Niet goed geld terug?

Of je nou gebruik wil maken van Windows of niet: als je een nieuwe computer koopt staat daar al vrijwel altijd Windows op. Dit betekent dat je dus ook voor Windows betaalt, wat natuurlijk in het verkeerde keelgat schiet bij de mensen die het toch niet gebruiken.

Of het nou uit principe is, of gewoon uit zuinigheid, feit is dat er mensen zijn die de moeite nemen hun geld terug te vorderen. In de gebruikersovereenkomst (EULA) van Windows staat namelijk een clausule die inhoudt dat, als gebruikers niet akkoord gaan met de voorwaarden in die overeenkomst, Windows mag worden teruggebracht, waarbij de aanschafprijs volledig wordt vergoed.

Desondanks is dit niet altijd even makkelijk. Dit wordt maar eens bevestigd door het verhaal van Kamil Paral.

Paral had een laptop van Lenovo gekocht waarop standaard Windows Vista Business stond. Toen Paral Lenovo wees op de bovengenoemde clausule, ging Lenovo akkoord met het vergoeden van Windows. Onder één voorwaarde: Paral moest een Non-Disclosure Agreement tekenen.

Zo’n NDA houdt in dan Paral niets over de deal naar buiten mocht brengen. Onzin natuurlijk, en zo dacht Paral er ook over: hij tekende niet, maar ging met zijn verhaal naar AbcLinux.cz waar hij de volle $130 kreeg voor het publiceren van zijn verhaal. Eind goed, al goed? Nee natuurlijk, want dit verhaal laat maar weer eens zien dat Microsofts monopoliepositie nadelig is voor de consument.

Bron: Ars Technica

6 gedachten over “Niet goed geld terug?”

 1. Zo’n non-disclosure agreement komt op mij over als je reinste chantage. Wat een stiekeme praktijken. Goed dat hij er het zwijgen niet toe gedaan heeft.

  Het is me niet helemaal duidelijk of hij nu wel of niet getekend heeft. Zo ja, dan vraag ik me wel af of hij daardoor een proces aan zijn broek zou kunnen krijgen. Lijkt me voor Lenovo evenmin erg positieve reclame op te leveren.

 2. Ik heb in het artikel maar even duidelijk gemaakt dat hij niet heeft getekend 😉

  Het is inderdaad je reinste chantage, en voor die slechte reclame is dit artikeltje 🙂
  (Aan de andere kant is er natuurlijk ook het gezegde: no publicity is bad publicity)

 3. Wel aardig van Lenovo dat we nu allemaal weten dat je gewoon minstens $130 korting kunt krijgen op elke pc! Als ze niet met die NDA waren komen aanzetten en gewoon t geld hadden uitgekeerd was er waarschijnlijk een stuk minder gedisclosed 🙂

 4. Jan Stedehouder

  Dat was trouwens nog best een redelijk bedrag, 130 dollar. Of Lenovo heeft een hele slechte deal met Microsoft afgesloten of in Nederland krijgen we te weinig terug. Ik hoor over bedragen van 50 euro.

 5. @Ivo – haha, goed punt 😛

  @Jan – tsja, het originele artikel heeft het over CZK 1950 (USD 130, EUR 78). Ik kan me zo voorstellen dat je bijv. Dell en HP meer korting kunnen bedingen omdat ze groter zijn.
  Maar inderdaad, ergens achter in mijn hoofd zweeft ook het bedrag van 50 euro rond.

 6. @Vincent: vergeet niet dat Lenovo eigenlijk gewoon ‘IBM PC’ is. IBM heeft een paar jaar geleden zijn hele PC divisie aan Lenovo verkocht. Ik durf dus te wedden dat ze in de top 5 van grootste PC-fabrikanten zitten.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven