Review: Ubuntu Intrepid Ibex (Beta).

Update: lees ook de (uitstekende) ervaringen met de 32 bits versie van deze beta)

Nu de beta van Ubuntu 8.10 is verschenen wordt het voor Digiplace de hoogste tijd om de overstap alvast te wagen. Zoals gebruikelijk doe ik dat met een schone installatie. Ook dit keer maak ik gebruik van de 64 bits uitvoering omdat mijn ikbenstil Ubuntu PC is voorzien van een AMD Athlon Dual Core 4600+ processor.

Installatie:

De installatie routine is niet echt veranderd ten opzichte van de vorige versie. Wat wel opvalt is dat de grafische presentatie is verbeterd bij het onderdeel partitioneren. Of het ook functioneel verbeterd is vraag ik mij af, maar de algehele indruk is zonder meer erg fraai. Na een succesvolle installatie volgt de 1e boot en dan valt op dat er veel foutmeldingen zichtbaar zijn die melding maken van een mogelijk probleem met een USB device. Ik vermoed dat Ubuntu op dat moment nog problemen heeft met het identificeren van mijn ingebouwde cardreader (na het updaten van Ubuntu zijn deze foutmeldingen overigens weer verdwenen). Gelukkig wordt het bootproces niet onderbroken en presenteert Ubuntu zich met een nieuw en werkelijk prachtig GDM openingsscherm.

De desktop:

Die goede presentatie wordt vervolgd als je eenmaal bent ingelogd. Er is een nieuw wallpaper gekomen en die is zonder meer een aanwinst in combinatie met het Ubuntu Human theme (daarover later meer).

Nieuwe wallpaper
Nieuwe wallpaper

Wat ook opvalt  is een melding dat er sprake is van “incomplete Languages support”. Ik werk met de Nederlandse versie van Ubuntu en je wordt meteen geïnformeerd dat je de overige taal bestanden nog moet downloaden. Als je niet meteen kiest voor deze mogelijkheid dan kan je dat later alsnog doen vanuit het menu (Systeem, Beheer, Languagesupport).

Language support
Language support

Wat ook meteen opvalt is de aanwezigheid van de “switch user applet”. Hier mee kan je niet alleen je systeem uitzetten of in slaap laten vallen, maar je kan ook snel van gebruiker wisselen. De daarin aanwezige gastsessie is een nieuwe feature van Gnome.

Wissel van gebruiker
Wissel van gebruiker

Mijn wifi USB adapter van 3Com (zie hier de specs) werkt niet alleen fantastisch (zonder configuratie gedoe), voor het eerst kan ik ook de signaalsterkte goed aflezen vanuit de Network Manager applet.

Netwerkmanager
Netwerkmanager

VPN ondersteuning is nu standaard aanwezig!

Er zijn nog veel meer nieuwe features aanwezig en die zijn grotendeels te danken aan Gnome. Voor een mooi overzicht kan ik daarvoor verwijzen naar de release notes van Gnome 2.24. Voor dit moment is het veel interessanter om te beoordelen of mijn desktop is veranderd ten opzichte van Ubuntu 8.04.1

En daar hapert mijn verhaal een beetje. Het is eigenlijk nog te vroeg om daar een duidelijk antwoord op te geven. Maar mijn gevoel zegt mij dat de verschillen niet zo schokkend zijn. Het ziet er grafisch weer iets beter uit, maar uiteindelijk kies je toch je eigen wallpaper, theme en iconset uit. Nieuwe features zoals voormelde VPN (of Encrypted Privat directory) zijn niet voor iedereen noodzakelijk te noemen. Ook de mogelijkheid om tabs te verkrijgen onder Nautilus is niet iets waar ik persoonlijk op zat te wachten.

Ik heb liever een goed werkende flash ondersteuning en een correct ingestelde Pulseaudio configuratie met daarbij de standaard hulpmiddelen die je daarvan zou verwachten. Helaas is dat in de beta nog niet goed geregeld. Mogelijk dat het met de 32 bits versie wel beter gaat maar onder de 64 bits versie werkt met name Flash dramatisch. Gelukkig wordt er hard aan gewerkt en zijn er simpele oplossingen om het goed te krijgen.

Mijn ervaring is dat het installeren van Adblock Plus onder Firefox naast het installeren van libflashsupport voldoende is om de meeste crashes te voorkomen. Helaas zie je dan niet meer mijn google advertenties op Digiplace maar dan moet je maar kiezen voor het uitschakelen van Adblock Plus op Digiplace 🙂

Een andere ergenis (voor zover dat mag bij een beta) is een storende fout bij het Human thema. Onder Metacity werkt het prima, maar als je gebruik maakt van Compiz dan flikkert het venster naar compleet wit en zijn de knoppen niet meer zichtbaar. Dat probleem ligt volgens mij specifiek bij het Human theme want met b.v. Clearlook is dat probleem niet aanwezig.

Conclusie:

En dat is natuurlijk een voorlopige conclusie, want het is nog maar een vroege beta van Ubuntu 8.10! Met de komst van Gnome 2.24 zijn er nieuwe mogelijkheden aanwezig. De algehele presentatie is verbeterd en er zijn tal van kleine voordelen merkbaar bij verschillende applicaties.

Toch denk ik dat het gerechtvaardigd is om te concluderen dat het voor veel mensen niet echt nodig is om vanuit Ubuntu 8.04.1 (de zgn. Long Term Support versie) over te stappen. De verschillen zijn te klein en de stabiliteit van Ubuntu 8.04.1 zou wel eens belangrijker kunnen zijn dan de nieuwste features die Intrepid heeft te bieden. Maar de officiele release komt pas eind oktober en Ubuntu een beetje kennende zal het mij niet verbazen als mijn mening alsnog zal worden bijgesteld.

9 gedachten over “Review: Ubuntu Intrepid Ibex (Beta).”

 1. Een erg goede review, zo lees je ze niet vaak – die update voor dat language support-ding had ik bijvoorbeeld nog niets over gelezen.

  Overigens staat hier op de computer van mijn moeder (waar ik op dit moment op zit) nog steeds Ubuntu 7.10 (alweer een jaar oud zeg), en als ik eerlijk ben werkt die ook nog prima…

 2. Ik zou die foutjes even melden op launchpad (compiz), misschien dat het dan in de final versie is opgelost.

 3. Goede review. Ben zelf ook wel benieuwd of ik, naast de nieuwe netwerk manager en natuurlijk tabs in nautilus, nog veel veranderingen ga merken tussen intrepid en hardy. Ik customize mijn thema altijd nogal sterk, o.a. met de netbook-remix pakketten, dus de kleine wijzigingen daarin kunnen me maar beperkt boeien.
  Veel van de nieuwe thema’s die ontwikkeld zijn voor intrepid (maar dus niet of nauwelijks worden gebruikt) zijn ook voor hardy verkrijgbaar via een ppa.
  Voornamelijk hoop ik dat flash nu eindelijk goed gaat werken i.c.m. pulseaudio zodat firefox niet meer constant crasht en natuurlijk hoop ik ook weer dat de nieuwe versie van ubuntu weer minder energie gebruikt en m’n laptop dus langer kan werken op de accu.

 4. Toch denk ik dat het gerechtvaardigd is om te concluderen dat het voor veel mensen niet echt nodig is om vanuit Ubuntu 8.04.1 (de zgn. Long Term Support versie) over te stappen. De verschillen zijn te klein en de stabiliteit van Ubuntu 8.04.1 zou wel eens belangrijker kunnen zijn dan de nieuwste features die Intrepid heeft te bieden.

  Dat zeg je nou wel, maar mijn ervaring is eigenlijk dat de LTS versies van Ubuntu de meest onstabiele zijn. Ik kan me nog herinneren dat Dapper best wel een ramp was, terwijl Edgy veel stabieler was. Zo ook met Hardy.

  Het lijkt wel alsof ze die LTS versies minder goed testen, omdat er toch nog 3 jaar is om alle fouten eruit te patchen.

 5. Ivo schreef:

  Dat zeg je nou wel, maar mijn ervaring is eigenlijk dat de LTS versies van Ubuntu de meest onstabiele zijn.

  Dapper Drake staat bij mij ook niet hoog in het vaandel, maar ik geloof oprecht dat Hardy een heel stuk beter in de steigers staat. Dat gevoel had ik overigens niet bij de introductie van 8.04 maar wel bij de komst van 8.04.1.

 6. Monitor je logs en je ziet letterlijk welke release stabiel is.
  Dapper was een rotsvaste release, en wat mij betreft Hardy Heron ook, echter na de 8.04.1 uitgave. Wel zijn er issue´s wat mij betreft, waaronder pulseaudio, gewoon die schil deactiveren, deinstalleren is niet nodig. Toch lijkt mij de Networkmanager onder Ibex echt beter dan die in vorige releases, een redelijk groot pluspunt. Echter na wat meerwerk werkt het onder Hardy ook allemaal.
  Verder ben ik met Ivo van mening dat ook Edgy de meeste stabiele release is geweest, ik weet het, het is vloeken in de kerk, maar ik deel zijn mening. (Feisty was echt een enorme stap voorwaarts.)
  Weet je wat? Ik sla voor het eerst een release over…

 7. @ Leoquant

  Weet je wat? Ik sla voor het eerst een release over…

  Grappig dat je dat zegt. Ik heb dat ook serieus overwogen. Op mijn tweede machine (in gebruik bij mijn vrouw en kinderen) blijft Ubuntu Hardy wel gewoon staan. Omwille van de voortgang ga ik zelf wel weer mee naar deze nieuwe release. Daar is het ook gewoon te leuk voor. Er voor veel problemen zijn simpele oplossingen voorhanden.

  Binnenkort ga ik overigens via de button “Howto..” een uitgebreid verslag doen van “alle” software die ik default installeer met de daarbij behorende instellingen.

 8. @Jos:

  Ga je in de howto’s gebruik maken van de terminal met bijbehorende code (lees; abracadabra voor osx en windows gebruikers) of probeer je het in de GUI op te lossen? Persoonlijk ben ik namelijk benieuwd of jij dan tegen dingen aanloopt die je in de terminal in een handomdraai hebt gefixt.

 9. @ Oortjes

  Het doet niet zoveel terzake geloof ik. Als ik b.v. laat weten dat ik (en ik noem nu maar wat) standaard “Compiz Fusion Icon” installeer dan is het verder niet zo spannend om te vertellen hoe je dat moet doen.

  Die keuze laat ik aan de lezer. Die kan kiezen voor een “klik en klare” oplossing met Synaptic of zijn of haar voorkeur gebruiken met een terminal.

  Het is aan een ieder om te bepalen welk hulpmiddel hij of zij het prettigste vind. De weg kan verschillen, de uitkomst is hetzelfde. Ik zal dus die bewuste serie daar ook snel melding van maken.

Reacties zijn gesloten.