Eerste alpha-release Xfce 4.6 vrijgegeven

Hoewel de wereld van de open source desktopomgevingen gedomineerd wordt door GNOME en KDE, is er nog een derde omgeving die de afgelopen jaren naam heeft gemaakt: Xfce.

Xfce logo
Xfce logo

Xfce is vooral befaamd om zijn snelheid, zonder daarbij op de gebruiksvriendelijkheid te compromitteren. Zo biedt deze omgeving een mooie middenweg voor mensen die iets meer willen dan een spartaanse interface zoals die van Fluxbox, maar geen behoefte hebben aan de relatieve traagheid van GNOME en KDE.

Hoewel KDE veel aandacht heeft gekregen voor de nieuwe versie 4 en GNOME elke zes maanden een nieuwe versie uitbrengt, zit ook het team van Xfce, ondanks beperkte mankracht, niet stil. Zo heeft Stephan Arts (de Nederlandse release manager en een van de meest actieve ontwikkelaars) zojuist de alpha-release van de nieuwe versie 4.6 aangekondigd.

Deze release introduceert, na ongeveer anderhalf jaar in ontwikkeling te zijn geweest, een flinke lijst nieuwe features. Zo is er nu xfconf, die moet zorgen voor betere integratie tussen Xfce-applicaties onderling. Het instellen van toetsencombinaties is nu makkelijker en het instellingenbeheer is herzien voor meer overzichtelijkheid. Daarnaast wordt hard gewerkt aan volledige ondersteuning van de menu-specificatie van FreeDesktop.org, wat moet resulteren in betere integratie tussen Xfce en andere omgevingen die voldoen aan die specificatie, zoals GNOME en KDE. Verder zijn er nog meer handige opties voor het beheren van het bureaublad en zijn verscheidene applicaties (xfce4-mixer en Appfinder) herschreven.

In de planning staan nog drie beta-releases en maximaal twee release candidates, waarna op 21 september Xfce 4.6.0 als kerstcadeau aan de wereld wordt vrijgegeven.

Xfce is al tijden mijn favoriete desktopomgeving, en de vooruitgang die, ondanks het gebrek aan mankracht, geboekt wordt, onderstreept maar weer eens dat Xfce wel degelijk meedoet met de grote jongens.

Scroll naar boven