Rip een DVD

Er bestaan verschillende applicaties om een dvd te rippen en/of om te zetten naar een ander formaat. Denk b.v. aan AcidRip, dvd::rip of Thoggen.Die programma’s hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Ieder zijn eigen smaak.

Mocht je echter nog op zoek zijn naar een geschikte applicatie dan is het goed om ook de mogelijkheden van OGMRip in ogenschouw te nemen.

Ten eerste omdat OGMRip alles in huis heeft om de klus te klaren.

OGMRip is an application and a set of libraries for ripping and encoding DVD into AVI, OGM MP4 or Matroska files using a wide variety of codecs. It relies on mplayer, mencoder, ogmtools, mkvtoolnix, oggenc, lame and faac to perform its tasks. OGMRip transcodes from DVD or files.

 

Features:

 • outputs ogm, avi, mp4 or matroska files
 • calculates video bitrate for a given filesize
 • calculates cropping parameters and scaling factors
 • supports multiple audio and subtitles streams encoding
 • lots of codecs (vorbis, mp3, pcm, ac3, dts, aac, xvid, lavc, x264, theora)
 • uses maximum quality codec switches
 • rips contiguous chapters .

Wat het programma erg aantrekkelijk maakt zijn de voorgebakken profielen. Je kan daarmee een dvd heel eenvoudig omzetten naar een formaat dat geschikt is voor bijna elk denkbaar apparaat.

In eerste instantie lijkt het alsof er weinig instellingen gemaakt kunnen worden. Niets is minder waar overigens, die mogelijkheden komen pas in beeld als het nodig is. Daardoor is het programma veel makkelijker te gebruiken zonder te hoeven beknibbelen op haar mogelijkheden.

Dit programma is dus perfect om te gebruiken. En het is specifiek gemaakt voor onder de Gnome desktop.

The GUI features a clean HIG-compliant GNOME 2 interface and tries to minimize as much as possible esoteric settings

Als je eenvoudig een een dvd wil overzetten naar b.v. je Nokia smartphone, je iPhone, Blackberry of PsP dan is OGMRip een logische keuze.

6 gedachten over “Rip een DVD”

 1. Ik was ’toevallig’ ook net een aantal rip programmas aan het bekijken. OGMRip had ik nog niet geprobeerd, dus ik heb het ook nog maar even geïnstalleerd en bekeken. Het ziet er inderdaad ook erg bruikbaar uit. Ik wil nog wel eens dvd’s rippen waarop meerdere afleveringen staan (van een serie bijvoorbeeld). Helaas geeft OGMRip dan alleen de mogelijkheid om één van titels te rippen en niet allemaal achter elkaar. Thoggen doet dat beter, maar die heeft weer slechts één output format: OGV. Bovendien is het (nog) niet in staat om ondertitels mee te nemen. Acidrip en dvd::rip zijn weer complexer en minder intuïtief. Kortom, het is per situatie afhankelijk welk programma voor mij het lekkerste werkt.

  Om de geripte video’s te bewerken gebruik ik meestal Avidemux. Dit is een fijn programma, maar deze kan geen ogg media aan! Verbazingwekkend. Ik heb daarom een keer gekeken naar Lives. Is ook de moeite waard om een keer naar te kijken.

 2. Ik heb wel wat testjes gedaan met OGMRip, maar die verliepen toch niet zo best. Ik ben een kwaliteits-freak, dus ik probeerde om een DVD te converteren naar hoogste kwaliteit x264, met audio op ‘copy’ stand (waarbij ik er dus van uit ging dat de originele audio hiermee ongemoeid zou worden gelaten). Resultaat:
  Een compleet vanaf de zijkanten ingedrukt plaatje met zwarte balken links en rechts, en mono 8 bit geluid op 11 KHz. Kortom – fail.

  Ik rip DVD’s nu maar door een willekeurig afspeelprogramma te pakken, deze op pauze te zetten en vervolgens met dd de complete DVD te imagen naar een ISO bestand. Comprimeren komt dan later wel.

 3. Handbrake werkt inderdaad prettig. Het doet precies wat het moet doen. Merkwaardig dat het niet in ergens in een repo zit.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven