Install VMware server 1.07 – Ubuntu Hardy AMD64

Op 28 augustus is VMware Server versie 1.07 verschenen. Zou dat ook werken onder Ubuntu Hardy Heron met een AMD64 bits architectuur? De hoogste tijd dus voor een test. En daarvoor gebruik ik dan naast VMware Server een iso bestand van Ubuntu JeOS. (overigens werkt deze werkwijze ook voor een 32 bits versie van Ubuntu)

Voor het installeren van VMware server moet je natuurlijk eerst hun binary .tar.gz downloaden. Zorg er dan ook voor dat je een gratis serial nummer verkrijgt want anders gaat het niet werken. Eenmaal gedownload pak je dat bestand uit naar b.v. je persoonlijke map. (uitpakken gaat vanzelf met “Archiefbeheer” als je dubbelklikt op dat bestand). Er verschijnt dan een nieuwe map met de naam /vmware-server-distrib

Voordat je dan de installatie routine opstart moet je Ubuntu mogelijk nog iets verder aankleden. Zou je dat niet doen dan gaat het wederom niet werken. Maar het is niet zo moeilijk. Je geeft in een terminal het volgende commando en je kan beginnen:

sudo apt-get install build-essential linux-headers-`uname -r` xinetd

Je gaat vervolgens naar de map /vmware-server-distrib en opent daarbinnen een terminal. Vervolgens geef je het commando:

sudo ./vmware-install.pl

Er komen dan een hoop vragen voorbij die je allemaal met enter kan bevestigen. De default opties zijn namelijk goed. Er komt dan ook nog een scherm voorbij waarin je het licentienummer moet intikken. Eenmaal klaar staat vmware server in je (Gnome) menu onder Toepassingen-Systeemgereedschappen. Om er vervolgens achter te komen dat het …niet werkt.

Ook daar is een simpele oplossing voor. In een terminal voer je volgende opdrachten in:

sudo ln -sf /usr/lib/gcc/i486-linux-gnu/4.2.3/libgcc_s.so /usr/lib/vmware/lib/libgcc_s.so.1/libgcc_s.so.1

en

sudo ln -sf /usr/lib/libpng12.so.0 /usr/lib/vmware/lib/libpng12.so.0/libpng12.so.0

En vanaf dat moment werkt het (althans bij mij) als een speer.

VMware - JeOS onder Ubuntu Hardy AMD64
VMware - JeOS onder Ubuntu Hardy AMD64
Ubuntu JeOS draait onder VMware server 1.07
Ubuntu JeOS draait onder VMware server 1.07

3 reacties op “Install VMware server 1.07 – Ubuntu Hardy AMD64”

 1. Overigens is VirtualBox ook vernieuwd en staat versie 2.0 nu klaar op hun website. Daar draait Ubuntu JeOS ook onder. Maar je moet nog wat extra kunstgrepen uitvoeren om bridged networking te verkrijgen. Standaard staat Virtualbox met NAT ingesteld. Een gewone server install lukt overigens niet omdat je dan eerst een andere kernel moet regelen. Kan wel, maar tegen die tijd was ik al overgestapt naar VMware.

 2. Goede uitleg, echter om de installatie goed te laten verlopen moest ik ook de volgende 2 pakketjes installeren.

  libssl-dev
  ia32-libs

  Door het volgende commando te gebruiken kun je dit doen.

  sudo apt-get install libssl-dev ia32-libs

 3. Rob schreef:

  Goede uitleg, echter om de installatie goed te laten verlopen moest ik ook de volgende 2 pakketjes installeren.

  libssl-dev
  ia32-libs

  Die bestanden worden bij mij meteen opgehaald als ik op mijn (AMD64) computer na een verse install de restricted packages ophaal (metapackage met java, flash, mstcorefonts etc. etc.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top