Liberation

In 2007 werd het Liberation font geïntroduceerd. Nou zijn er genoeg lettertypes beschikbaar, maar toch bleek dit Liberation font een geschenk voor Linux gebruikers. Dit font is namelijk bedoeld als vervanger/alternatief voor de Times New Roman, Arial, en Courier New fonts. Inderdaad, de meest gebruikte fonts onder Microsoft systemen.

Vandaag heb ik onder Ubuntu Hardy het ttf-liberation pakket geïnstalleerd. Vervolgens heb ik de standaard lettertypen instellingen aangepast zodat ze ook gebruikt kunnen worden.

De originele lettertype instellingen onder Ubuntu
De originele lettertype instellingen onder Ubuntu
De aangepaste versie voor het gebruik van Liberation
De aangepaste versie voor het gebruik van Liberation

Dat heeft nogal een impact op de vormgeving van je desktop. Het is nog net even te snel om meteen te verkondigen dat ik hier een definitieve instelling heb gevonden. Maar het ziet er zeker niet slecht uit. Ik heb de oorspronkelijke corpsgrootte laten staan en het valt dan op dat het allemaal wat kleiner en scherper lijkt. Het voordeel is dat er nu meer informatie op het scherm past zonder dat het ten koste gaat van de leesbaarheid.

Ik heb dankzij een tip van ikkefc3 op het vorige artikel nu ook het icoon thema Oxygen Refit in gebruik (in combinatie met Clearlooks) en alles bij elkaar ziet het er gewoon heel mooi uit.

Desktop met liberation font en Oxygen Refit icoon thema
Desktop met liberation font en Oxygen Refit icoon thema

2 gedachten over “Liberation”

  1. Bedankt voor de tip over Liberation!

    Een idee oor je (mooi vernieuwde) weblog: is het wat om apturl te gebruiken voor items waar je het hebt over software uit de ubuntu repositories? Met een link als ttf-liberation kunnen Ubuntu-gebruikers een pakketje meteen installeren. Zie ook de uitleg op Tombuntu.

  2. @ Roel:

    Ik ken apturl inderdaad. Heb het ook wel eens gebruikt. Ik neem het in overweging, geen gek idee. Kan ik uit je reactie afleiden dat je Liberation fonts in gebruik hebt genomen? Zo ja, bevalt het jou ook?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven