Een custom rom op je Android telefoon

Lees ook dit artikel: Android 4.0.3 (ICS) op je HTC Sensation

Het is mogelijk om je Android telefoon te voorzien van een zgn. custom ROM. Een custom ROM is een volledige versie van het Android besturingssysteem met de daarbij bijbehorende applicaties en services maar is niet afkomstig uit de bronnen van je provider of telefoon fabrikant.

Er kleven een aantal voor- en nadelen aan een custom ROM. Ik noem er een paar:

Voordelen

 • Geen software meer van je provider en/of fabrikant
 • Betere performance
 • Een custom ROM geeft je een hogere (nieuwste) versie van Android

Nadelen:

 • Je weet niet wat je krijgt, er kan dus ook van alles mis gaan;
 • Bugs
 • Garantie problemen
Mocht je dus ook de slag gaan met het installeren van een custom ROM dan doe je dat volledig op eigen risico. Op het internet is genoeg informatie te vinden over deze materie maar het is niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt.
Met die waarschuwing in mijn achterhoofd heb ik toch de sprong gewaagd. Ik heb dat gedaan met mijn HTC Sensation. Eigenlijk was ik zo tevreden over mijn HTC Desire HD dat ik de (Vodafone branded) HTC Sensation geen vooruitgang vond brengen. Ik was dus benieuwd of een custom ROM daar verandering in kon aanbrengen.

Gevolgde werkwijze:

Er zijn meerdere mogelijkheden om een custom ROM op je telefoon te installeren. Zoals van Digiplace mag worden verwacht is  de procedure gevolgd vanachter een Ubuntu Linux desktop. De werkwijze onder Windows of Apple OSX is overigens  nagenoeg gelijk, maar heb je bij het verkrijgen van S-OFF (daarover later meer) de HTC Sync drivers nodig voor onder Windows.

Revolutionary S-OFF & Recovery Tool 0.4pre4

Voordat een custom ROM kan worden geïnstalleerd moet het toestel daarvoor geschikt gemaakt worden. Dat wordt ook wel ‘rooten’ genoemd. Bij de HTC Sensation speelt er echter wat anders mee. Dit toestel werd door de fabrikant uitgebracht met een versleutelde bootloader. Daardoor was het niet meer mogelijk om zondermeer root toegang te verkrijgen. Die was uitdaging voor de hackers van AlphaRev en Unrevoked en die hebben daarom samengewerkt voor het maken van een specifieke tool: Revolutionary

Met behulp van Revolutionary kan je als gebruiker de zgn. NAND (een speciale flashrom) partitie ontgrendelen. Normaal gesproken is dat door HTC “op slot gezet” wat wordt aangeduid met S-ON. Vandaar dat er wordt gesproken over het S-OFF maken van je bootloader. Feitelijk is dat dus niet hetzelfde als het rooten van je telefoon. Je maakt het echter mogelijk om backups te maken én een recovery naar een custom rom uit te voeren. Die custom rom is wel voorzien van root toegang.

Voorbereidingen:

Voor je gaat starten ga je eerst op je toestel bladeren naar instellingen, applicaties, Ontwikkeling en plaatst een vinkje bij USB-foutopsporing. Daarna ga je terug en naar het onderdeel Energie en verwijderd het vinkje bij Snel opstarten.

Zet nu je telefoon uit. Als die helemaal uit staat start je de telefoon weer op door op de Powerknop te drukken maar je drukt dan tegelijk de volumeknop naar beneden in tot er een bootmenu verschijnt. In dat bootmenu staat een HBOOT versie nummer (bijv. 1.17.007 of 1.18.0000) vermeld. Schrijf dat nummer even op want die heb je straks nodig. Start vervolgens gewoon je telefoon weer op.

Sluit dan de HTC Sensation met de bijgeleverde USB kabel aan op je computer. Kies voor de functie Diskdrive zodat je telefoon wordt gekoppeld als diskstation.

Ga nu naar de website van Revolutionary. Download het bestand voor Linux (of voor Windows, maar daar heb ik verder geen ervaring mee opgedaan). Door te klikken op die link verschijnt er een blauw venster in je browser.

(The beta key form will appear once you cilck on a download link — if it doesn’t, make sure that you have JavaScript enabled.)

De download (revolutionary-0.4pre4.tgz) wordt gelijktijdig gestart. Pak dat bestand uit naar bijv. je bureaublad waar dan een bestand wordt geplaatst met de naam revolutionary.

Open een terminal. Onder Ubuntu geef je jezelf rootrechten met sudo su en voert daarna je wachtwoord in. Ga naar de map waar het bestand staat. Voer dan het programma uit door het commando:

./revolutionary in te tikken en te bevestigen met enter.

Er verschijnt dan vanzelf de nodige informatie in je scherm.Daarin wordt het serienummer weergegeven van de aangesloten telefoon.

Ga nu weer naar de pagina met dat blauwe venster in je browser. Kies je besturingsysteem, je telefoon, die eerder opgeschreven HBOOT versie en het serienummer die je in je terminal kan uitlezen.

Klik daarna in je browser op de knop Generate key en voer vervolgens de daaruit verkregen output  (de beta key) in op de aangegeven plek in je terminal.

Als dat allemaal goed is gegaan wordt S-OFF ingesteld op de nog steeds aangesloten telefoon. Vervolgens wordt gevraagd of je de ClockWorkMod Recovery wilt downloaden en installeren. Beantwoord die vraag met Y en niet lang daarna rond dat proces zich af en wordt Revolutionary beëindigd. Herstart je telefoon.

Het installeren van een custom ROM

Dat waren alle noodzakelijke voorbereidingen. Nu kan er een Custom Rom worden geïnstalleerd . Er zijn meerdere beschikbaar. Op dit moment lijkt het erop dat InsertCoin en Cynagogen de beste papieren hebben. Ik heb ze alletwee geprobeerd. De werkwijze verschilt niet wezenlijk van elkaar. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

Custom ROM’s

De InsertCoin custom ROM geeft niet alleen een nieuwere versie van Android (versie 2.3.5) maar ook een nieuwere versie van HTC Sense. En het is verpakt in één recovery bestand van ruim 350 MB.

De CyanogenMOD7 bestaat uit twee bestanden. Het 1e bestand is Android, het 2e bestand zijn de Google applicaties (Market, Gmail etc.). Bij deze ROM krijg je zelfs Android 2.3.7 maar géén HTC Sense. Je krijgt hier een versie van ADW launcher erbij.

Persoonlijk vind ik de CyanogenMOD het prettigste werken. (update onderaan dit bericht) Die MOD is nog niet af, de stabiele versie moet nog uitkomen. Maar het werkt sneller en stabieler (voor mij) dan de InsertCoin versie. Hieronder beschrijf ik dan ook de installatie van de CynagenMOD. Kies je (alsnog) voor de InsertCoin dan heb je daar dus maar 1 bestand te installeren.

Installeren gaat redelijk eenvoudig. Je zorgt er eerst voor dat jouw custom ROM naar keuze (of alletwee) op je SD CARD worden gezet. Niet uitpakken, gewoon de zipbestanden via USB naar je SDCARD kopiëren. Druk daarna dan een paar seconden op de Power toets en kies dan voor herstart. Er verschijnt een nieuw menu met een aantal keuzes. Kies daar voor RECOVERY reboot.

Als dat is gebeurd kan je met de volume toetsen van je toestel door het menu heen fietsen. De POWER knop bevestigd een keuze. Het is verstandig om te beginnen met een BACKUP (backup and restore). Dat wijst zich zelf wel. Daarna ga je weer terug naar het begin menu en kiest:

 • Wipe data/factory reset
 • Wipe cache partition
 • Install zip from sdcard
 • Choose zip from sdcard

Selecteer het bestand (Cynagenmod) (op dit moment is dat update-cm-7.1.0-SelfKANG8-Sensation-signed.zip) en bevestig dat met de POWERKNOP. Start daarna de telefoon opnieuw op door te kiezen voor:

 • +++Go Back+++ zodat je weer in het main menu terecht komt en selecteer dan
 • Reboot system

Installeer dus nog niet de Google Apps. Stel eerst je telefoon in op WiFi en kijk even gezellig rond. Daarna herhaal je alle stappen van hiervoor (booten naar recovery etc) en kiest dan voor de Google Apps (op dit moment is dat gapps-gb-20110828-signed.zip). Wederom afsluiten en rebooten op de hierboven vermelde wijze.

Start vervolgens je telefoon opnieuw op en start met configureren. De Market applicatie gaat zoveel mogelijk applicaties downloaden waardoor er foutmeldingen kunnen ontstaan. Ik onderbreek die downloadsessie en kies voor handmatige installatie van al die programma’s (die voorheen in gebruik waren). Dat gaat niet altijd goed. Market is een van de programma’s die bij mij (en anderen) niet stabiel overkomen.

Ervaringen?

Laat ik beginnen om te melden dat het erg leuk is om dit allemaal te doen. Dat is al reden om ermee aan de slag te gaan. Maar is de uitkomst beter dan het origineel? Die vraag is wat lastiger te beantwoorden. Deels wel, deels niet. Persoonlijk vind ik het niet erg om zonder Sense te moeten werken. Maar de stabiliteit van Market is wel vervelend. Het is op te lossen met geduld en allerlei trucs die je kan vinden in de verschillende forums. Maar het is een gedoe. Toch ben ik vooralsnog blij dat ik heb gedaan. Dat is goed ook want hoewel je terug kan naar de backup die hebt gemaakt kwam dat bij mij niet goed. Op zich werkt het wel, maar er is toevallig een update van HTC verschenen. Die wil nu niet meer installeren. En dat is jammer natuurlijk maar gelet op mijn ervaringen met de stockROM van HTC kan ik daar wel mee leven. Ik ga door met de custom ROM uitvoering van Android voor mijn HTC Sensation.

Update:

Inmiddels ben ik wel enthousiast geworden over de custom Rom van InsertCoin. Er komen daar regelmatig nieuwe roms van uit. Ik heb gebruik gemaakt van versie 3.3.5 maar er zijn inmiddels weer nieuwere versies verschenen. Met versie 3.3.5 is het stabiel, snel en ontzettend mooi om te gebruiken. Uiterlijk verschilt het nauwelijks van wat je gewend bent van HTC zelf. Omdat de ROM is geroot zijn er wel extra voordelen toegevoegd. Vooral het adfree maken van apps is daar een mooi voorbeeld van.

47 gedachten over “Een custom rom op je Android telefoon”

  1. Dat was geen succes. Telefoon nu in loop met virtuosrom en geen directe toegang tot hboot of recovery. Kortom..werk aan de winkel.

  1. Heb heel even tijd en was ook geboeid of ik het kon oplossen. Bleek heel eenvoudig te zijn. Gewoon weer Clockwork installeren via dat tooltje van Revolutionary. Gaaf.

 1. Beste Jos,

  Allereerst bedankt voor de info. Ik ben in het bezit van de HTC Sensation. Ik heb zelf de Insert Coin Sense 2.3.5 Sense 3.5 v3.4.1 geinstalleerd en werkt prima. Echter heb ik nog de orginele kernel, waardoor ik bijvoorbeeld niet kan overclocken. Niet alle kernels werken ook goed. Sommige zorgen ervoor dat mijn HTC blijft hangen en bij anderen werken bepaalde applicaties niet goed. Heb jij een idee welke kernel ik zou kunnen installeren?

  Alvast bedankt!
  Diego

  1. Hallo Diego,

   Leuk dat je reageert! Helaas heb ik daar geen ervaring in. Ik gebruik nog steeds (naar volle tevredenheid) de InsertCoin 2.3.5 Sense 3.5 v3.3.5 en daar zit volgens mij ook de standaard kernel in. Ik heb zelf niet zo’n belangstelling voor een overklokte kernel want dan gaat de batterij weer snel leeg, of je moet weer gaan onderklokken. Ik ga binnenkort wel wat anders proberen overigens want ik heb belangstelling voor de Senso-O-Maniac. Daar zit Beats bij én alle bloatware is weg. Dus alle facebook, twitter etc. apps van HTC zijn daar verwijderd. De developer is een Nederlander en alles bij elkaar lijkt mij dat een prima ROM. http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1335074

   1. Hi Jos,

    Bedankt voor je reactie. De Senso-O-Maniac ziet er erg interessant uit! Ik hou je site in de gaten en hoor graag je ervaring hierover.

    Succes!
    Diego

 2. He Jos,

  Fijn om te zien dat je de tijd gevonden hebt om je HTC aan te pakken. Ben benieuwd of je al afstand gedaan hebt van je Desire HD? Hoop dat je nu tevreden bent met je Sensation. Tot snel.

  Dingeman

 3. Hoi,

  ik heb zelf de originele HTC Sensation. Ik wil graag de HTC Sense 3.5 op me Sensatioin (die ook op de HTC Rhyme zit) en niet diegene die hierboven wordt weergegeven. Ik heb nu nog niks veranderd aan m’n Sensation. Kan ik iemand mij vertellen waar die link te vinden is?
  En dan nog een vraagje … Als je een ROM installeert op je smartphone, vervalt de garantie dan dat je bijvoorbeeld niet meer je telefoon kan laten repareren bij de verzekering?

  Alvast bedankt.

  1. Hallo Oscar,

   In het artikel wordt een custom rom gebruikt waarbij én een hogere versie van Android én HTC Sense 3.5 wordt gebruikt. Je kan maar op twee manieren een hogere versie van HTC Sense verkrijgen:

   1. Wachten op een update van je provider
   2. Zelf een custom rom installeren.

   HTC heeft al laten weten dat men in januari 2012 een update gaat uitrollen naar Android 4. Ik denk dus zelf dat het slim is om nog heel even te wachten. Anders moet je zelf aan de slag met zo’n custom rom en ja…dan ben je je garantie kwijt. Het is volledig voor eigen risico.

 4. Oke, dus als ik het goed begrijp is het niet mogelijk om via een custom ROM op dit moment de Sense te krijgen die ook op de HTC Rhyme zit (want die vind ik wel het mooiste, ik weet dat die Sense 3.5 heet maar blijkbaar bovenstaande beschreven ook)? En zo lang wachten doe je het liefste alleen als het echt niet anders kan.. Ik heb namelijk wel op YouTube een Desire gezien met de Sense 3.5 (van HTC Rhyme) dus hoopte ik dat de Sensation dat ook had ..

  In ieder geval bedankt voor de info!

 5. Hallo,
  Een van de redenen dat ik de HTC Sensation kocht, is omdat deze ontzettend gemakkelijk te rooten is. Ik had de HTC Desire, maar ik kreeg het niet voor elkaar. Bovendien stonden op de website waar ik mijn ROMs vandaan haal geen voor de Desire. Ik probeer om de zoveel weken een nieuwe ROM uit, nu zit er de Elegancia 1.4.1 op met HTC Sense 3.5 en beats van dr. Dre. Het duurt wel lang voordat de ROM geladen is, maar daarvoor werkt de telefoon super en de ontwikkelaar heeft zich ook echt de moeite gedaan om een mooi eindprodukt te maken.
  Ik heb ook al twee keer een versie van ICS geprobeerd, waarvan de laatste vrij goed met alle programma’s werkte. Toch ben ik niet helemaal tevreden over en gebruik liever Android 2.3.5
  Klik maar eens op de website link die ik toegevoegd heb. Daar vind je de meeste custom Roms.

  1. Kees van der Zeeuw

   He Sjaak,

   Waar heb je dat linkje geplaatst, ben al een tijdje aan het zoeken naar een goede site met custom Roms.

   Verder super tutorial! Werkt allemaal als een zonnetje :).

 6. Pingback: Android 4.0.3 (ICS) op je HTC Sensation : Digiplace

 7. Bedankt voor deze tutorial. Ik heb zelf de HTC Sensation en ik ben er ook over aan het denken om ‘m te rooten, omdat ik graag Sense 4.0 zou willen hebben. Tot nu toe is de enige Custom Rom die daaraan voldoet Virtuous S4X. Ik vroeg me af of je enige ervaring hebt met deze Rom?
  Ook vraag ik me af of het mogelijk is om de HTC Sensation weer te unrooten zodat als er iets kapot gaat ik ‘m gewoon op kan sturen naar de verzekering?
  Ik neem aan dat als ik mijn HTC Sensation heb verzekerd en er gebeurd iets ( laten vallen of iets dergelijks wat dus niet met de software te maken heeft ) dat ik daar wel nog gewoon voor verzekerd ben, ook als ik mn telefoon root?
  Alvast bedankt.

  1. Ik heb nog geen ervaring met Sense 4 opgedaan. En met betrekking tot je oorspronkelijke rom…als je een backup hebt gemaakt kan je die altijd weer terugzetten. Heb je die niet gemaakt…dan gaat je dat niet meer lukken. Maar ach… 😉

 8. hey gasten 🙂

  trotse eigenaar van een sensation hier . maar ik heb iets gedaan wat ik beter niet had gedaan blijkbaar

  ik wou deze rooten. dit heb ik nu gedaan via htcdev
  dus als ik batterij eruithaale volume down en power knop inhoud kom ik in dat menu.

  nu hoorde ik dat ics uitkomt ( soon ) ..
  en ook dat je de ota niet ontvangst als je phone geroot is ?
  klopt dit ? en zo ja
  ik heb mijn originele rom opgezocht en gedownload . maar hoe kan ik deze nu terugzetten ?
  ik lees zoveel dingen dat ik ervan in de war geraak
  prioriteit is . terug naar origineel!
  had mijn htc wildfire voorzien van custom rom maar ben dit allang vergeten hoe dit werkte
  en op de sensation lijkt het me toch net iets ingewikkelder als op de wildfire in dn tijd ^^ 🙂

  wie kan me helpen .? liefst via mail of msn. dit is nmlk 1000 x handiger als hier elke dag komen te kijken ^^
  en anders maar via hier als jullie geen mails willen zeggen 🙂

  groetjes

   1. nowp geen idee waarover je het hebt 🙂
    ik heb enkel en alleen de officiele unlock gedaan niks anders

    groetjes 🙂

 9. ik denk dat je me niet te goei versta :p

  ik heb dus via htcdev.com het process gevolgt om te rooten.
  geen custom rom geladen want dit lukte me toch niet XD

  en wat ik wil is dat men phone terug locked is en dat je niet meer in het menu geraakt waar je in komt als je vol down en power inhoud als je de batter eruit en terug erin hebt gestoken. dus gewoon origineel. out of the box.

  en dan maar wachten op de officiele ics 🙂

 10. Ik probeer het morgen direct uit.
  Nu slapen :p iets te moe on nu ngo te testen cd

 11. Oké dan ik heb net de OTA binnengekregen.zonder iets te doen dus de updates komen wel nog gewoon door met de htc dev unlock..

  Jippiee

 12. ik heb nog een vraag ik wil mn mob graag gaan rooten maar wat betekend ”open een terminal” wat is een terminal? gr bas

  1. Een besturingsysteem is een kaal gebeuren. Daarom ligt er een schil omheen. Die schil is de GUI (Graphic User Interface). Daarin kan je lekker met je muis klikken, vensters openen en verplaatsen. Een terminal geeft je echter toegang tot die laag daaronder. Omdat mijn handleiding is geschreven voor gebruikers van het GNU/Linux besturingssysteem is dat voor die gebruikers wel duidelijk. Want onder Linux is een terminal een handig hulpmiddel. Onder Windows heb je echter ook een terminal. Die komt volgens mij naar boven als je de Windows toets indrukt in combinatie met de letter “R” Dan komt er namelijk een dialoogvenster naar voren. Geef daarin maar eens het commando “cmd” (zonder de haakjes) en je hebt een windowsterminal.

   Maar nogmaals..deze handleiding is voor Linux gebruikers gemaakt. Ik weet verder niet zoveel van Windows af, dus ik moet je daarvoor naar andere websites verwijzen.

 13. ik heb mijn sensation s-off, maar op de een of andere manier (maakt niet uit welke rom is geinstalleerd) loopt hij vast bij het opstarten? ik heb al meerdere roms geprobeerd dus daar ligt het niet aan? kunnen jullie mij mischien helpen? ik kan nu dus niet meer mijn sensation in het opstarten word dus telkens niet voltooid? kunnen jullie mij helpen,
  mvg bas

  1. Op Digiplace heb ik mijn eigen ervaringen opgeschreven. Fijn dat er ook anderen zijn die daar iets mee willen of kunnen. Maar om nou support te gaan leveren gaat echt een stap te ver. Het enige wat ik kan bedenken (ervan uit gaande dat je s-off goed hebt uitgevoerd) is dat je een ICS rom zonder goede firmware probeert te installeren. Dat gaat dus niet lukken. Dit artikel ging over de 2.3.5 android. Maar een standaard Sensation heeft inmiddels ICS van HTC gekregen. Dus eigenlijk is dit soort gedoe niet meer nodig.

 14. Ja ik heb dus al minstens 5 roms geprobeerd? Kan het zijn dat ik hem verkeerd geroot heb? Het rare is dat ie de hele tijd stopt na het zelfde aantal sec maakt niet uit bij welke rom, ik hoop dat iemand een oplossing voor mij heeft?
  Mvg
  Bas

  1. S-off is geen root. Je kan dan een rom met root er op zetten. Voor je dat doet moet je de juiste firmware installeren. Vooral van belang bij installeren van ICS rom

  1. En daar ligt je probleem dus. Je probeert iets uit zonder je er eerst in te verdiepen. ICS=Ice Cream Sandwich. Oftewel..Android 4.0.* Die heb je als het goed al gekregen want HTC Sensation heeft een update klaar staan die je originele 2.3.5 naar 4.03 brengt. Als je dat niet wil of meer kan dan moet je een custom rom installeren. Als je kiest voor een custom rom met android 4.0.3 (ICS) dan moet je ook mijn informatie lezen over dat onderwerp. Deze dus https://www.digiplace.nl/2012/01/26/android-4-0-3-ics-op-je-htc-sensation/

   En m.b.t. firmware:

   http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1412618

   Ter info: ik gebruik nu deze rom: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1098849 en daarbij heb ik dus gebruik gemaakt van de (zie info in changelog) 3.32.401.x firmware.

   Installeren van die firmware:

   1. Check your CID using fastboot getvar cid and MID using fastboot getvar mid
   2a. If your CID and MID are supported by default, navigate to point 3.
   2b. If your CID or MID is not supported by default, do this: (you do it at your own risk)
   2c. Open PG58IMG.zip (don’t extract it)
   2d. Open android-info.txt in text editor
   2e. Add your cidnum: or modelid: to the list, save file and close archive

   3. Place PG58IMG.zip on your SD card
   4. Boot your device holding power button + vol down button
   5. Follow instructions on the screen

   Afijn….begin nou gewoon eens om alles te lezen. 😉 Als je alles door een ander gedaan wil hebben dan moet je hier niet aan beginnen ben ik bang.

 15. Maar ik kan dus als het goed is wel een android versie bijv 2.3.7 rom op mn mob zetten? Of moet ik dan ook nog meerdere dingen doen na het s-off maken?

 16. ik heb mijn mobiel super CID gemaakt en dit is gelukt, alleen liep ik bij het installeren van de firmware vast. mijn mobiel gaf aan dat hij super CID en MID helemaal in orde is, alleen toen ik het bestand plaatste op mijn mobiel kreeg ik geen automatische melding? ik heb ook geprobeerd het bestand te downloaden maar dat lukte ook niet? ik hoop dat u mij de laatste zet kunt geven en mij kunt helpen? mvg bas

  1. Ik herken je problemen niet. Ik ben MID nooit tegengekomen. Automatische melding? Niet kunnen downloaden? Welke ROM? Gooi maar in mijn pet. Mijn advies…gebruik de bron..het forum achter de rom.

 17. Ik heb dus net mijn mob super cid gemaakt, alleeen nu wil ik de nieuwste firmware op mn mob zetten die voor ics 4.0 alleen update die niet als ik die er op zet, en ik kan hem ook niet installeren, hoe krijg ik nou de goeie firmware op mn mob?
  Mvg bas

 18. Hallo,

  Misschien dat jullie me kunnen helpen. Mijn htc sensation is door een persoon die me wou helpen per ongelijk gelocked. Ik krijg als ik hem aanzet het bootloader scherm. Inmiddels ben ik zo ver dat ik de bootloader unlocked heb. Ik heb nu nog hetzelfde scherm, maar er staat nu boven aan, Unlocked. Hij staat S-on. Op welke manier krijg ik hem nog werkend? Of is dit ijdelen hoop? Hij maakt geen contact met pc als ik revolutionary probeer te doen… Help, heeft iemand tips en tricks?

  1. Dat is inderdaad allemaal een beetje lastig als een ander dat gedaan heeft. Je spreekt over een ‘locked’ telefoon. Maar je hebt het nu unlocked en dan toch weer S-On. Dat spreekt elkaar een beetje tegen.

   Bedoel je soms bricked? En staat de telefoon nou S-On of S-Off? Op Digiplace wordt over Linux & soms Android geschreven. Gebruik je Linux of gebruik je Windows of Mac? Heb je wel eens gewerkt met adb tools?

   http://developer.android.com/guide/developing/tools/adb.html

   Met adb tools kan je waarschijnlijk wel weer je telefoon naar een werkbare status krijgen waardoor je weer een stap verder kan maken naar herstel.

 19. Beste,

  Ik zou mijn sensation graag willen rooten, maar het unlocken van de bootloader lukt me al niet eens. Mijn Sensation heeft overigens HBOOT 1.27.0000.

  De site revolutionary.io is al een tijdje down, want daar scheen een tool op te staan, Ook de website htcdev.com doet mij niet slagen de boel te unlocken. Daar loopt het bij mij spaak bij step 5 omdat er niets gebeurt. Ik heb overigens ook het idee dat die tutorial stappen overslaat maar dat terzijde.

  Mijn vraag is weet iemand nog een duidelijk tutorial/tool staan zodat ik als nitwit uiteindelijk een nieuwe ROM kan plaatsen. Ik wil mijn oudje graag aan mijn ouders geven maar al die standaard geïnstalleerde apps als sims3 demo en koersinfo is mij een doorn in het oog.

  1. Hallo Simon,

   Deze tutorial is op Digiplace verschenen in oktober 2011. Er zijn inmiddels de nodige jaren verstreken en er is geen developer meer te vinden die roms maakt voor zo’n oud toestel. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met de wet van vraag en aanbod. Je kan nog wel de laatste stabiele versie van Cyanogenmod gebruiken, zie https://download.cyanogenmod.org/?device=pyramid. Ik denk dat op het forum van Cynagenmod nog wel de nodige instructies zijn te vinden om deze rom te installeren. Maar of de toen gebruikte hulpmiddelen nog online staan valt inderdaad te betwijfelen.

   En met een beetje zoeken kom je nog wel redelijk recente handleidingen tegen maar geloof mij dat je beter met de stockrom je ouders blij kan maken dan met een dergelijke custom rom want die zijn verre van stabiel omdat de hardware simpelweg niet goed genoeg is om Android 5 te draaien.

   http://techbeasts.com/2014/11/23/install-cyanogenmod-12-android-5-0-lollipop-on-htc-sensation/

   1. Bedankt voor je snelle antwoord. Was inderdaad niet van plan lollipop er op te zetten maar wel een (betere) custom rom die in elk geval niet al die nutteloze voorgeïnstalleerde apps heeft. Daarnaast zou de batterijduur wel wat beter mogen. Denk dat ik sowieso wel van plan ben een andere accu er in te stoppen want deze heeft zijn beste tijd wel gehad.

    De reden dat ik dit project gestart ben is dat ik het toch ook wel ervaring op wil doen zodat ik wellicht eens overweeg mijn OnePlus te flashes/rooten.

    Oja, het unlocken is trouwens gelukt… Toch wel via htcdev.com maar dan wel met behulp van een youtube filmpje waar nog extra stappen tussen stonden die niet meer op de site zelf aanwezig waren. Nu moet ik m geloof ik nog S-off zetten.. 😉

 20. Ondanks de leeftijd van dit onderwerp denk ik wel goed te zitten…
  maar nu ‘up to date’.
  ik heb hier een HTC M8 met een vreemd OS en zou graag terug naar basis HTC gaan, maar die lijkt er niet op te staan (aan/uit knop met volume down en dan terug naar fabriek levert zelfe onbruikbare systeem (geen app store of wat dan ook?!).
  staat S-ON. De link naar het “off” raak ik de weg kwijt.
  en op dit toestel lijk ik niet kan zoals jij begint in dit onderwerp “vinkje bij USB-foutopsporing en Energie vinkje bij Snel opstarten uit” vinden helaas….
  Heb Ubuntu als OS als je dat helpt.

  Dus denk eerst naar S-OFF status te moeten gaan en dan hoe krijg ik de “normale” of een stabiel draaide software er op waar ik wat mee kan (wel een app store bijvoorbeeld)

  1. Kijk eens op http://www.htcdev.com/bootloader voor het unlocken van de htc bootloader. Mocht je bootloader echter zijn vervangen door een ander OS dan wordt het lastig. Kijk ook eens op http://www.htc.com/us/support/rom-downloads.html. Ik heb geen ervaring meer met HTC want sinds 2012 gebruik ik een Nexus smartphone. De S-ON verwijst overigens naar een locked bootloader. Als je overigens een ander OS (welke dan?) hebt geïnstalleerd moet je toch ook een backup hebben gemaakt lijkt mij van de oorspronkelijke HTC image? Die kan je dan terugzetten.

   Er zijn meerdere custom roms die een apart install nodig hebben voor gapps (google apps) waarin Google Play store zit. Staat ook vermeld in het artikel op digiplace. Als dat je probleem is dan zou ik eens zoeken naar de optie om dat voor jouw custom rom uit te voeren.

   Tot slot: je kan beter je vragen stellen op een forum met meerdere actieve gebruikers. De beste is dan natuurlijk: http://www.xda-developers.com/.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven