osscomputers – Lets use open source

Een prachtig initiatief is live gegaan: http://osscomputers.nl/.

Via deze organisatie (een stichting zonder beoogd winstoogmerk) kan je voor zeer schappelijke prijzen een computer kopen die is voorzien van een GNU/Linux besturingssysteem (Ubuntu) én applicaties.

De stichting ossComputers heeft als doel het vergroten van de bekendheid van “open source software” een heeft geen winstdoelstelling. Omdat veel mensen denken dat het ingewikkeld is om een besturingssysteem te installeren doen wij dat en bieden de computers kostendekkend aan. De eventuele winst die gemaakt wordt besteden we weer aan het promoten van “open source software”.

De stichting is op 13 juli 2011 opgericht door Andries Filmer. Hij is sinds 1996 actief met internet applicaties en de besturingsystemen FreeBSD en Gnu/Linux (Debian en Ubuntu). Doordat hij een groot voorstander is van Free- en Opensource Software (FOSS) heeft hij de stichting opgericht om bovenstaande punten te verwezenlijken.

Ik neem mijn pet af voor Andries en buig diep voor hem. Heel erg diep! Grote klasse.

5 gedachten over “osscomputers – Lets use open source”

 1. Leuk initiatief, maar de site bevat wat foutjes. Zowel bij de basislaptop als de pluslaptop staat bijvoorbeeld bovenaan de pagina een andere beeldschermgrootte dan onderaan bij de specificaties.

 2. Ruim twee jaar geleden schakelde ik over naar Linux, want van Windows werd ik gillend gek. In Engeland, waar ik woon, is een organisatie als OSS echter niet te vinden. Ik vind dit dus een prima initiatief.

  Wellicht valt ook te overwegen om een Engelstalige versie van de website te lanceren. Ik weet zeker dat die veel belangstelling zal wekken.

  Het onderstaande las ik toen ik ee kijkje op de OSS-website nam:
  “Er zijn in Nederland nog geen (fysieke) winkels die zich volledig richten op OSS. Er zijn wel winkels die OSS “er naast” aanbieden, maar er bestaan geen winkels met gespecialiseerde medewerkers die advies en hulp bieden over OSS.”

  Dat is dus niet juist, verrassend maar waar: winkels met gespecialiseerde medewerkers die advies en hulp bieden over OSS zijn er namelijk WEL! In Nederland bestaat er tenminste eentje: Hettes in Breukelen – een computerzaak die zich uitsluitend richt op Open Source, en derhalve volgens mij uniek is op deze aardkloot, tot nog toe. Ik kan tenminste geen enkele andere vinden, noch in Nederland, noch over de grens.

  Hettes heeft ook een website: even goegelen, en voila! En omdat jullie toch al van plan waren om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om een echte OSS-winkel van de grond te krijgen, lijkt het mij zeker geen slecht idee om contact op te nemen.

 3. Hallo Peter,

  Volgens mij is Hettes alleen een webwinkel en geen ‘fysieke’ winkel.
  Op de pagina ‘Over ons’ bij http://hettes.nl/ staat:

  Welkom op Hettes, onderdeel van Zoekkey Nederland. Hettes is de webwinkel waar u computers (netbooks, laptops en desktops) met Ubuntu kunt bestellen.

Reacties zijn gesloten.