Google mengt zich in browsermarkt

Google Blogoscoped meldt dat Google werkt aan zijn eigen browser.

De browser moet Google Chrome gaan heten, hoewel dit wellicht maar een codenaam is. Het is de bedoeling dat deze browser open source wordt en gebouwd wordt rond de open source browser engine WebKit. WebKit is een project van Apple dat door verscheidene browsers (waaronder Midori en Apple’s eigen Safari. Ook GNOME’s Epiphany is van plan hier gebruik van te maken) wordt gebruikt om websites daadwerkelijk weer te geven.

Chrome “leent” uiteraard wat features van andere browsers, zoals Opera’s Speed Dial, Firefox’ Awesomebar, en, niet te vergeten, tabbladen. Met die laatste breekt Google overigens wel met de de facto standaard: tabs zullen zich namelijk niet onder de adresbalk bevinden, maar bovenaan het venster. Hoewel dit wellicht logischer is (immers: de adresbalk is van toepassing op het huidige tabblad), valt het maar te bezien of dit ook echt fijn werkt. Hoe zal Chrome omgaan met vensterranden? Zal het integreren met de rest van je computer?

Google Chrome
Google Chrome

Ook is niet duidelijk hoe open Chrome zal zijn. Immers, Google’s Android (Google’s besturingssysteem voor smartphones) is ook open source, maar de ontwikkeling ervan gebeurt veelal achter Google’s gesloten deuren. Daarnaast is het natuurlijk zorgwekkend hoeveel controle Google over het internet zal hebben als deze browser succesvol wordt. Verder is ook nog onbekend op welke besturingssystemen Chrome zal werken, hoewel ik gok op Linux, Mac OS X en, uiteraard, Windows.

Persoonlijk zie ik mezelf Chrome niet snel gebruiken. Zo open als Firefox (waarvan slechts 40% van de code geschreven is door Mozilla) zal het niet snel worden. Ook qua features zal Chrome waarschijnlijk achterlopen als Firefox – mocht Chrome iets extreem vernieuwends bieden, dan is dit waarschijnlijk binnen de kortste keren beschikbaar als extensie voor Firefox.

Opmerkelijk is wel dat Mozilla voor 85% van haar inkomsten afhankelijk is van Google. Google betaalt Mozilla namelijk om Google als standaard-zoekmachine in te stellen voor het zoekveld rechtsboven – een deal die vorige week nog met drie jaar is verlengd.

Wellicht weet Google deze browser populair te maken – niet omdat de browser zo goed is, maar omdat er nou eenmaal een grote naam aan verbonden is…

Hoe dan ook, meer concurrentie kan geen kwaad, daar wordt de hele markt beter van.

Update: Dit bericht had zijn weg nog niet gevonden naar Digiplace, of Matt Cutts heeft alweer iets geschreven over Google Chrome. Het is dus officieel.

Volgens Cutts zal de website van Google Chrome ergens morgen verschijnen. Het lijkt er ook op dat het niet lang zal duren eer Chrome vrijgegeven wordt, en tegen die tijd zal Cutts ook meer informatie verschaffen.

Tot die tijd is het wellicht interesssant om Google strip over de browser te lezen, die bedoeld is als introductie tot Chrome.

Update 2: ook de officiële Google Blog maakt melding van Chrome. Volgens deze blog is de strip per abuis te vroeg verstuurd, maar zal een eerste beta van Chrome morgen inderdaad vrijgegeven worden. Deze zal echter alleen beschikbaar zijn voor Windows, met versies voor Linux en Mac OS X in de planning. In de geest van open source maakt Chrome gebruik van onder andere, zoals gezegd, WebKit, en delen van Firefox.

Update 3: De Chrome beta voor Windows is uit op de nieuwe Chrome website. Het werkt niet onder Wine…

6 gedachten over “Google mengt zich in browsermarkt”

 1. Als ik het zo zie is Google Chrome echt de next-gen browser. Elke site in een eigen proces en sandbox draaien is hard nodig nu aanvallen als CSRF in opkomst zijn. Bovendien optimaliseer je de browser zo gelijk voor multi-core processoren en crasht niet steeds heel Firefox als bijv. Flash crasht.

  Firefox kan inderdaad sommige dingen wel overnemen, maar Chrome heeft het fundamentele voordeel dat het multi-threaded is. Het komt erop neer dat de basiscode van Firefox herschreven zal moeten worden en dat doe je niet zomaar even.

  Zelfs als het Mozilla lukt om dit in redelijke tijd te doen, zijn ze nog steeds in het nadeel door hun engine. Gecko is veel trager dan WebKit en heeft een stuk meer geheugen nodig. Niet handig dus als je opeens een Gecko per tab nodig hebt.

  Chrome is trouwens ook de naam van het extension subsystem van Firefox. Ik vermoed dus dat Google hun browser om dit systeem heen geschreven heeft en dat het theoretisch ook mogelijk zou moeten zijn om Firefox extensions in te laden. Als dat echt zo blijkt te zijn, kan Mozilla wel inpakken.

 2. Als ik het goed heb is met Gecko 1.9, die in Firefox 3 gebruikt wordt, een hoop gedaan om de snelheid te verbeteren, en is het verschil met WebKit niet zo heel groot meer. En wie weet besluit Mozilla ooit nog wel over te stappen op WebKit (er zijn ooit al stemmen op gegaan om dat te doen).

  Browserontwikkelaars in het algemeen noemen het uiterlijk van hun browser “Chrome”, en Google wil die zo veel mogelijk reduceren om maar niet in de weg te zitten. Veel van de extensies in Firefox zijn mogelijk door XUL, maar ik gok niet dat Chrome daar gebruik van maakt, ten eerste omdat dit heel moeilijk is (de meeste extensies zijn immers gericht op specifieke Firefox-kenmerken), maar vooral ook omdat XUL niet heel erg bevorderlijk is voor de snelheid, waar Chrome zich toch heel erg op richt.

 3. Ik vind het wel jammer dat er bijna nergens wordt vermeld (ook niet bij Google zelf) dat Webkit een KDE technologie is.

 4. Waar is dat voor nodig dan? WebKit heeft puur zijn oorsprong gevonden onder KDE, maar is nu echt onder de hoede van Apple die ook grotendeels voor de populariteit ervan heeft gezorgd. (Ook Apple wordt overigens haast nooit genoemd – het gaat er vooral om dat het open source is, en zo hoort het ook)

 5. @Vincent: XUL is inderdaad niet bevordelijk voor de snelheid, maar dat komt vooral door de JavaScript engine. Door de nieuwe engine van Google zou dat dus wel eens kunnen verbeteren.

  @ikkefc3: Webkit is alleen gebaseerd op KDE-technologie, in KDE zit nog steeds de ‘voorouder’ KHTML. Als je iets over Firefox zegt, vertel je er meestal ook niet bij dat het gebaseerd is op Netscape.

 6. @Ivo – het schijnt dat Firefox 3.1 ook enorme snelheidsverbeteringen op het gebied van Javascript krijgt (dat heet iets van Tamarin parsing ofzo, een technologie van Adobe) – nog sneller zelfs dan Google Chrome. Nu je het zegt, is het verbeteren van de snelheid van de UI wel een erg leuk bijeffect daarvan 🙂

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven