Vlak voor onze vakantie werd door Mingos mijn Bubba|Two afgeleverd. De komende periode zal op Digiplace regelmatig verslag worden gedaan van de hiermee opgedane ervaringen. Er zijn immers verbazingwekkend veel mogelijkheden uit dat kleine kastje te toveren.
Met een afmeting van 11.5 x 4.5 x 18.5 cm (bxhxd) en een stroomverbruik van maximaal 12 watt (afhankelijk van je harde schijf) kan Bubba overal wel een geschikt plekje vinden. Bij Digiplace staat hij op de werktafel. Er is geen actieve koeling ingebouwd waardoor het geluidsniveau bijzonder laag is. Iets wat goed uitkomt omdat mijn IKBENSTIL desktop (nog) net zo stil is als ze toentertijd hebben beloofd.
Bubba|Two is dus een kleine en energiezuinige home server. Mijn uitvoering is voorzien van een 1TB “Green Power” harde schijf van Western Digital. Een uitstekende keuze want deze schijf staat bekend om zijn lage geluidsniveau en een lage energie behoefte. De 333 MHz Power PC processor vereist een speciale versie van Debian (Debian PPC) en is daarmee een vertrouwde omgeving voor iedere Ubuntu gebruiker. En dankzij de ruim 10.000 beschikbare applicaties (!) is vrijwel alles mogelijk. (klik op het plaatje voor een presentatie van die mogelijkheden)
Er zijn verschillende mogelijkheden om Bubba|Two in gebruik te nemen. Je kan b.v. Bubba als server, router en firewall gebruiken maar voorlopig werk ik met de optie waarbij mijn huidige gateway (een Fritz!Box 7170 modem/router) blijft bestaan. In een later stadium ga ik nog wel de andere aansluitings mogelijkheden uitproberen.
Het in werking zetten van deze opzet is eenvoudig. Een cat5 utp verbinding maken met een vrije lanpoort van mijn Fritz!Box en de stroom inschakelen. Vervolgens heb ik mijn Fritz!Box opdracht gegeven om het interne IP adres die door de DHCP server werd afgegeven aan Bubba te fixeren (Always assign this network device the same IP address). En vervolgens heb ik Fritz!Box gevraagd om dat IP adres te benoemen als “bubba” want dat is wel zo gemakkelijk om te onthouden. Overigens zijn deze mogelijkheden alleen te gebruiken als je werkt met de laatste firmware die bij deze Fritz!Box hoort (Firmware version 58.04.67)
Het configureren van Bubba|Two is dan heel eenvoudig uit te voeren door gebruik te maken van de beschikbare web interface. Je hoeft nu immers alleen maar http://bubba/ in je browser in te voeren.
Vervolgens klik je op “Administration” en logt in op je server.
Het scherm wat dan verschijnt maakt als snel duidelijk welke mogelijkheden klaar liggen.
Voor de oplettende kijkers, de uptime is laag omdat gisteren een omvangrijke update is gedraaid waarna ik de server heb herstart. Die update was voor mij van belang omdat ik mijn muziek stream vanaf Bubba naar mijn Logitech Squeezebox Classic in onze huiskamer. De bijbehorende server software (Squeeezecenter) was vernieuwd en Bubba neemt die updates gewoon mee.
Het volgende artikel over Bubba|Two zal de verschillende mogelijkheden laten zien die vanuit het menu te maken zijn. Daarna begin ik met de mogelijkheden van Squeezecenter (omdat ik die nou eenmaal gebruik) maar ik zal ook de andere muziek opties gaan uitproberen, waaronder de koppeling met mijn Apple Powerbook en de daarin aanwezige iTunes collectie. En dan komen vanzelf ook andere mogelijkheden aan de orde zoals het opzetten van een mailserver, webserver, fileserver, backup en restore oplossingen, fotoboek, irc server en ga zo nog maar even door. Kortom…wordt nog heel vaak vervolgd.
Pingback: Jos Herni (digiplace) 's status on Wednesday, 29-Jul-09 10:36:40 UTC - Identi.ca
Gebruik je nog steeds je powerbook met OSX? ik dacht dat daar ook Linux op stond.
ps: zelf heb ik een netbook aangeschaft en ben nu aan het stoeien met UNR, heb je nog tips?
Ik heb er uiteindelijk toch voor gekozen om OSX er weer op te zetten. Gebruiken doe ik hem niet veel, ik blijf OSX minder prettig vinden om achter te werken. Maar om mij heen gebruiken steeds meer mensen OSX en dan is het wel prettig om ervaringen achter de hand te hebben als er elders om hulp wordt gevraagd.
Ten aanzien van UNR, niet zoveel, ik ben nu toevallig aan het stoeien met Ubuntu Mobile Internet Device (MID) Edition op mijn Asus EeePC 701. Dat is wel grappig moet ik zeggen. Het punt is natuurlijk dat een netbook veel potentie heeft maar dat mijn exemplaar wel heel erg klein is met een schermpje van 7″. Er moet een ander komen met 10 inch scherm en dan kan ik die wat meer serieus nemen.
Pingback: Ervaringen met Bubba|Two, deel 2 — Digiplace
Pingback: Ervaringen met Bubba|Two, deel 3 — Digiplace
Pingback: Bubba|Two en een Popcorn Hour A-200 — Digiplace