Dropbox

Wat is een van de grote problemen als je achter verschillende computers werkt aan dezelfde set bestanden? In mijn geval is dat synchronisatie van de verschillende versies. De USB stick bewijst op zich hele goede diensten, maar ik vind het ook wel prettig om een aparte set backup bestanden te hebben die synchroon loopt met de laatste versies. Zo’n backup moet vrijwel gelijktijdig en zonder al te veel rompslomp verlopen.

Een tijdje geleden ben ik maar eens in rsync gedoken. Dat is toch zo’n beetje de heilige graal van backups, maar het is allesbehalve eenvoudig. Grsync is een grafische schil rond rsync en het is mogelijk om daarmee periodiek de backups af te handelen.

Een paar dagen geleden kwam het bericht voorbij dat Dropbox nu ook een aparte client voor Linux had.  Dropbox is afgelopen donderdag geopend voor het grote publiek. Het is een online backup dienst die -vooralsnog- 2 Gb ruimte gratis aanbiedt. Naast de backup kun je de mappen ook weer delen met anderen, waardoor het de mogelijkheid biedt om samen met anderen aan een set bestanden te werken.

Een van de vragen is natuurlijk of het veilig is. Tja, op de website staat dat alle data via SSL worden getransporteerd en dat alle bestanden met AES-256 worden versleuteld voordat ze worden opgeslagen. Daarmee wordt het eigen wachtwoord een van de meest zwakke schakels.

Dropbox is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac OSX. De Linux client is beschikbaar voor Fedora Core 9, Ubuntu 8.04 en 7.10 (32 en 64 bits) en als source. Na de installatie kun je via de client een account aanmaken. Je hebt in de eigen gebruikersmap een map Dropbox. De bestanden die je in die map plaatst worden automatisch opgeladen naar de server. De snelheid waarmee dat wordt afgehandeld hangt af van de snelheid van jouw eigen breedbandverbinding.

Via de client kom je snel bij jouw eigen pagina op de Dropbox website. Je ziet direct een overzicht van de recente activiteit.

Mijn eerste ervaringen zijn positief. De bestanden worden nu zonder problemen en vrijwel realtime gesynchroniseerd. Je kunt ze openen en bewerken vanuit de Dropbox mappen en het gewijzigde bestand wordt vervolgens naar de server gestuurd. De eigen webpagina schijnt ook prima te werken met mobiele browsers.

Als het goed is kunnen we deze week een storage account aanvragen van 50 Gb tegen een maandelijks bedrag van $ 9,99 of $ 99,99 per jaar. Ik moet eerlijk zeggen dat dit een aantrekkelijk aanbod lijkt, te meer omdat het dataverkeer zelf niet wordt meegenomen. Als alternatief kijk ik nog naar de mogelijkheden die Amazon via de cloud aanbiedt, maar dan moet ik op zoek naar een goede client met dezelfde prestaties als Dropbox.

6 gedachten over “Dropbox”

  1. Voor dit soort dingen kun je ook een version control system (zoals subversion) gebruiken. Normaal worden die systemen gebruikt voor source code, maar voor je eigen documenten werkt t ook prima. Je kunt dan ook alle vorige versies bekijken, bestanden terugzetten en delen met anderen. Het enige wat je nodig hebt is een webserver.

    Qua clients heb je voor Linux een command line client, een KDE GUI (waarschijnlijk ook wel een voor GNOME/XFCE maar daar weet ik weinig van) en voor Windows TortoiseSVN. Je kunt de server daarnaast ook als WEBDAV map mounten (windows/kde/gnome) en rechtstreeks downloaden vanaf de webserver kan ook.

    Het enige nadeel is dat als je met twee mensen onafhankelijk van elkaar een binair bestand (bijv. een foto) veranderd hebt, je niet de veranderingen kunt samenvoegen. Een van de twee zal zijn werk opnieuw moeten doen. Dropbox heeft hier als het goed is ook last van.

  2. Ivo, hoor je jezelf dit riedeltje uitleggen aan een ‘normale’ GUI georienteerde Linux gebruiker 😉 Van mij mag je hier een toegankelijk artikeltje over schrijven voor Digiplace.

    Voor zover ik kan zien houdt Dropbox bij meerdere gebruikers bij wie er mee werken. De verschillende, conflicterende versies worden afzonderlijk opgeslagen met een herkenbare benaming. Helemaal opnieuw doen is dan niet nodig. Volgens mij kun je ook gebruik maken van samenvoegfuncties in de tekstverwerker (of een ander programma, afhankelijk van het type bestand). Bij foto’s zou het inderdaad lastig zijn, maar ook daar kan ik mij voorstellen dat het afhangt van het type bestand dat je gebruikt.

  3. Je hebt helemaal gelijk, maar mijn reactie ging meer om de gebruiker die er net iets meer vanaf weet. Je moet een webserver hebben, dus dat geeft al wel aan dat je wel enigzins commandline-vaardig moet zijn :p

    Ik denk overigens dat het installeren en configureren van de server het moeilijkste is en dat het omgaan met de client vrij makkelijk is. Ik zal eens kijken of ik binnenkort tijd heb om daar iets over te schrijven.

    Mochten de mensen van Dropbox trouwens echt een manier gevonden hebben om twee onafhankelijk van elkaar bewerke foto’s samen te kunnen voegen, dan raad ik ze aan snel een patent aan te vragen en alvast een vlucht te boeken naar een mooi tropisch eiland 🙂

  4. Dropbox is zonder meer een prachtig programma. Het is wel een beetje vreemd idee om een dergelijke oplossing te gebruiken voor het bewaren van je persoonlijke bestanden. Want waar komt het te staan, van wie is dit programma, hoe vertrouwelijk gaan ze met mijn bestanden om? En wat dat aangaat, hoe veilig is het om het te gebruiken op je desktop? De gegevens worden dan wel versleuteld, het is toch wel apart dat zomaar een download begint, bestanden over en weer vliegen etc.

  5. Het voordeel is wel dat de code op zich wel te bekijken is, dat sommigen dat ook al doen en vanuit die hoek worden nog geen klachten geuit over de encryptie.

    Voor zover ik nu begrijp wordt de backend (de opslag) afgehandeld via Amazon’s S3 dienst. Daar kun je ook zelf een account afsluiten, maar moet je vervolgens zelf op zoek naar een oplossing om de gegevens daar te krijgen. Dropbox is zo’n oplossing. Het automatisch heen en weer vliegen lijkt mij de kracht van deze dienst. Je kunt nu direct met bestanden in de map werken en de wijzigingen worden na opslaan naar de server gestuurd. Mocht je per ongeluk iets weggooien, dan is onine een vorige versie terug te halen.

    Het is een jong team ontwikkelaars (zie hun About page), maar dat is niet ongebruikelijk. Maar je hebt gelijk, 100% zekerheid is er nooit. Dat vertrouwen zullen de ‘cloud’-diensten moeten opbouwen en de gebruikers zullen verstandig moeten zijn bij de keuze er van.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven