Ubuntu | Handige tips

Er zijn gelukkig heel veel websites die handige tips delen over het gebruik van Ubuntu op je desktop. Een paar van die tips laat ik hier de revue passeren.

FULL SCREEN FLASH

Zo heb ik veel voordeel ondervonden van een kleine tweak in libflashplayer.so waardoor fullscreen flash uitzendingen/filmpjes ook full screen blijven als ik op het andere scherm (ik gebruik er twee) met iets anders bezig ben. Lees op Webupd8 over die mogelijkheid onder nummer 2 van dat artikel.

LIMBO

Mijn kinderen (10 & 12) gebruiken ook Ubuntu en zijn blij dat er steeds meer leuke games zijn te downloaden. De nieuwste aanwinst werkt weliswaar via een meegeleverde Crossover (wine) installatie maar dat maakt Limbo er niet minder leuk op. Lees hier meer over LIMBO op OMG!Ubuntu!

UPGRADE NAAR KERNEL 3.6.2

Ubuntu 12.10 gebruikt op dit moment kernel 3.5.0-17-generic maar de onlangs vrijgegeven versie 3.6 heeft een aantal nieuwe features die best interessant zijn om te gebruiken. Vooral de zgn. ‘suspend to both modus’ zou een aanwinst kunnen zijn. Met deze mogelijkheid wordt de inhoud van je werkgeheugen weggeschreven naar je harde schijf voordat de standby modus wordt geactiveerd. Die mogelijkheid werkt sneller én veiliger dan de huidige hibernation functie die nu wordt aangeboden. Er zijn nog veel meer voordelen die met de versie 3.6 kernel worden aangeboden. Lees daar meer over in dit informatieve artikel op Tweakers.net: Verse Linux-kernel 3.6 biedt suspend to both-modus.

Ubuntu zal echter de 3.6 kernel waarschijnlijk niet aanbieden in Ubuntu 12.10. Daar moeten we dus voor wachten tot april als versie 13.04 wordt vrijgegeven. Mocht je niet zo lang willen wachten dan moet je zelf aan de bak. Dat is niet geheel zonder risico maar wie niet waagt, die niet wint.

Ik heb het nog niet gedaan overigens, maar de howto op nOObs on Ubuntu: Linux Kernel 3.6.2-quantal Is Released prikkelt mij wel uit moet ik zeggen.

5 gedachten over “Ubuntu | Handige tips”

 1. Now, een ramp. Probleem met de grafische weergave (ATI). Ik ben nog steeds aan het twijfelen op 12.10 wel mijn OS is. nu maar even weer terug naar 120.04.

  1. Hey Oortjes,

   Ik lees net dat je met o.a. grafische kaart problemen hebt en dit komt omdat de kernel te nieuw is en daardoor is het vaak het geval dat de 3d drivers niet goed werken (geld soms ook voor wifi drivers). Het is meestal zo dat je die drivers zelf moet installeren om ze werkende te krijgen. Het nadeel van ATI is dat ze niet echt een goede ondersteuning hebben voor Ubuntu. Ik heb zelf een Nvidia kaart omdat de ondersteuning voor Ubuntu veel beter is dan die van ATI. Het probleem ligt dus niet bij Ubuntu maar word veroorzaakt door ATI zelf…. wij zeggen niet voor niks ATI is a B!*#H!! Het voordeel hiervan is dus wel dat je leert hoe je drivers op Linux/Ubuntu moet installeren.

   http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx

   eerst uitpakken en open dan een terminal en gebruik de volgende codes om te installeren:

   cd ~/Downloads/

   sudo chmod +x amd-driver-installer-catalyst-12.10-x86.x86_64.run

   sudo ./amd-driver-installer-catalyst-12.10-x86.x86_64.run

   Als de driver geinstalleerd is je pc opnieuw opstarten en dan bij additional drivers kijken of de nieuwe driver al in gebruik is zo niet dan de driver activeren en weer rebooten.

   Succes en de groeten van tinuz

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven