Fedora: dnf history

Als je achteraf wil terugzien wat je allemaal hebt ge-update, geïnstalleerd of hebt verwijderd op je Fedora Workstation dan is het gebruik van dnf history een handige tool

dnf history

DNF is natuurlijk de software package manager van op RPM gebaseerde LInux systemen  zoals Red Hat en Fedora. Je kan met behulp van dnf heel eenvoudig software uit de softwarebronnen installeren, verwijderen of updaten. Maar soms wil je ook wel eens terughalen wat je allemaal hebt gedaan. Dan komt de functie van dnf history van pas.

Met sudo dnf history krijg je een overzicht te zien van alle achterliggende opdrachten. Keurig voorzien van een ID nummer, een datum en tijd stempel, de betreffende actie en de  hoeveelheid veranderingen die dat teweeg heeft gebracht. De output kan er als volgt uit zien:

dnf

De volgende stap is het bekijken wat een specifieke taak heeft uitgevoerd. Dat kan door toevoeging van info en het id nummer aan je opdracht. Concreet, als je van bovenstaand overzicht wil zien wat allemaal aan software is ge-update in de upgrade van 1 april 2018 kies je voor: sudo dnf history info 48. Je krijgt dan keurig een compleet verslag van alle mutaties te zien.

Scroll naar boven