Ubuntu is koel

Update: 8 juli 2014: https://www.digiplace.nl/gebruik-moederbord-specifieke-sensors/

Elk modern moederbord is tegenwoordig voorzien van sensors om de temperatuur van verschillende onderdelen in de gaten te kunnen houden. Onder Ubuntu kan je dat prima bijhouden met behulp van lm-sensors.

Installeren via bijv. de terminal met het commando: sudo apt-get install lm-sensors

Vervolgens een sudo sensors-detect om de verschillende sensors te ontdekken. Er worden in je terminal dan een paar vragen voorgelegd waarvan meestal de default antwoorden voldoende zijn.

lm-sensors detectAls de scan is gemaakt komt er een samenvatting van de gevonden sensors.

lm-sensors probesVervolgens kan je het makkelijkste de gevonden sensors automatisch toevoegen aan /etc/modules (je kiest dus voor Yes).

lm-sensors saveDe eerstvolgende keer dat je dan opstart kan je in je terminal de gevonden sensors uitlezen. Dat doe je dan met het commando sensors. Het is echter veel prettiger om constant zicht te houden op die bevindingen.

Daarvoor installeer je een kleine indicator: indicator-sensors. Je vindt die indicator op de website van haar ontwikkelaar: PPA for indicator-sensors. Je kan de PPA toevoegen maar gelet op de frequentie van updates is het simpelweg downloaden van de laatste versie ook voldoende.

Eenmaal geïnstalleerd open je Dash en zoekt naar hardwaresensorsindicator. Die verschijnt dan keurig in het paneel. Met een rechtermuisknop kan je dan de gewenste sensors selecteren en ervoor kiezen om de indicator standaard te starten bij het opstarten van je computer.

indicator-sensors in actie