Unity tweaks

Ubuntu heeft met de (aanstaande) introductie van Unity als nieuwe shell voor haar desktop een aantal keuzes gemaakt. Mocht je (nog?) niet geheel tevreden zijn met die keuzes dan moet je onder de motorkap duiken. Dat is niet altijd verstandig want als je tegen problemen oploopt moet je ze ook zelf oplossen! Met die waarschuwing in het achterhoofd heb ik een aantal tweaks gevonden die het leven onder Unity een stuk aangenamer maken.

Global Menu uitzetten

Met de introductie van Global Menu worden de venster menu’s voortaan in het bovenste paneel weergegeven.

Mocht je dat niet willen dan is het volgende terminal commando voldoende om dat weer terug te draaien.

sudo mv /etc/X11/Xsession.d/80appmenu /etc/X11/Xsession.d/80appmenu.bak

(daarna even opnieuw inloggen om het te activeren)

Mocht je later spijt krijgen van die beslissing dan ga je weer terug naar Global Menu met:

sudo mv /etc/X11/Xsession.d/80appmenu.bak /etc/X11/Xsession.d/80appmenu

Voor Firefox en Thunderbird worden echter plugins gebruikt om Global Menu te gebruiken. Zet die dus uit met behulp van

sudo apt-get remove firefox-globalmenu
sudo apt-get remove thunderbird-globalmenu

Toon alle beschikbare indicators

Onder Unity worden maar een paar programma indicators afgebeeld aan de rechterkant van het paneel. Daardoor mis je nu de indicators voor bijv. je klembord manager, Tweetdeck, Spotify etc. Als je dat wilt oplossen is het volgende terminalcommando voldoende:

gsettings set com.canonical.Unity.Panel systray-whitelist "['all']"

Mocht je toch terug willen naar de default instelling dan is het volgende commando noodzakelijk:

gsettings set com.canonical.Unity.Panel systray-whitelist "['JavaEmbeddedFrame', 'Mumble', 'Wine', 'Skype', 'hp-systray']"

Je moet even opnieuw opstarten om deze wijziging te effectueren.

8 gedachten over “Unity tweaks”

 1. Bedankt voor de tips.

  Ik werk op een netbook en heb mijn toepassingen dus altijd full-screen open, dus ik vind globalmenu prima omdat het me bovendien extra verticale schermruimte oplevert.

  Maar ik had me al wel afgevraagd waar mijn indicators waren gebleven. Met name die van workrave.

 2. Enig nadeel is wel dat de indicators elkaar overlappen, waardoor mijn Workrave indicator mijn battery status indicator afdekt, en ik dus niet kan zien hoe snel ik naar het stopcontact moet rennen…

  Dus maar gauw weer teruggezet 🙁

 3. Als het goed is, is vanaf vandaag de nieuwe ubuntu 11.04 beschikbaar voor download. Ik ben benieuwd. Unity wordt nu standaard geïnstalleerd en het ziet er erg goed uit wat ik tot nu toe heb gezien.

 4. Ook mijn dank voor deze tips. Dat global menu vind ik ook niet handig. Ik werk op een 28″ scherm en dan heb je veel teveel ruimte tussen je werk en het menu. Is het ook mogelijk de hoogte van het bovenste paneel te vergroten zoals dat voorheen ook met gnome kon? Daar waren de panelen en lettertypen volledig schaalbaar. Maar nu kan ik niets meer instellen zodat bij een groter dan het standaardletterype de tekst niet meer lekker op het paneel past.

  1. Volgens mij kan dat niet, maar onder Gnome 3.0 zag ik wel mogelijkheden met behulp van andere thema’s. Zag er niet uit overigens maar dat terzijde.

 5. Pingback: Theme probleem getraceerd : Digiplace

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven