Nokia ‘dongle’ op je Ubuntu (Eee) computer

Als je dan trots met een Asus Eee Netbook (zie vorige bericht) door het leven stapt dan is het natuurlijk ook handig als je daarop gebruik kan maken van het internet. Dat is niet zo lastig als je thuis of op je werk zit. Maar hoe zit dat onderweg? Je kan natuurlijk gokken op hotspots of onbeveiligde draadloze netwerken. Je kan dan beter een dongle gebruiken. Maar dan moet je weer iets kopen, mogelijk zelfs inclusief abonnement! En dat hoeft helemaal niet. Tenminste als je de beschikking hebt over een moderne smart phone.

Zelf gebruik ik de Nokia N95 8GB. Een geweldig toestel. Voorzien van het Symbian S60 3rd edition besturingssysteem. En dat werkt prima samen met je Ubuntu Netbook of laptop. Hoewel het ook met bluetooth schijnt te lukken gebruik ik liever een USB kabel. Daarmee verbind ik mijn Nokia met de Ubuntu netbook. Je Nokia merkt dat meteen op en geeft je een aantal keuzes. Kies op je toestel dan voor PC-Suite.

Meteen ziet Ubuntu die koppeling en stelt je voor om er wat mee te doen.

schermafdruk-ontdek-nokia

Als je dan klikt op configure is het een kwestie van een heel simpele wizzard volgen. Je geeft aan dat je een abonnement hebt van een Nederlandse Provider en je geeft dan ook op welke provider je gebruikt. Ik kies dus voor Vodafone,

schermafdruk-nieuwe-mobiele-breedbandverbinding-1

bevestig mijn keuze

schermafdruk-nieuwe-mobiele-breedbandverbinding-2

en ik kan verbinden met het 3G netwerk van Vodafone. Gewoon even met je rechtermuisknop klikken op je network manager en kiezen voor Vodafone. Snel, betrouwbaar en altijd aanwezig.

schermafdruk-2-vodafone

Dankzij het gebruik van Vodafone Internet Blox kost mij dat een vast bedrag van € 10,00 per maand en daarmee ben ik goedkoop verbonden met het internet onderweg.

7 gedachten over “Nokia ‘dongle’ op je Ubuntu (Eee) computer”

 1. Pingback: Met Ubuntu online onder 3G — Digiplace

 2. Bij heel veel mobiele providers is op deze manier gebruik maken van je mobiele internet verboden……

 3. Daar weet ik niets van. Sterker nog, ik heb vlak na onze verhuizing Vodafone gebeld en gevraagd naar de procedure voor op een Apple OSX machine. Ik kreeg van Vodafone een pdf met instructies voor bluetooth. Lijkt mij dus geen probleem. Wel gesproken over dataverkeer en dat staat ook duidelijk op website..maximaal x (10?) keer meer dan het gemiddelde van de vorige maand. Zoiets. Je moet er dus geen films of anderzins mee gaan downloaden.

 4. Hele mooie tip! Ik heb zelf een sony ericsson K660i en die wordt ook netjes herkend en zichtbaar in de netwerkmanager. Echter ik heb een Telfort mobiel internet abonnement en dat krijg ik niet aan de praat. Is er iemand die ook Telfort heeft en dit wel werkend heeft gekregen?

 5. @ Jos: kijk dan vooral eens in de algemene voorwaarden en de overige bepalingen die in je contract staan. Je mag internetten maar dan alleen op je telefoon. Dingen als tethering (of gebruik maken van internet via een laptop zoals vaak in die bepalingen staat) zijn echter verboden. Bij Vodafone staat dit als het goed is ook op hun website vermeldt. Handig is het zeker en te belachelijk voor woorden dat je voor internetten op je laptop ineens een apart en veeeeeeeel duurder data abonnement dient af te sluiten. Als we het hebben over mensen geld uit de zakken troggelen dan is dit het wel!

 6. @ppl

  Oei..ik durf nu eigenlijk niet meer te kijken. 🙂

  Aan de andere kant blijft het dan vreemd dat ik na telefonisch overleg met Vodafone hulp heb gekregen om e.e.a. te realiseren. Zullen we het er maar gewoon op houden dat Vodafone gewoon een heel goede “telco” is?

 7. Vodafone is een uitstekende “provider”.Heb ze vorige maand nog gebeld om te zeggen,dat ik met een prepaid dagenlang,ja echt dagenlang voor € 0,20 online ben geweest.
  Goh,dat dat kan,wisten we niet.Toch leuk voor u.
  Dat zeiden ze… Heerlijk toch..

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven