Help! Ik raak mijn desktop kwijt

Op Statcounter Global Stats kan je heel eenvoudig zien hoe het marktaandeel is van besturingssystemen, browsers, zoekmachines etc. Als je daar naar kijkt dan moet je heel erg goed kijken om iets over Linux terug te vinden.

Wereldwijd pakt Linux een magere 0,8% marktaandeel. Als je kijkt naar Nederland dan is het marktaandeel zo laag dat het niet eens meer wordt geregistreerd.

 

Besturingssystemen wereldwijd

 

 

Besturingssystemen in Nederland

 

En elk jaar wordt er wel een keer door iemand geroepen dat dit het jaar wordt waarin Linux gaat doorbreken. Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Linux is allang doorgebroken. Op de server, smartphone, tablets, mediaplayers, netwerkapparatuur etc. is Linux niet meer weg te denken. Maar op de desktop is dat inderdaad nooit gelukt.

Tegelijkertijd erger ik mij als gebruiker van Ubuntu (Gnome) aan het -wat ik noem- het uitkleden van mijn desktop.  En het wordt bij elke release alleen maar erger. Vroeger kon je bijvoorbeeld kiezen welke screensaver je wilde gebruiken. Je kon daarbij alles naar eigen wens instellen. Dat werd met de komst van Gnome-screensaver overboord gegooid. En tegenwoordig heb je alleen nog maar een zwart scherm tot je beschikking. Een statusbar in Nautilus waarin je kan zien hoeveel ruimte je nog hebt in je map…foetsie. Vensterknoppen worden tegenwoordig onder Gnome ook als vervuiling gezien en worden dus voor ons maar onzichtbaar gemaakt. Je zal maar in de war raken. En de hele invulling van Gnome 3 en Unity…allemaal bedoeld om het gebruikers zo simpel mogelijk te maken?

Als ik kijk naar oplossingen en hulpmiddelen zoals op http://www.omgubuntu.co.uk/ en http://www.webupd8.org/ bijna dagelijks worden aangeboden dan wordt  mijn desktop straks een verzamelplaats voor PPA’s. Is dat dan soms de bedoeling?

Kortom: Linux op de desktop is een niche product. Linux is voor de nerds & geeks onder ons. Die hoef je niet te betuttelen met beslissingen om de interface simpel te houden. Die willen gewoon functionaliteit. En ik hoop oprecht dat die straks weer standaard worden aangeboden.

8 gedachten over “Help! Ik raak mijn desktop kwijt”

  1. Persoonlijk vind ik de nieuwe interface heerlijk, ik werk er veel sneller mee, kan me beter focussen op het werk waar ik mee bezig ben, en kijk weer vanuits uit naar alle verbeteringen die er in een nieuwe versie op me liggen te wachten. Tegelijk hou ik in mijn achterhoofd dat veel functionaliteit die nu nog mist (zoals standaard een programma om icon themes mee in te stellen) gewoonweg nog niet af is, of daar nog een balans in gevonden moet worden, zoals het ook schijnt te zijn gegaan met de eerste release van GNOME 2.

    Tegelijk vind ik het stiekem ook wel leuk dat Xfce eindelijk de waardering krijgt die het verdient 😉

  2. wat ik ook zie, is dat men gaat Distro-Hoppen of Desktop-hoppen.
    Ik ben zelf over naar KDE, weer een andere wereld van ontwikkeling.
    Toch zou ik Ubuntu 11.10 Gnome3 weer willen proberen, zodra de
    kinderziektes eruit zijn met 11.10.1
    Functionaliteit, ik las eens een bericht dat Terminal zou verdwijnen. Dit bleek
    echter een hoax te zijn, maar ik dacht wel na over hoever de desktop gegroeid is, zonder afhankelijk te zijn van “iemands” PPA personal package archief.
    Blijf vooral kritisch, en heb medenlij met de ontwikkelaars die hun spruitje van
    mooie tools moeten herschrijven ( ja, het is er best goed weer voor !)

    Wij blijven u lezen, Groetsels !

  3. Hi Jos,

    Het is inderdaad bijzonder dat er z’n klein aandeel in de Linuxdesktop markt is. Als we dat groter willen maken dan moet er ook een desktop zijn die gebruikers vriendelijk is. Ubuntu met Unity is volgens mij goed op weg. Voor de ervaren linux gebuiker, zoals jij zijn er genoeg alternatieven. Ik vind het heerlijk als ik een installatie cd in een computer stop en 20 minuten later klaar ben, zodat er een ‘normale’ computer gebruiker mee kan werken. Keep it simple.

    Toch denk ik dat het niet lang zal duren dat de PPA’s geïntegreerd worden, waar jij behoefte aan hebt, in de distributie. Unity is nog erg jong.

    1. Welbeschouwd is het geen aanval op Unity. Het gaat om de laag daaronder: Gnome. Unity komt volgens mij ook voort uit onvrede met de koers van Gnome (Shell/Mutter etc.)

      De Gnome Human Interface Guidelines is ook al véél langer bezig om alles zo simpel mogelijk weg te zetten. Het wordt allemaal steeds meer ‘uitgekleed’.

      Ik ben mij er ook van bewust dat het allemaal maar gemaakt moet worden. Daar heb ik groot respect voor. Maar aan elk ontwerp staan keuzes ten grondslag. En die snap ik niet helemaal meer. Vooral niet als ik ze plaats richting de harde marktcijfers.

      Ik wil heel graag dat meer mensen Linux gaan gebruiken op hun desktop. Maar de desktop zelf is óók aan het veranderen. Onder invloed van cloud én tablet wordt de desktop markt sowieso onder druk gezet.

  4. In een artikel een half jaar geleden beschreef je je dilemma van Unity/Gnome Shell dat niet beviel en dat soort zaken. Ik had toen datzelfde dilemma. Ik gaf toen aan: gebruik gewoon lekker Gnome 2 (Classic) en dan kijken we over een half jaar wel verder.

    Inmiddels zijn we een half jaar verder 🙂 Gnome Shell/Unity blijf ik niks vinden, en helaas is een Gnome 2-achtige interface niet meer beschikbaar in Ubuntu 11.10 (Gnome fallback vind ik niks).

    Ik ben daarom gaan experimenteren met Lubuntu, maar vond dat toch wat te spartaans ogen. Toen met Xubuntu 11.10, wat op het eerste oog zeer goed beviel (prima interface, indicators etc). Maar toch liep ik tegen wat zaken aan:

    – Geen mogelijkheid tot ‘fast user switching’. De ene gebruiker moet uitloggen wil de andere kunnen inloggen. Niet handig omdat mijn vriendin en ik beiden intensief van dezelfde computer gebruik maken.

    – Geen ‘menu editor’. Om een snelkoppeling uit het startmenu te verwijderen moet je in configuratiebestanden gaan rotzooien.

    – Sommige grafische effecten vind ik productiviteitverhogend. Echter, als ik om die reden Compiz installeer (wat goed werkt), worden de randen rondom schermen (window decorator) lelijk.

    Helaas valt Xubuntu voor mij dan ook af op dit moment. Linux Mint wil ik op dit moment niet proberen, want die zitten ook met allerlei dilemma’s rondom wel/niet Gnome 3 etc, dus als ik daar nu op overstap, kan ik over een paar maanden misschien weer opnieuw gaan switchen. Plus dat het me niet bevalt dat ze geld proberen te verdienen met het vervangen van de Google-zoekmachine in Firefox door een variant met meer advertenties.

    Ik ben er inmiddels uit: ik blijf bij Ubuntu 11.04, wat nog een jaar lang (veiligheids)updates krijgt. Dit aangevuld met PPA’s voor Firefox, LibreOffice, Chromium, Virtualbox, Transmission en Banshee. Zo heb ik toch altijd de nieuwste versies van mijn meestgebruikte software.

    En dan kijken we over een half of heel jaar wel weer verder 😉

    En eventueel is dit nog een optie:
    http://linux-software-news-tutorials.blogspot.com/2011/10/ubuntu-1110-oneiric-remove-unity-and.html

    (hoewel ik stap 7 en eventueel 6 zou overslaan).

    Vanavond maar eens uitproberen of ik hier echt een normale Gnome 2-achtige omgeving van kan maken.

    1. Nog een tijdje op 11.04 blijven zitten is natuurlijk een goede optie. Ik heb echter nog wel wat antwoorden op je Xubuntu-puntjes:

      – Ik meen me te herinneren dat Xubuntu ook een fast user switch applet heeft, heb je alle mogelijke items die je aan het paneel kan toevoegen bekeken (rechtermuisknop->Add new item)? Misschien is ie nog te installeren?
      – Je kunt voor Xubuntu gewoon GNOME’s menu editor gebruiken, Alacarte.
      – Xfce heeft zelf ook compositing (ergens in de window manager-opties), geen idee of je daarmee de effect behaalt die je zoekt, maar het proberen waard. Daarnaast schijnt het dat mijn guide voor Compiz op Xubuntu uit 2007 nog werkt, waarmee je de goede vensterranden kreeg: https://xubuntublog.wordpress.com/2007/12/09/xubuntu-compiz-pretty-pretty-xubuntu/

      1. De fast user switch werkt perfect, bedankt.

        Alacarte vereist helaas dat er heel veel van Gnome geinstalleerd wordt, dat vind ik geen optie. De LXDE Menu Editor kwam ik nog als tip ergens tegen (zou ook moeten werken met XFCE), maar die start bij mij niet op na installatie.

        Compiz werkt, maar die kan niet overweg met XFCE-thema’s, waardoor de schermranden er anders uitzien, niet echt mooi. De eigen effecten van XFCE voldoen helaas niet.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven