Unity, Gnome 3.0, KDE & fonts

Sinds de laatste Alpha versie van Ubuntu 11.04 werk ik onder Unity. Op Digiplace zijn al een paar artikelen te vinden over mijn eerste ervaringen. Je kan in die artikelen waarschijnlijk wel lezen dat ik redelijk positief gestemd was over Untity. Je moet het immers een kans geven en  hoewel alles anders is geworden is dat niet meteen overal een nadeel.

Inmiddels ben ik op een punt gekomen waarin het gebruik van Unity mij begint tegen te staan. Ik moet allemaal hacks uitvoeren om e.e.a. naar mijn zin te krijgen. Globalmenu, externe applicaties zoals diodon, indicatorsproblemen..ga maar door.  En waarom moet Unity nou zoveel lijken op OSX? Ik gebruik bewust Linux omdat ik zowel Windows als OSX niet prettig vind werken.

Nou wil ik ook uit  principe niet terug naar de vertrouwde Gnome 2.* omgeving. Die bevalt welliswaar erg goed, maar is toch gedoemd te verdwijnen. Dan kijk ik toch liever vooruit naar dingen die gaan komen.

Gnome 3.0 heb ik inmiddels geprobeerd. In eerste instantie via een PPA onder Ubuntu. Ik werd daar niet gelukkiger van. Ik heb Fedora 15 Beta gebruikt en daar werkt het wel weer beter. Maar daar krijg ik niet hetzelfde mooie plaatje als onder Ubuntu. De fonts zijn niet zo strak, scherp zoals ik dat  gewend ben. Ligt het aan mij? Kan best, help mij maar om het te verbeteren. Want ik krijg het niet voor elkaar. Niet alleen onder Fedora overigens, ook onder OpenSuse 11.4 komt dat probleem om de hoek kijken. Niet dat het heel slecht is, maar gewoon niet zo mooi als onder Ubuntu.

De irritatie liep zo hoog op dat ik zelfs Kubuntu ben gaan installeren. En dat is nogal wat dat je als Gnome gebruiker via Unity naar KDE gaat kijken.

Laat ik maar meteen zeggen dat ik heel veel goede dingen zie in KDE. Zo mooi en veelzijdig dat ik mij begon af te vragen waarom ik niet naar KDE overstap.

Maar ook daar zijn de problemen met font rendering aanwezig. Wat ik ook probeer, ik krijg geen mooie rendering van de fonts voor elkaar. En via allerlei reviews (zoals bijvoorbeeld deze) blijkt dat ik daar niet alleen in sta. Vroeger (2003 of zo) loste ik dat onder Mandrake op door gnome-settings-daemon te laden. Dan werd de Gnome manier van werken onder KDE toegepast met een prachtig beeld als resultaat. Maar dat werkt tegenwoordig niet meer lijkt wel.

Daarom ben ik weer terug bij Ubuntu 11.04. Niet uit overtuiging, maar bij gebrek aan beter. Een beetje vreemd, maar op dit moment weet ik het even niet meer. Ik denk overigens dat die problemen opgelost zijn in oktober van dit jaar. Dan wordt zowel Gnome 3.0 als Unity aangeboden en kan je vrij tussen die twee switchen zonder je windowmanager om zeep te helpen. Ik vertrouw erop dat tegen die tijd veel van de geconstateerde ongemakken zijn overwonnen. Maar ondertussen knaagt KDE 4.6 aan mijn geweten.

Update:

Hier een tweetal screenshots naast elkaar. Links is Unity, Rechts is KDE. Zorg dat je full screen die afbeelding bekijkt om verschillen te kunnen zien van fonts.

24 gedachten over “Unity, Gnome 3.0, KDE & fonts”

 1. ben je het zat, unity, dan kan je nu nog terug naar ‘Classic’ gnome tijdens login.

  1. Zoals gezegd, uit principe wil ik niet terug naar Classic Gnome want het is toch gedoemd te verdwijnen.

   1. Zat gister een review te lezen van lubuntu en het is dat ik zelf al tijden kubuntu gebruik, maar ik kan me goed voorstellen dat mensen die gnome gewend waren lubuntu of xubuntu erg interessant vinden als alternatief…

    Al hebben die dan misschien minder de Mac OS X look van de laatste ubuntu iteraties..

   2. Maar wat is er mis met nog een half jaartje iets gebruiken wat gewoon prima werkte?

    Dat het in Oktober door Gnome 3 vervangen wordt, wil toch niet zeggen dat het op dit moment niet meer voldoet voor de computertaken die je wilt uitvoeren?

    1. Je hebt natuurlijk gelijk. Ik heb inmiddels het geklooi met KDE opgegeven en werk weer met Gnome 2.32.1 zonder Unity.

 2. Wat voor fontproblemen heb je precies? Wat tweaken in de font settings van KDE (bijvoorbeeld ‘hinting’ uitzetten) hielp bij mij enorm.

  1. Het laat zich niet zo gemakkelijk omschrijven. Ik zou dan screenshots moeten maken. Heb nu even geen tijd om weer een nieuwe install te doen. Het komt erop neer dat het ‘gestoken’ plaatje van Ubuntu niet wordt verkregen onder KDE. Ik heb hinting aangepast (RGB) in alle varianties. Andere fonts gebruikt, corpsgrootte aangepast maar het blijft een minder scherp beeld. Met de kanttekening dat het vooral opspeelt bij browser en maillclient. Maar dat zijn wel de meest gebruikte toepassingen. Ik heb deze ervaringen al jaren geleden opgedaan, mijn hardware is al 4 keer vervangen, dus dat is het ook niet.

   Zie ook bijv. de artikelen onder https://www.digiplace.nl/?s=fonts

   1. Update erbij gezet met screenshot. Laat wel iets zien van de verschillen maar de compressie van jpg laat het effect verminderen. In de praktijk is het verschil veel groter

  2. Verrek…uitzetten van hinting helpt niet, maar slight is wel heel erg in de buurt van wat ik zoek. Ook de corpsgrootte instellingen aanpassen helpt. Ik ga er geloof ik komen! Thx.

   1. Vreemd dat je zulke problemen hebt met fonts onder KDE, de font rendering op mijn 24″ 1920×1080 is juist erg netjes. Ik heb via Systeeminstellingen -> Uiterlijk van het programma -> Lettertypen de volgende instellingen toegepast:
    Anti-aliasing ingeschakeld
    -geen bereiken uitgesloten
    -subpixel weergave: RGB
    -hinting stijl: volledig

    Daarbij heb ik ook ingesteld dat 96DPI wordt afgedwongen voor lettertypen

    1. Ik heb dezelfde instellingen geprobeerd. Met hinting volledig is het niet om aan te zien, echt hoofdpijn. Met hinting op gedeeltelijk komt het in de buurt. Maar dat is eigenlijk toch nog niet goed genoeg.

     1. Gek genoeg is eigenlijk het enige waar m’n font rendering ook niet mooi is deze site, ik weet niet precies welk font digiplace.nl gebruikt, maar kan het zijn dat je dat ook in de interface van je OS gebruikt?

      Ik heb zelf verdana ingesteld als standaard lettertype voor zo’n beetje alles behalve de venstertitel en dat levert in combinatie met de instellingen zoals hierboven een mooi rustig beeld op.

      Het blijft bizar dat je ondanks dezelfde instellingen geen fatsoenlijke beeldkwaliteit voor elkaar kan krijgen

 3. Mmm … onder Fedora kan je de package freetype-freeworld uit RPM fusion installeren, en eventueel kan deze pagina dan ook helpen:
  http://www.infinality.net/blog/?p=67

  En verder weet ik niet of je alleen de live-session van Fedora 15 hebt getest, als je het installeert krijg je natuurlijk nog meer updates en verbeteringen 🙂

  1. Ik heb geïnstalleerd en getest. De tips van dat weblog laten zien waar de problemen liggen. En ook hoe goed Ubuntu dat dus native doet. Voor de goede orde,ik werk met een Samsung Syncmaster P2450 met een resolutie van 1920 x 1080. Het kan best zijn dat een groter scherm grote problemen laat zien. Ik heb wel meer gehoord dat anderen het minder opvalt maar die blijken dan op een relatief klein laptop scherm te werken. Dat maakt wel degelijk een verschil.

 4. Het enige wat ik raar vind is dat je naar Firefox kijkt voor de rendering terwijl dat een GTK app is en geen KDE app. Is rendering anders in KDE applicaties – heb je daar al naar gekeken?

 5. Uiteindelijk blijkt het dus een bekend probleem te zijn. Firefox, Thunderbird, Chrome krijgen een beduidend minder mooi plaatje dan wat je krijgt onder Gnome. Dat is geen mening, dat is een feit. Er zijn ook verklaringen voor aan te wijzen. Eigenlijk moet er een aparte build gemaakt worden voor gebruik onder KDE waarbij –enable-system-cairo een rol speelt.

  Maar er is een redelijke oplossing voorhanden waarbij dit commando bepalend is:

  sudo ln -s /etc/fonts/conf.avail/10-autohint.conf /etc/fonts/conf.d/

  Later meer….

 6. Ik ben ook aan het stoeien gegaan omdat unity mij niet bevalt. Met kde en gnome-shell geinstallerd via ppa heb ik dezelfde ervaringen. Uiteindelijk heb ik gnome-shell geïnstalleerd vanaf git a.d.h.v. deze handleiding. Vervolgens een shellscript aangemaakt met ” ~/gnome-shell/source/gnome-shell/src/gnome-shell –replace “. Deze toegevoegd aan automatisch op te starten programma’s. Wekt als een zonnetje. Het is mij niet gelukt metacity aan te passen, opgelost door het thema dust te gebruiken en de kleur van de achtergrond gelijk te maken aan die van de vensterbalk. ziet er goed uit. Het enige wat ik bij het opstarten aanpas is het thena van gnome-shell zelf. deze wordt niet onthouden. Dit gaat zeer gemakkelijk adhv van “theme selector” (http://www.webupd8.org/2011/04/themeselector-gnome-shell-extension-to.html)

  Ik vind gnome-shell zeer pretiig werken, mooie rustige effecten met bijv. opbouw van pop-ups.

 7. Ik lees nu over een oplossing die ik mogelijk eens moet proberen: kde-config-gtk: Dit is een configuratiemodule voor systeeminstellingen voor het configureren van de widget-stijl en lettertypen van GTK+-toepassingen in KDE. Het is afgeleid van de configuratiemodule van gtk-qt-engine.

 8. Hoi Jos,

  Ik gebruik zelf arch-linux (onderhand kde 4.7 )
  gtk-qt-engine/qt-curve is inmiddels enigzins verouderd .
  Je kunt eens proberen om oxygen-gtk / met bijv. lxappearance te installeren.

  Daarnaast maakt het font zelf ook veel verschil hoe deze wordt ge-antialiased. Zelf haal ik het mooiste resultaat met ttf-dejavu-(sans) en ttf-liberation-(sans) onder kde

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven