Firefox 3.5.2/Shiretoko

Wil je ook de laatste versie van Firefox gebruiken onder Ubuntu? Met wat kanttekeningen is dat eenvoudig uit te voeren. In Synaptic zoek en installeer je de volgende pakketten:

firefox-3.5 (3.5.2+nobinonly-0ubuntu0.9.04.1)
firefox-3.5-branding (3.5.2+nobinonly-0ubuntu0.9.04.1)
firefox-3.5-gnome-support (3.5.2+nobinonly-0ubuntu0.9.04.1)
xulrunner-1.9.1 (1.9.1.2+nobinonly-0ubuntu0.9.04.1)
xulrunner-1.9.1-gnome-support (1.9.1.2+nobinonly-0ubuntu0.9.04.1)

Eenmaal geïnstalleerd staat er een nieuwe browser onder je Internet Toepassingen. Hij maakt zich echter bekend als Shiretoko Web Browser. Als je die browser opstart en vervolgens kijkt naar de browser informatie dan zie je dat je wel degelijk werkt met de laatse vrijgave van Firefox.

shiretoko

De naam Shiretoko verwijst naar de development versie van Mozilla Firefox. Het is dus vreemd dat Ubuntu die laatste versie nog onder die development naam vrijgeeft. Maar ik vermoed dat de reactie van Roland op het artikel van 6 juli (!) op Leo Cardinaal’s weblog een prima uitleg heeft gegeven over de achterliggende redenen.

Heeft het zin om die tweede browser dan te installeren? En zijn er ook nadelen? Het antwoord is twee keer JA. Het heeft zeker zin, want het geheugengebruik en vooral de snelheid is ontzettend verbeterd. Maar er zijn nadelen want je krijgt een Engelse versie van deze browser. (Overigens werkt de Nederlandse spellingcontrole wel in het Nederlands) Sommige addons (plugins) werken nog niet onder deze nieuwste versie van Firefox. Maar die nadelen wegen wat mij betreft niet op tegen de voordelen van de nu te behalen snelheidswinst.

5 gedachten over “Firefox 3.5.2/Shiretoko”

  1. Krijg niet standaard deze versie als voorkeursbrowser ingesteld onder Thunderbird. Is echter op te lossen door in je .mozilla-thunderbird profiel het bestand prefs.js aan te passen. Zoek naar de string ‘firefox’ en vervang die door firefox-3.5

    1. Wanneer je onder Systeem>Voorkeuren>Standaardtoepassingen bij webbrowser voor Aangepast kiest, en “firefox %s” veranderd in “firefox-3.5 %s” werkt hij als het goed is gewoon als standaardbrowser, óók voor Thunderbird. Tenminste tot zover bij mij wel.

      1. Klopt, maar bij mij werkte dat niet. Mogelijk omdat ik vroeger al eens heb zitten ‘ werken’ in prefs.js (ik gebruik mijn Thunderbird profiel al heel lang). Inmiddels gebruik ik de Alpha versie van Ubuntu 9.10 en is Shiretoko vervangen voor Firefox 3.5.2

  2. Ja als het niet werkt bij mij dan voer ik gewoon exo-open in (gnome-open in GNOME dacht ik), mocht ik later toch weer van standaard-browser veranderen, dan hoef ik het niet nog een keer in te stellen. Maar ik gebruik Shiretoko ook al een tijdje en bevalt echt prima.

  3. als je werkt met 1 gebruikersaccount kun je natuurlijk ook firefox van getfirefox.com halen, want dan is ie wel nederlands.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven