Bubba|Two en een Popcorn Hour A-200

Op Digiplace wordt ondermeer geschreven over de ervaringen met de Bubba|Two homeserver. Deze kleine en energiezuinige server is op veel terreinen in te zetten. Lees in dat verband ook de ‘Bubba|Two: introductie en inleiding“, “Bubba|Two: deel 1”, “Bubba|Two: deel 2“ en “Bubba|Two: deel 3“.

Inleiding

In een van de eerdere artikelen over de Bubba|Two Home server werd ondermeer gevraagd naar de prestaties tijdens het streamen van video. Omdat op dat moment Bubba voornamelijk werd gebruikt als Squeezeboxserver (muziek) zijn die prestaties onderbelicht gebleven. Gelukkig kan ik daar nu wel meer over schrijven, want sinds kort is ook een Popcorn Hour A 200 aan het netwerk gekoppeld.

Popcorn Hour?

Een van de populairste zgn. NMT devices is toch wel van het merk Popcorn Hour. En die afkorting NMT staat dan voor Networked Media Tank. De populariteit van die Popcorn Hour is te danken aan het feit dat je voor relatief weinig geld een apparaat kan verkrijgen die werkelijk alle soorten multimedia bestanden aan kan. Een bijzonder prettige (maar vandaag de dag zeker geen ongewone) bijkomstigheid is het gegeven dat elke Popcorn Hour werkt onder een embedded versie van Linux.

Erg populair was de Popcorn Hour met haar A-110. Maar dat apparaat had ook zijn beperkingen. Vooral het beperkte geheugen en de beperkingen van haar CPU wilden nog wel eens voor problemen zorgen.

En in die specificaties kan de A-200 vooral haar meerwaarde geven. Waar de Popcorn Hour A-110 het nog moest doen met een 300Mhz SMP8635 processor en 256MB DDR aan RAM- en 64MB NOR aan Flash geheugen komt de A-200 met een 667Mhz SMP8643 processor en met 512 MB DDR aan RAM- en 256MB SLC NAND aan Flash geheugen. Maar de A-200 lust ook (nog) meer mediabestanden dan de A-110!

The Popcorn Hour A-200 is the first small form factor NMT that has Sigmas 8643 chipset. This chipset has additional cpu power and new licenses and applications to enable even more formats that are accepted on the A-110. The extra power means that files with bitrates well over BluRay specs can be played and file transfer are currently about 3 times faster than the A110 and expected to rise even higher.

Kortom, het succes van de A-110 kan worden overtroffen door deze betrekkelijke nieuwkomer in de markt. Temeer omdat de prijs van dit apparaat (zonder harde schijf) rond de € 170 ligt. En hoewel je voor dat geld een geweldig apparaat verkrijgt is het duidelijk dat de ‘verpakking’ zo goedkoop mogelijk is gemaakt.

Het is een heel licht plastic bakje, met daarin ook nog een ventilator om de temperatuur onder controle te kunnen houden. En die ventilator hoor je tijdens zachte passages in een film.

 

Voor overige specs moet je maar even kijken op de website van haar fabrikant. Hier wil ik vooral even stilstaan bij haar performance met daarbij de Bubba|two homeserver als backend. De setup die ik daarbij gebruik is als volgt:

Opstelling:

FRITZ!Box Fon Wlan (modem/router) met een standard 10/100 Mbit/s Ethernet aansluiting.

De Bubba|Two home server voorzien van een 1 TB Samsung HD

Een Sweex Powerline 200 Adapter Kit

Toelichting: de server en router staan in mijn werkkamer en de Popcorn Hour staat beneden in de huiskamer. De Popcorn Hour WM-150 wifi dongle ondersteunt alleen het N netwerk of wil niet samenwerken met mijn Fritz!box. En dus is UTP bekabeling de enige oplossing. Om het trekken van een extra UTP te voorkomen heb ik gebruik gemaakt van de Sweex Powerline Adapter Kit die het electriciteits netwerk in huis gebruikt om de multimedia bestanden te streamen van werk- naar huiskamer.

Deze opstelling is op papier natuurlijk niet perfect. Ten eerste is er de beperking van de 10/100 Mbit ethernet interface van de router. De Bubba én de Popcorn Hour hebben immers wel een Gigalan aan boord. En zo’n Powerline Kit is heel erg handig maar heeft ondanks zijn theoretische snelheid van 200 Mbps toch ook altijd verval in haar snelheid.

Het aanbod van multimedia bestaat uit mijn fotoverzameling van circa 20.000 foto’s. Daarnaast een aantal divx/xvid films maar vooral digitale kopieen van mijn eigen dvd verzameling. Die maak ik overigens door een DVD (razendsnel) te rippen naar mijn harddisk met behulp van het (terminal) commando vobcopy -m (eerst installeer je vobcopy met (Ubuntu) het commando sudo apt-get install vobcopy) De output komt in je /home/user map te staan en kan je gewoon in je videomap van je server/nas plaatsen. Die map wordt dan keurig uitgelezen door je Popcorn Hour. Deze manier van werken genereert een vlekkeloze (ik denk nu vooral aan mijn kinderen) digitale collectie.

Resultaat:

 

Met zo’n lange inleiding verwacht je ongetwijfeld een nog langere beschrijving van het verkregen eindresultaat. Maar dat is niet nodig. Het resultaat is simpel samen te vatten met: het werkt uit de kunst!

Als je de Popcorn Hour aanzet kies je voor je netwerk en vandaar voor de  shared video map op de Bubba. Als je een film hebt uitgekozen begint die  binnen circa 2 seconden te spelen en dat verloopt verder helemaal zoals je dat zou willen. Het maakt dan verder niet uit of je kijkt naar een divx/xvid versie of naar een ongecomprimeerde digitale kopie uit  je dvd collectie. Het wordt allemaal probleemloos afgespeeld, zonder schokken of artefacten. De beeldwaliteit is heel groot, veel mooier dan ik b.v. op basis van mijn computerscherm had verwacht.

Bij het overzetten van content vanuit mijn desktop naar Bubba (over lan) krijg ik transfersnelheden van circa 50 Mb/s (5,3 MB/s) en dat is niet opzienbarend maar ook weer niet slecht te noemen.

De combinatie van die kleine, enerziezuinige Bubba|Two Homeserver met die Popcorn Hour is daarom zondermeer een aanrader van jewelste.

9 gedachten over “Bubba|Two en een Popcorn Hour A-200”

  1. Grappig. Overigens acht ik het niet uitgesloten dat ik boxee.tv kan installeren op mijn Bubba|Two homeserver. Die draait welliswaar onder een PPC versie van Debian, maar met de source code zou ik dat zelf kunnen compileren.

 1. Ik vind hem nog steeds niet zo goed als bijvoorbeeld de Asrock Ion nettop 330 die voor iets meer geld een HD biedt en een hoop meer power (tevens haalt die transfersnelheden van +/- 90mbit/s).

  1. Dat klinkt verdacht veel als een eerdere discussie waarbij een eee netbook geschikt werd geacht als server (zolang het maar ’s nachts wordt uitgezet). Kostelijk verhaal. Kan er nog steeds geen genoeg van krijgen.

   1. En dan was het zeker ook sarcastisch bedoeld dat je boxee op je Bubba kon draaien?

    En ja, een EEE pc is geschikt als server.
    Dat jij ’s nachts energie wilt verspillen aan allerlei elektronica waarvan je op dat moment geen gebruik van maakt, moet je zelf weten.

 2. Leuke opstelling. Ik maak zelf alweer een tijd gebruik van een vergelijkbare opstelling: een Ubuntu server en de Popcorn Hour A110. Dit werkt nog steeds super. Alleen loop ik zo langzaamaan wel eens tegen de beperkingen van de A110 aan. Wellicht moet ik toch eens aan een nieuwe versie gaan denken. Dan kan de oude lekker doorschuiven naar een andere kamer in huis.

  1. Deze opstelling werkt perfect. Maar er gaat binnenkort ook nog iets anders getest worden. Dan komt er een QNAP TS-419P NAS met Raid 5 te staan. Dat werkt zo’n beetje hetzelfde natuurlijk, maar het extra voordeel is de iets zwaardere cpu, meer werkgeheugen en natuurlijk de redundantie in opslag.

 3. Pingback: Modificeer een Popcorn Hour A 200 : Digiplace

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven