Google geeft broncode Android vrij

Google, samen met de door Google opgerichte Open Handset Alliance (waartoe bedrijven horen als LG en Motorola, T-Mobile, Intel en Nvidia, eBay en natuurlijk Google) werkt al een tijd aan Android, een open source, op Linux gebaseerd mobiel besturingssysteem dat in combinatie met hardware en abonnementen van bedrijven in de OHA de concurrentie moet aangaan met bijvoorbeeld Apple’s iPhone.

Tenminste, open source… De ontwikkeling gebeurde volledig achter gesloten deuren, en niemand buiten Google kon bij de broncode – tot nu doe. Google heeft zojuist aangekondigd dat de broncode van Android nu is vrijgegeven, enkele dagen voordat de eerste telefoons met Android bezorgd zullen worden.

Uiteraard is er veel kritiek op het project. Zo valt het onder een BSD-licentie, welke inhoudt dat je de code ook mag gebruiken als basis voor proprietaire code. Daarnaast is er niet echt een community betrokken geweest bij het tot stand komen van dit platform, en het valt nog te zien hoeveel inmenging van derden Google gaat toelaten. En uiteraard zijn er de nodige zorgen over de hoeveelheid controle die dit Google geeft.

Maar uiteindelijk is er maar weinig software voor mobiele apparaten die zo open zijn als Android, en Android maakt zeker veruit het meeste kans om succesvol te worden op de markt. Lang had ik mijn hoop gevestigd op OpenMoko, maar daar ondervindt men wat problemen met het leveren van stabiele software, een versnipperde community, en schijnt de ‘gewone consument’ niet tot de doelgroep te horen. Daarnaast is het nog afwachten waar de LiMo Foundation mee op de proppen komt, maar ook die is tot nu toe nog niet erg open geweest.

Het is dus hopen dat Google een beetje de open source-geest erin houdt – ik ben wat dat betreft erg hoopvol, en gelukkig kan er desnoods nog een fork gemaakt worden.

1 gedachte over “Google geeft broncode Android vrij”

  1. Ik denk dat het helemaal niet slecht hoeft te zijn dat er geen community bij betrokken is geweest vanaf het begin. Vaak moet je gewoon eerst iets neerzetten voordat het fatsoenlijk door een community beheert kan worden, zeker met zoiets ingewikkelds als hard- en software codesign.

    Mozilla is ooit ook begonnen met alleen maar de broncode van Netscape en daar hoor je nu ook niemand meer over 🙂

Reacties zijn gesloten.