Computers kopen zonder besturingssysteem

Digiplace leest graag wat jullie hiervan vinden.

Onlangs werd ik benaderd of ik geen artikel op www.digiplace.nl wilde schrijven over een geconstateerde onmogelijkheid om computers te kopen zonder het MS Windows besturingssysteem. De aanleiding was een artikel over het stoppen van Linux Computers (http://linuxcomputers.nl/) én de wetenschap dat ook Hettes met de verkoop van Linux computers is gestopt.

Hettes heeft op http://www.hettes.nl/hettes-stopt aangegeven waarom ze zijn gestopt.

Er is door Hettes nog een handtekeningen actie gestart waarvan het de bedoeling was dat deze handtekeningen zouden leiden tot een petitie richting de 2e kamer. Ik heb contact gehad met Hettes en begrepen dat er circa 250 handtekeningen zijn opgehaald maar dat omwille van persoonlijke omstandigheden er geen verdere actie op is ondernomen.

In principe is het mogelijk dat Hettes alle aangemelde sympathisanten aanschrijft om ze te informeren dat iemand anders de opgehaalde e-mailadressen wil gebruiken om er een petitie vorm en inhoud mee te geven.

Een petitie heeft echter alleen zin als er een goede beschrijving komt van wie er wordt vertegenwoordigd (WIJ), met daarbij een opsomming van feiten die samen het probleem beschrijven (CONSTATEREN) en een eis die gerealiseerd moet worden (VERZOEKEN).

Ik wil hier graag weten hoe jullie daar over denken. Is daar belangstelling voor? En is het probleem zoals geschetst ook aanwezig?

Zo worden er volgens mij bij Paradigit nog computers verkocht (geen A merken) zonder OS. En Dell verkoopt zelfs een laptop met Ubuntu. Deze feiten weerleggen mijns inziens overigens niet de constatering dat er wel degelijk sprake is van machtsmisbruik kan zijn vanuit Microsoft die wederverkopers van hardware ‘dwingt’ om uitsluitend hardware te verkopen met daarop hun software voor geïnstalleerd.

Kortom..hoe denken jullie hierover?

22 gedachten over “Computers kopen zonder besturingssysteem”

 1. Hoi J.

  het probleem met losse computers (zoals bij Paradigit) is, date je niet weet of alle componenten in de computer allemaal werken met / ondex linux. Dat probleem komt nog meer om de hoek bij notebooks. Een tiener (in de eerste helft van het tiental) wilde laatst van zijn eigen gespaarde geld een notebook kopen, liefst met linux want daar is hij mee opgegroeid en vindt dat ook beter dan iets anders. Maar ja wat kan je kopen voor een klein bedrag en hoe weet je zeker dat linux daar goed op werkt?? Het is dus geen barebone notebook geworden, maar een Google notebook… Volgens mij demonstreert dit het probleem wel aardig…

 2. Ik las op G+ dat het nog verder bemoeilijkt gaat worden, door de fastboot optie die door Microsoft afgedwongen wordt.

  In het kort: om fastboot mogelijk te maken wordt de USB initialisatie tijdens het booten niet gedaan, echter vanuit win8 kun je tijdens het afsluiten ervoor kiezen om in de uefi boot manager te starten na reboot. Het punt is dan:
  1: Je kunt geen linux installeren zonder eerst windows te installeren. (Na aanschaf van een nieuwe machine kun je pas in de uefi bootmanager komen na het volledig booten van windows 8, dus na het installeren en dus na het accepteren van de gebruikersovereenkomst..) Dus een refund, die kun je op voorhand al op je buik schrijven lijkt mij.
  2: Linux moet die optie ook (gaan) ondersteunen, anders kun je nooit meer in je uefi bootmanager komen.

  Fastbooten is de bom, maar dit levert wel wat problemen op lijkt mij. Verder is het een goed initiatief, gebruikers moeten kunnen blijven kiezen vind ik.

 3. Ik ben sowieso een een groot aanhanger van vrijheid in keuze.
  Ik mag graag Linux gebruiken, maar daar gaat het me niet eens om
  De totale integratie van enkele grote bedrijven in de samenleving is een bedreiging.
  Mijn zoon moet powerpoints maken mag niet afgeleverd worden in ODF, we praten nog maar over de basis school!!!
  Werkstuk moet afgeleverd worden in Word format, PDF wordt niet geaccepteerd.

  Verder schijn je ook al niemand meer te wezen als je geen Facebook hebt, want op verschillende websites kan je alleen maar komen met een facebook login, laat staan diverse apps voor op een I(product).

  Plaats je een foto van je zoon of dochter op facebook die afgelopen zomer is gemaakt bij het zwembad wordt je al bijna geblokkeerd wegens pornografie. Omdat je de fatsoens normen van de USA overschrijd.

  Btw dit alles schrijf ik nu op een Acer laptop (E1-531) waar ook al met normaal fatsoen geen linux op te installeren valt, alleen met kunstgrepen.

  1. Volkomen mee eens en je houdt me alert. Ben blij dat anderen dit ook zien.

 4. Ik gebruik al 7 jaar uitsluitend Linux op meerde computers, vanzelfsprekend zou ik het prettig vinden een keuze te hebben wat het OS betreft.

 5. Ik woon op loopafstand van een klein computerwinkeltje waar ze zeggen computers zonder besturingssysteem te verkopen. Ga ik zeker proberen als ik een nieuwe PC ga kopen.

 6. Dirk Jan van der Wal

  Hallo Jos,

  Ik ben erg voor keuzevrijheid en die vrijheid is er op dit moment niet of nauwelijks. Op dit moment gebruik ik al een aantal jaren dezelfde hardware met Ubuntu als OS. Zo heb ik dat helaas niet kunnen kopen. De keuze in machines zonder OS of met Ubuntu geïnstalleerd was (en is) beperkt. Dat maakt het lastig want ik stel niet alleen eisen aan mijn OS maar ook aan de hardware. Ik heb dus maar een apparaat met Windows7 gekocht en dat er af gegooid. Overigens alleen nadat ik de essentiële zaken in de winkel had getest met een LiveUSB.

  Met alle nieuwe trucs qua secure boot en UEFI zie ik mezelf nog niet zo snel dat herhalen als mijn spulletjes aan vervanging toe zijn, als ik het niet vooraf kan testen begin ik er niet aan. Ik volg dan ook met interesse de ontwikkelingen bij o.a. System76, Dell en Asus.

  Ik denk wel dat er een niche is die voor een hardware leverancier interessant is. Om daarin succesvol te zijn zul je wel een behoorlijke omzet moeten halen. Pas bij grotere getallen wordt het voor producenten aantrekkelijk om voor jou te bouwen, pas bij grotere aantallen kun je voldoende schaalvoordeel halen om tegen concurrerende prijzen te verkopen. Dat vraagt bijna dat je als leverancier in staat moet zijn om wereldwijd te leveren en te ondersteunen. Iets waar Dell goed in is. Anders blijf je mensen houden die de door mij gebruikte weg bewandelen (mea culpa). Ik denk dat dat op de achtergrond dat ook de reden is waarom een Hettes en Linuxcomputers.nl het niet redden: de afzetmarkt in het Nederlands taalgebied is te klein om brood op de plank te hebben.

  Dus ja, ik steun zeker die petitie maar zou het dan in willen steken op Europees niveau, je maakt dan meer kans. Onze Neelie is al behoorlijk kritisch op de MS’en en Googles van deze wereld.

  1. Hallo Dirk Jan, bedankt voor je reactie. Op de facebookpagina van nllgg (https://www.facebook.com/groups/nllgg/) staat een zeer levendige draad van bijna 200 reacties. Daaronder ook een reactie van Andries Filmer van Linuxcomputers. Die wil ik je niet onthouden: http://andries.filmer.nl/kb/Open-source-besturingssysteem-op-een-laptop-is-duurder/163.

   Ook de reactie van Eric Hensema wees in die richting want hij schreef:

   Met Microsoft heeft het niets te maken. Microsoft vraagt gewoon geld voor zijn OS en dwingt niemand. Het heeft te maken met de crapware die meekomt met een nieuwe PC. Fabrikanten van bijvoorbeeld virusscanners betalen PC-bouwers voor het meeleveren van een gratis proefversie van hun software. Er wordt zelfs zó veel betaald, dat de kosten van Windows negatief worden voor een PC-bouwer. Technisch is het dus prima mogelijk om een PC zonder OS te leveren. Economisch daarentegen niet. Je prijst jezelf uit de markt.

   Helaas heb ik nooit meer een reactie van Hettes mogen ontvangen.

   Ik beraad mij nog op de te nemen stap. Ik denk overigens dat ‘onze zaak’ breed gedragen moet worden en daarom zie ik het liefst een initiatief via een vereniging als NLLGG of anders de HCC of soortgelijk.

   Ik begrijp je Europese voorkeur maar dan heb je meteen het probleem dat de stelling niet meer gaat kloppen. Want er zijn in Europa wel degelijk fabrikanten die hardware zonder OS of met Ubuntu uitleveren. De vraag moet dus zijn of een ‘dunne spoeling’ wel een gerechtvaardigde handicap is voor een Europese (of Nederlandse) stellingname.

   1. ik dacht dat koppel verkoop niet mocht van europa
    microsoft en apple denk ik wel
    want ik zie die hele handel in os besturingen los
    te koppelen van de verkoop , dan kan iedereen
    zelf bepalen wat hij er op kan zetten.
    helaas is microsoft toch weer bezig de hele
    handel naar zich toe te trekken met diverse
    dingen in de boot toe te passen.
    trouwens waarom moet ik met de hele kudde meegaan
    ik heb vroeger met unix gewerkt en dat was een
    besturings syteem wat deed wat ik wilde,
    windows daarentegen je moest doen wat windows wilde
    wat je deed.
    trouwens kort geleden een apple geformatteerd en er ubuntu
    op gezet het werkte allemaal, het is immers ook linux gestuurd

    het grote probleem is echter dat iedereen met een windows
    computer bang is om een ander besturings systeem te
    proberen omdat men al blij is dat hij het doet.

    kort geleden nog iemand geholpen vista op zijn pc
    sinds het begin alleen maar problemen gehad.
    dan deed de printer het niet dan weer de scanner enz.
    laatst fedora er op gezet en alles werkte.
    wat schetste mijn verbazing, hij heeft zelf vista eraf gegooid
    microsoft is volgens mij voor de verkoop niet voor gebruik.

    ziezo dat moest ik even kwijt

    j.molenaar

 7. Op de NLLGG Facebook pagina heb ik tenslotte deze opmerking geplaatst.

  Tsja 😉 Het is allemaal begonnen met een verzoek om een artikel te schrijven n.a.v. van het feit dat er bij Hettes geen computers met Linux meer worden verkocht. Ik heb keurig contact met Hettes gezocht, medewerking gevraagd en toegezegd gekregen maar nooit meer wat gehoord.

  Uit de overvloed van reacties komen meerdere signalen naar voren. Persoonlijk vind ik de reactie van Andries Filmer (http://andries.filmer.nl/kb/Open-source-besturingssysteem-op-een-laptop-is-duurder/163) en een reactie van Eric Hensema wel erg overtuigend klinken.

  Je zou dat kunnen samenvatten door te stellen dat het uiteindelijk allemaal draait om het meest rendabele verkoopmodel. De standaard aanwezige Microsoft OEM wordt vergezeld van meerdere aanbiedingen (antivirus, grafische programma’s etc.) waardoor het voor een fabrikant ook niet makkelijk is om evenuteel aanwezige voorkeur voor Linux boven de portemonee te houden. Nog los van de vraag of er ook een markt is voor dit soort computers.

  Daarbij de constatering dat er wel degelijk computers worden aangeboden zonder OS én het feit dat Dell zelfs in Nederland een 1e klas (maar duurdere) laptop met Ubuntu verkoopt. Europees zijn er meer aanbieders zoals system7 die zelfs al met Haswell configuraties aan komen zetten.

  Als ik dat allemaal overzie dan moet ik een inschatting maken. Een inschatting of een petitie (want dat was het idee) om computers mét Linux óf desnoods zónder OS beschikbaar te maken voor de consument. We krijgen dan wat we willen maar dan moeten we wel meer willen betalen? Dat lijkt mij niet zinvol.

  Natuurlijk zit er ergens een oneerlijk element in de bestaande marktwerking. Maar het is ook een keuze van de OSS wereld om zich zó te versnipperen dat er eigenlijk geen vuist gemaakt kan worden. En de vrijheid en kwaliteit van ‘ons´ OS maakt samenwerking met ‘crapware’ aanbieders ongeloofwaardig en daarmee zakelijk onbestaanbaar.

  Het gevoel bekruipt mij dat ‘wij’ ons graag als Calimero gedragen. Ken je die nog? “Het is niet eerlijk, zij zijn groot en ik is klein”. We moeten mogelijk geen petitie schrijven richting de grote jongens. Maar juist naar die vele kuikens in het veld. Als we willen meespelen dan moeten we daar eens wat voor doen.

  1. Wanneer je als consument zorgen hebt over de dominantie van gesloten systemen van “de grote drie”, die standaard op computerapparatuur worden meegeleverd, is het misschien toch raadzaam om een petitie aan het Europees Parlement te richten.
   De kans dat er aandacht aan de petitie wordt besteed is denk ik erg klein. Ik heb begrepen dat het parlement zich laat informeren door lobby groepen, die het commerciele belang van het werkgevers moeten verdedigen.

   Toch lijkt het me toe dat een petitie de enige democratische weg is voor Europa om de vrije keuze aan de consument voor een besturingssysteem onder de aandacht te brengen.

   Er is momenteel een petitie gericht aan het EP:
   https://petities.nl/petitions/computers-moeten-zonder-besturingssysteem-worden-verkocht?locale=en

 8. Jos, kom via een link op Facebook op dit artikel terecht. Interessante info die aansluit bij mijn ervaringen. Ik wil je graag meegeven wat ik uiteindelijk heb gedaan na een zoektocht naar een moderne laptop zonder Windows.

  Uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij de Amerikaanse fabrikant System76. Zij bieden een aantal basis systemen aan die je verder kunt configureren met processors, intern geheugen en extern geheugen.

  Mijn laptop is gebouwd op basis van de Gazelle Professional met een Intel® Core™ i7-3630QM CPU @ 2.40GHz × 8 processor, 16Gb intern geheugen en een 750Gb harddisk (zonder SSD mix). Inclusief verzendkosten kwam dat op een kleine EUR1100 (excl. ongeveer EUR300 aan douanekosten). Inmiddels draai ik de nieuwste versie van Ubuntu en heb ik, helaas, voor een aantal projecten Windows8 in een virtual draaien zonder problemen.

  Dit is mijn laptop voor zowel het dagelijkse productie werk als video bewerkingstation (met OpenShot videosoftware) als laptop voor presentaties en demo’s.

  mvg
  Nico

 9. Het is ongehoord dat Microsoft de hele handel controleerd terwijl ze een minderwaardig en onbetrouwbaar systeem verkopen dat in veel gevallen niet eens in staat is zijn updates uit te voeren zonder dat je computer crasht. Denken ze nu echt dat dit gaat blijven duren? Vandaag wilde ik mijn belasting aangifte doen via de computer en nu ben ik al meer dan een uur naar een Windows update loop aan het kijken. Dit is gewoon te frustrerend voor woorden zeker als je aantal uren gaat optellen die je zo al verscheten hebt.

 10. Voor iedereen die op zoek is naar een laptop (of PC) zonder Windows. In Duitsland leveren de Acers, Lenovo’s en Asussen van deze wereld wel volop PC’s zonder OS. Het kan dus wel (door de overheid gedwongen?). En ze zijn ook nog eens significant goedkoper dan met Windows. Gewoon bestellen bij b.v http://www.computeruniverse.net/. Het toetsenbord is over het algemeen gemakkelijk te vervangen en te vinden via verschillende EBay verkopers uit het Oosten voor een paar tientjes. Als je een beetje oplet ben je zo in totaal voor laptop en toetsenbord inclusief verzendkosten ruim 100 euro minder kwijt dan wanneer je er een in Nederland besteld exclusief verzendkosten.

 11. Ik zie dit bericht nu pas.

  Computers zonder windows zijn al jaren te koop, ook nu nog, bv bij BTO, Alternate en ik dacht computerstunt.

  De paar zaken die computers / laptops met Linux voorgeïnstalleerd verkocht werden zijn er mede door Linux gebruikers er mee gestopt.
  Vooral op ubuntu.nl werd er altijd al maar gezeken dat computers met Linux / ubuntu voorgeïnstalleerd veels te duur waren.
  Tja, principes hebben een prijskaartje …..
  De desktops die OS4Free verkocht waren iig niet duurder dan de standaard windows bak van een standaard dozenschuiver.

 12. Ik vond het ook altijd al onacceptabel om altijd afhankelijk te zijn van bepaalde software. Daarom is SnaakSystems gestart. Op deze webshop kunnen bezoekers (eindelijk) een laptop, all-in-one pc óf desktop pc kopen zonder os (besturingssysteem) of met Ubuntu (GNU/Linux).

 13. Het is europees geregeld dat er computers zonder OS in ieder eu land verkrijgbaar moeten zijn,maar als iedereen er eentje koopt met windouws en zich er niet effe in verdiept want het is ja zo gemakkelijk en men heeft ja geen geduld meer heden ten dage.en het mot ja het modernste zijn omdat men anders denkt dat men uitgelachen wordt.Ben zelf al wat ouder maar door zelf studie er achter gekomen hoe of zo een en ander werkt en het is best mogelijk om zelf een computer uit de benodigde componenten samen te stellen(een weekend niet naar de kroeg of zuipen en men heeft de benodigde tijd reeds bij mekaar)Ben zelf in 2008 als digibeet begonnen en nooit computer les gehad maar als ik nu zie wat er door mij in mekaar word geknutseld vind ik dat de zogenaamde deskundigen het wat rustiger aan moeten doen zodat ze ook beter begrijpen waar of ze mee bezig zijn wand rustig en gestaag gaat sneller als gejaag. Wat dat qw boot aangaat zodat de computer snel opstart(windows instelling) is niks ander dan dat hij een gedeelte van controles hardware overslaat tijdens opstarten,maar ja men heeft ja geen tijd.normaal opstarten met controle heeft wel voordelen omdat als er wat niet in orde is(b.v. HDD stuk) de computer er mee stopt en wat zeggen nu die paar seconden.
  Heb dus zelf al die jaren met linux gewerkt wand met windows heb ik zo het idee dat bij het opstarten er een mes tevoorschijn komt richting strotje en er gezegd word : betalen betalen (symbool linux,van boven af gezien drie mensen die mekaars handen op schouders leggen en zeggen, we helpen mekaar)toch wat verschil.Trouwen ca 95% van de mensen die bij google werken gebruiken linux,is daar trouwens dringend door de leiding aanbevolen en als je verder ziet wat alles op linux systemen draai dan vraag je je af waarom er nog zoveel mensen zijn die thuis windows hebben(misschien gemakzucht/dommigheid) De regering in nieuw zeeland is enige jaren geleden volledig over gestapt op linux met onderanderen de reden :we zijn niet langer van plan om die criminelen in amerika 1,5 miljart per jaar te betalen.Der is wel een poging geweest van mikrosoft om de fabrikanten van computers (bijna met mes op strotje )hun producten zo te maken dat het alleen met mikrosoft zou werken maar dat is die….. niet gelukt,gelukkig maar. conklusie oogjes en oortje open rustig nadenken en een chipskastje bouwen naar eigen behoefte,leerje ook van.wil je linux uitproberen dan kan dat eventueel op een wat oudere computer die toch in de hoek staat te niksen wand linux draai op oude brikken vrij goed wand het is ca 1.1 gb groot (ubuntu 14.04)geen virus scanner nodig,defragmenteren ook al niet nodig,houd zich zelf schoon,kost niks,veel programmas vrij verkrijgbaar via software centrum,updaten wanneer het jou uitkomt
  Mijn huidige computer HP pro desk 500 gb HDD amd cpu qwadcore geen extra gr kaart 4 gb werkgeheugen en dat is voor huis tuin en keuken gebruik ruim voldoende (gekocht nieuw voor ca €240 bij een duits bedrijf via internet(bestelling gedaan met de toenmalige chipskast fujitsu siemens cenick 600 met nog een pentium 4 bouwjaar ca 2003 gekocht voor €50.00 zonder os,zat nog een sevice stikker op van oce en daar 2 jaar mee gewerkt,deze was dus wel niet de snelste maar deed het prima(weg gedaan/buiten gebruik omdat ik met cad tekenigen ben begonnen)Heeft dit jaar nog ca 2 maanden bij een broer gedraaid wand die wou overstappen van windows naar linux,kon dus mooi er op oefenen.

 14. Beste,
  Bij ons kan u Computers en Laptops kopen zonder Windows Licentie, wij verkopen computers, laptops en tablets met Linux op voorgeïnstalleerd. Geen Windows nodig = geen Windows Licentie kopen.
  Meer info op onze website : http://www.linuxcomputers.be
  Linuxcomputers.be (FD-Computers)
  Engelstraat 26
  8480 Ichtegem
  Tel: +32(0)51/771406

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven