Ubuntu Intrepid Ibex (8.10) Beta 32 bits

Mijn enthousiasme voor het werken met een 64 bits versie van Ubuntu werd op de proef gesteld door problemen met Adobe Flash. (crashende npviewer.bin) onder de beta van Intrepid.  Ik ben de eerste die roept dat je niet moet zeuren als je met een beta werkt, maar feit blijft dat ook in stabiele versies het gebruik van Flash niet altijd 100% verloopt. Er moeten nou eenmaal kunstgrepen worden toegepast omdat er domweg geen 64 bits versie van Adobe Flash bestaat.

Daarom heb ik de proef op de som genomen om ook weer eens de 32 bits versie te gebruiken. Mijn AMD Athlon Dual Core 4600+ cpu kan daar natuurlijk ook prima mee overweg. En feitelijk gebruik ik geen applicaties die echt voordeel hebben van die 64 bits architectuur.

Zoals ik het nu zie zijn de problemen met Flash drastisch afgenomen, zo niet opgelost! Ik loop natuurlijk ook de kans dat het onder de 64 bits versie gelijkwaardig verloopt, de updates blijven immers binnenstromen. Maar vooralsnog blijf ik even de 32 bits versie gebruiken.

Die updates maken het vooruitzicht op een succesvolle release van Ubuntu 8.10 (eind van deze maand) overigens ook veelbelovend. Zo is F-Spot bijgewerkt naar versie 0.5.0.2, is Gimp naar de langverwachte versie 2.6.1 toegekomen.

Gimp 2.6
Gimp 2.6

Had ik al vermeld dat VLC 0.9.3 ook nu kan worden geïnstalleerd? Dat zijn echt spraakmakende vernieuwingen.

De nieuwe VLC
De nieuwe VLC

Een andere opmerkelijke verbetering is de oplossing van het probleem wat ik had gemeld bij de review van Ubuntu 8.04. Ik kreeg toentertijd geen geluid uit VLC in combinatie met mijn Hauppauge PVR 150 als ik daarvoor naar Rhythmbox had geluisterd. Dat is nu wel het geval! Dat laat zien dat problemen met Pulseaudio lijken te zijn opgelost.

Rhythmbox
Rhythmbox

Ik ben inmiddels (en dat is snel gegaan) wel overtuigd van het succes wat Ubuntu Intrepid Ibex over zich zelf zal afroepen. Er komt (alweer) een nieuwe succesvolle release aan.

9 gedachten over “Ubuntu Intrepid Ibex (8.10) Beta 32 bits”

 1. Pingback: Review: Ubuntu Intrepid Ibex (Beta). — Digiplace

 2. Goed om te horen dat er weinig tot geen flash problemen meer zijn met de 32 bits versie van intrepid. Zou je me kunnen vertellen of je de site van de NOS kunt openen met firefox? In Hardy heb ik regelmatig meegemaakt dat firefox crasht als je die site probeert te openen. Daardoor is het voor mij een soort van lakmoesproef geworden.

 3. Dag Marcel,

  De website van de nos opent zonder problemen in FF en alle content is zonder problemen te bekijken. Dat gaat ook op voor de het journaal etc. Dit gaat zondermeer prima!

  1. Dag,
   Ik ben benieuwd wat ik moet doen om bijvoorbeeld het nosjournaal te bekijken. Als ik erop klik, dan opent er slechts een zwart scherm met enkele symbolen, maar verder niets.
   Sinds ik ben overgestapt op Ubuntu 10 heb ik ook problemen met het geluid. Een mp3 bestand afspelen, geeft slechts een ‘hikkend’ geluid: dan wel, dan geen geluid. Weet jij misschien raad?

   1. Ik denk dat je nog niet alle ondersteuning hebt aangezet voor het afspelen van codecs. Ik zou daar eens een uitgebreide howto voor moeten schrijven, maar er zijn anderen die dat nog veel beter kunnen. Kijk eens op http://sites.google.com/site/computertip/ en dan zie je zelf wel de juiste ingangen om e.e.a. goed in te stellen.

 4. Aha! Dat is goed nieuws! Ik word namelijk helemaal gestoord van de crashende npviewer.bin. Tijd om Intrepid 64-bit achter me te laten en te gaan voor de 32-bit versie.

  Ik vermoed dat 64-bit Linux helemaal niks zal worden als de Flash ondersteuning niet verbeterd. Zoveel mensen kijken YouTube of Uitzending gemist-achtige internetvideo-diensten dat een niet-werkende flash echt de bottleneck zal zijn. Jammer, maar helaas.

 5. Ah goed nieuws dus op het gebied van flash en intrepid. Dat alleen al zou voor mij meer dan genoeg reden zijn om over te gaan naar intrepid.
  Ik heb flash onder hardy goed werkend inmiddels, maar dat heeft toch nog wel wat moeite gekost.

 6. Heh, ik heb de nieuwe Gimp hier ook geinstalleerd, en ik moet zeggen… Die vensters die geen vensters zijn zijn irritant! Ik heb ze voor nu maar even teruggezet op hoe het was bij Gimp 2.4, maar ik hoop dat ze het binnenkort net als Inkscape zullen doen, i.e. dockable dialogen.

  Bij Rhythmbox zie ik op de screenshot geen nieuwe dingen. Wel zie ik dat gewone liedjes van AeDM het genre “Cabaret” hebben meegekregen 😛

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven