Installeer Linux Kernel 3.8.5 in Ubuntu 12.04 (én de laatste Nouveau driver)

Het hart van een Linux systeem is natuurlijk de kernel. Elke nieuwe release brengt nieuwe features en mogelijkheden. Helaas wordt een release upgrade niet automatisch doorgevoerd onder Ubuntu. Als je dus werkt onder bijvoorbeeld Ubuntu 12.04 LTS dan werk je met de 3.5.0 variant. Maar inmiddels is de Linux kernel bij 3.8.5 uitgekomen. Die 3.8.5 versie brengt de nodige voordelen met zich mee. Denk daarbij aan zaken als:

  • Ondersteuning voor Samsung’s F2FS File system
  • Verbeterde ondersteuning van de EXT4 filesystem
  • Snellere performance voor Brtfs
  • Betere zgn. hot-plug support
  • Verbeterde ACPI Power management
  • Veel meer drivers voor allerhande hardware
  • Betere ondersteuning voor Nouveau/ATI/Nvidia GPU’s
  • Betere geluids ondersteuning
  • etc. etc.

Afijn…de indruk bestaat dat het allemaal beter wordt en dan wil je daar ook gebruik van maken. Dat kan ook. Je wacht gewoon tot einde deze maand. Dan komt Ubuntu 13.04 uit en die komt met een 3.8. kernel.

Maar als je tevreden bent met je Ubuntu 12.04 LTS versie én toch over wil naar die kernel dan kan dat ook. Je moet dan even wat relevante bestanden downloaden vanaf de development kernel PPA van Ubuntu 13.04.  Dankzij handige scriptjes kan je dat eenvoudig automatiseren.

Het handigste vind ik het scriptje van UPUBUNTU: http://www.upubuntu.com/2013/03/install-linux-kernel-385-in-ubuntu.html

Oftewel:

cd /tmp
wget http://dl.dropbox.com/u/47950494/upubuntu.com/kernel-3.8.5 -O kernel-3.8.5
chmod +x kernel-3.8.5
sudo sh kernel-3.8.5
sudo reboot

Als je computer reboot krijg je een grafische Debian Grub  en start default de computer met de laatste kernel op. Ik gebruik overigens standaard de Nouveau driver waarbij ik overigens ook de nieuwste xserver-xorg-video-nouveau gebruik via de PPA van “Ubuntu -X” team. Mocht je ook die driver gebruiken met je Nvidia kaart dan zou ik die eerst even updaten. Ook dat werkt eenvoudig:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Ik heb met deze driver ook geen last meer van zgn. tearing problemen onder Totem of VLC.

Mocht je het zelf willen proberen, het verliep hier allemaal zonder problemen. Maar er worden geen garanties gegeven. Als het mis gaat heb je pech.

Scroll naar boven