr volledig doet verbleken!

  Ik benieuwd hou je Fedora-avonturen verder zijn!

  1. Hi David, bedankt voor je reactie. Ik ben zelf ook onder de indruk van Manjaro. Mooie distributie. Maar ik ben ooit begonnen met Red Hat en Fedora 1 en daarom heb ik stiekem gewoon een voorliefde voor Fedora. En
   voor Gnome. Installeren van grafische drivers levert mij geen problemen op via https://rpmfusion.org/Howto/nVidia#Installing_the_drivers en de standaard repo van Fedora geeft mij bijna alles wat ik nodig heb. Alleen voor insync, dropbox en spotify maak ik gebruik van externe source. Het is nog even pielen met het gebruiken en instellen van de juiste shell extensions maar daar ben ik ook wel uit. Het werkt echt als een tierelier.

   1. Update 21 april: de sprong gewaagd. Succesvol Fedora 25 geïnstalleerd op mijn desktopcomputer. Toevallig kwam wel meteen zwakheid van GNOME om de hoek kijken. Gnome.org is down. En dan kan je geen shell extensions downloaden. Gelukkig kon ik ze eenvoudig van mijn test desktop afhalen. Nice.

 2. Ik heb me na het nieuws ook op het Gnome pad gewaagd. Wel iets dichter bij huis via Ubuntu Gnome. Inmiddels ook herinstallatie gedaan want het bevalt me best goed. En dat terwijl ik toch echt een Unity fan ben/was.

  Misschien dat ik me toch ook eens aan Fedora ga wagen (de bijbehorende rode hoed heb ik al op de kast liggen) maar voorlopig is het in ieder geval Gnome.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven