Notificaties op een dual screen computer

Als je met twee of meer schermen werkt dan worden de notificaties standaard op het meest rechter scherm vertoond. Dat is erg lastig want daardoor vallen ze niet op als je werkt op het meest linker scherm. Formeel is het een bug (bug #331369) maar er is een oplossing voorhanden.

Installeer (indien nodig) dconf-tools en start vervolgens als gebruiker dconf-editor op in je terminal. Navigeer daarin naar Apps > notify-osd en verander de default waarde achter “multihead mode naar focus folow.

(alternatief: gsettings set com.canonical.notify-osd multihead-mode focus-follow) Test met notify-send test

Even opnieuw inloggen en het probleem is opgelost.

Conky naar je linker scherm?

Mocht je ook conky gebruiken dan is het ook mogelijk om die output standaard op je linker scherm te krijgen. Open daarvoor je .conkyrc script en zoek naar

# Gap between borders of screen and text
gap_x 5
gap_y 200

Bij mij stond conky dus ingesteld op 5 pixels van de rechterkant en dat is bij twee schermen rechts van het rechter scherm. Door nu de gap_x aan te passen naar een andere pixelpositie  komt conky keurig terecht op de gewenste plek. Met mijn schermen en resolutie werd dat gap_x 1925 en het resultaat is dan zichtbaar zoals hieronder is te zien op het plaatje.

4 gedachten over “Notificaties op een dual screen computer”

  1. Zie ik dat nou goed, heb je twee verschillende wallpapers op een dual screen machine? Zoja… Euhm…. Hoe? 🙂

  2. Ja..leuk he. Maar het eigenlijk maar 1 wallpaper hoor. Je hebt dan wel een wallpaper nodig in de juiste resolutie. In mijn geval..2 x 1920×1080 oftewel een wallpaper van 3840×1080. Die zijn gewoon te vinden. Eenmaal ingesteld kies je in de (Gnome) Uiterlijk, achtergrond niet voor “Tegels, Zoom, Centreren, maar voor “Omspannen”.

  3. Ah, das een nozele oplossing! Alleen heb ik twee verschillende monitoren, en thuis weer een andere, dat wordt een hoop gepuzzel ben ik bang.

  4. of gebruik KDE4.x .. deze kan perfect meerdere backgrounds ..een per scherm.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven