Fedora 20 configuratie

Als liefhebber van een pure GNOME desktop ben ik onlangs overgestapt van Ubuntu GNOME 14.04.1 naar Fedora 20. Hoe dat gaat verlopen moet de tijd gaan leren. Er komen bij de overgang een paar uitdagingen op me af en de meeste zijn overwonnen. De belangrijkste hobbels vermeld ik hier ook even.

Installatie

Verloopt anders dan onder Ubuntu. Het oogt wat onrustiger. Een bevestiging staat soms links, dan weer rechts op het scherm. Daar is overigens wel over nagedacht denk ik. Je voorkomt op die manier automatisme om zomaar door te klikken. Verder niet zo heel spannend, anders is niet meteen slechter. Bij het installeren kan je een gebruiker ook root rechten geven. Je gebruikt dan net als Ubuntu sudo om met root rechten te kunnen werken. Je kan ook kiezen voor een aparte root account en dan zal je eerst met su een root terminal moeten openen (# ipv $)

Yum

Fedora gebruikt rpm ipv deb en dus gebruik je ook andere tools en commando’ s. De belangrijkste (en eenvoudigste) is het gebruik van yum, zeg maar de apt-get van rpm. Wat je in ieder geval moet weten zijn:

sudo yum update
sudo yum install
sudo yum remove

Of installeer Yumex (sudo yum install yumex), een grafische schil voor yum.

Niet vrije software toevoegen

Fedora is heel puur in het gebruik van open source. Je zal dus extra bronnen moeten toevoegen om gebruik te kunnen maken van codecs en met rechten bezwaarde software. Er zijn echter scripts die veel van die bronnen toevoegen en waardoor je snel met een volledig opgetuigde desktop kan werken. Op dit moment maak ik daar gebruik van maar uiteindelijk wil ik dit soort oplossingen vermijden.

Er zijn meerdere van dit soort scripts maar ik gebruik Fedy.

Install codecs, software, and more...
Install codecs, software, and more…

 

Welcome to Fedy_003 Welcome to Fedy_004

Vervolgens installeer ik de 1e run met favoriete software met:

sudo yum install gnome-tweak-tool filezilla gftp mc xchat bluefish phatch gpaste ivtv-utils dconf-editor mplayer mplayer-gui smplayer gnome-mplayer yumex gimp gimp-data-extras gimpfx-foundr gimp-lqr-plugin gimp-resynthesizer gnome-xcf-thumbnailer

Uiteindelijk installeer ik nog heel veel meer, maar dat geloof je verder wel lijkt mij.

Yumex

Yumex is overigens een grafische schil rond yum en daarmee vergelijkbaar met Synaptic. Ik vind yumex overigens veel prettiger.

Yum Extender_005

Extensions

Met behulp van Firefox installeer ik de nodige GNOME Shell extensions:

Aplication Menu, Coverflow alt-tab, Dash to dock, gmail notify, Icon Hider, Media Player Indicator, Notifications alert, Places status indicator, Quicklists, Recent Items, Taskbar, Topicons, User Themes, GPaste Integration

Net als onder Ubuntu GNOME gebruik je Gnome-tweak-tool om die extensies te configureren.

NVIDIA

Mijn NVIDIA grafische kaart (een bescheiden MSI N450GTS Cyclone 1GB) wordt ingezet met behulp van een NVIDIA binary:

sudo yum install akmod-nvidia xorg-x11-drv-nvidia-libs kernel-devel acpid
sudo mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img
sudo dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r)
reboot

Steam

Als Linux gebruiker kunnen we eindelijk gamen. Onder Fedora levert dat geen probleem op dankzij de toegevoegde repositories die met behulp van Fedy zijn geïnstalleerd.

sudo yum install steam

Op een 64 bits Fedora kom je echter in de problemen met een foutmelding (OpenGL GLX context is not using direct rendering….) Op te lossen met:

sudo yum install xorg-x11-drv-nvidia-libs.i686

NFS

Onder Ubuntu verbind ik mijn desktop met mijn NAS via NFS protocol (https://www.digiplace.nl/automount-een-qnap-nfs-share/). Onder Fedora werkt dat precies zo alleen gebruik je een andere benaming voor de benodigde software. Gebruik nu

sudo yum install nfs-utils

Tot zover mijn 1e aantekeningen over het in gebruik nemen van Fedora 20.

2 gedachten over “Fedora 20 configuratie”

  1. Hallo,

    Een goede review over de installatie en voor rest houdt ik je site regelmatig inde gaten..

  2. leuk review , je staat in mijn bookmarkks vooral vanwege je fedora stukjes , na 9 jaar linux heb ik besloten om op mijn imac van 8 jaar oud maar weer eens linux te instaleren , alleen ubuntu werkte . van unity naar gnome 3.18 en op de lts versie ook 3.20 geinstalleerd . fenomenaal moet ik zeggen . op een oude laptop fedora geinstalleerd , moet zeggen het bevalt meer , ubuntu als leek werkt te goed 🙂 fedora heeft nu mijn voorkeur .

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven